Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Media, bericht over duurzaamheid in plaats van klimaatverandering

Berichtgeving over klimaatverandering. Ik kan me er flink aan ergeren. Niet omdat het onbelangrijk is. Wel omdat diverse media meedoen in het spel om een enorm wantrouwen te creëren tegen ieder wetenschappelijk onderzoek. Zowel over berichten die de stelling dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering bevestigen als verwerpen. We komen er zo niet uit. Dus is het beter te stoppen met die hele berichtgeving. Zo ontstaat er ruimte voor onderzoek dat wel op begrip kan rekenen. Berichten over duurzaamheid, bijvoorbeeld.

Consensus

Ik vraag mij vaak af: is er dan helemaal geen consensus binnen de wetenschappelijke wereld met betrekking tot onze invloed op de verandering van het klimaat. In de media krijgen zowel voor- als tegenstanders namelijk uitgebreid de ruimte om hun verhaal te beargumenteren. Het hoor en wederhoor principe passen journalisten hier heel goed toe. Echter over de waarde van verschillende argumenten hoor je vrijwel niemand. En dat terwijl er wel degelijk een consensus is dat de mens een grote invloed heeft op de veranderingen in het klimaat. Aandacht aan ontkenners van de invloed van de mens op het klimaat zou daarom ten minste in twijfel getrokken dienen te worden, wanneer journalisten hen aan het woord laten.

Klimaatdebat geframed

Het verstandigste om mee te beginnen is kritisch te kijken naar het concept ‘klimaatverandering’. Ontkenners van de menselijke invloed in de Verenigde Staten hebben namelijk door grootschalig gebruik van die term het debat gekaapt. Het is een frame om de twijfel aan de invloed van het menselijk handelen op het klimaat te vergroten. Het klimaat verandert namelijk al sinds het ontstaan van de aarde. De mens kan volgens de stelling daarom geen invloed uitoefenen op het klimaat. Daarbij komt: als je niet verantwoordelijk bent, ben je ook niet verplicht om iets te doen. En dat is natuurlijk onzin. Ook bosbranden komen al voor alvorens de mens ontstond. Toch kunnen mensen wel degelijk een bosbrand starten. Weet ook Frank Luntz, de man die de regering van de VS adviseerde om het frame klimaatverandering te gebruiken. Jaren nadat hij adviseerde om te spreken over klimaatverandering, liet hij weten dat de wetenschap geland is bij de meeste Amerikanen en het daarom verstandig is om iets tegen klimaatverandering te gaan doen.

Duurzaamheid

Maar hoe krijg je dat voor elkaar, mensen aanzetten tot iets doen? De oplossing is eenvoudig. Het debat opnieuw framen. Bijvoorbeeld door te spreken over duurzaamheid. Want duurzaam handelen, dat kunnen we heel goed. Zeker als we daar zelf ook beter van worden. En dat lijkt het geval wanneer we duurzame energiebronnen gebruiken. Duurzame energiestoffen zijn goedkoper. En hoewel het argument dat subsidies hier aan bijdragen, lijkt dat in de werkelijkheid geen groot verschil te zijn. En is het überhaupt verkeerd om als overheid deze nieuwe initiatieven te subsidiëren? Nee, lijkt onderzoek te zeggen. Het is zelfs noodzakelijk om een goede verandering teweeg te brengen waarbij commerciële bedrijven later inspringen en de vruchten kunnen plukken. Een ander argument is dat duurzame energie in veel gevallen beter voor de leefbaarheid van de aarde is. Waarom zijn we eigenlijk niet allang overgestapt naar duurzame energiebronnen?

Impasse verlaten

Dat komt omdat duurzame energie niet alleen maar voordelen kent. Zo zijn er klachten dat het uitzicht door grote windmolenparken vernietigd wordt. Dat zorgt er dan weer voor dat werkgelegenheid verdwijnt. En er is de vraag of al dat geluid en gebouw niet ontzettend slecht is voor flora en fauna. Zijn alle vormen van duurzame energie wel zo goed als men het voorstelt? Vragen die goed onderzoek verdienen. Maar in ieder geval brengt het ons weer een stapje dichter bij nieuwe initiatieven. Het zet aan tot handelen in plaats van stil te blijven staan en te discussiëren over de vraag of we wel iets kunnen of moeten doen. Daarom de oproep aan alle media: praat niet over klimaatverandering, maar over duurzaamheid. Zo kunnen we de impasse verlaten waarin we nu lijken te zitten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 februari 2015 door in Duurzaamheid, Filosofie, Wetenschap en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: