Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Is die line-up van Pinkpop 2015 nou goed of niet?

Maurice van Bruggen, 'Pinkpop 2011'.

Maurice van Bruggen, ‘Pinkpop 2011‘.

Van “wat een slechte line-up” tot “laat al die negativisten maar thuisblijven”. De bekendmaking van de Pinkpop line-up houdt de Festileaks-volger flink bezig. En dat is niet voor het eerst dat de muziek op een festival voor veel ophef zorgt. Zo was er vorig jaar een flinke discussie tussen Lowlands organisator Eric van Eerdenburg en een vaste groep bezoekers onder de noemer LowLove. Maar wat valt er nu eigenlijk te zeggen over die line-up?

Facebook

“Te weinig gitaren”, aldus een groot aantal berichten onder onze Facebook post. Anderen dienen die uitspraken direct van repliek. “Foo Fighters, Muse, dat zijn toch goede rockbands”. Ook andere toppers worden genoemd als argument om snel kaartjes voor het festival te halen. Robbie Williams, Pharrell, Elbow en Avicii. Op het Festileaks forum veelal teleurgestelde berichten. “De slechtste line-up in jaren”, een stelling die tot nu toe nog niet tegengesproken is. Althans, niet binnen de Festileaks community.

DWDD

In De Wereld Draait Door is namelijk iedereen aan tafel wel lyrisch over het programma. “Misschien wel de beste line-up ooit” zegt Matthijs van Nieuwkerk over de bekendgemaakte namen. Paul Rabbering sluit zich daarbij aan. “Voor het eerst is er op Pinkpop een echt pop programma.” Wie de compilatie ziet, heeft daarbij direct zin in het festival. Is er eigenlijk wel iets mis met het programma?

Festivalpubliek

Misschien snijdt de opmerking van Rabbering wel hout en is het programma op Pinkpop voor het eerst echt op populaire muziek gericht. Rock, dance, singer-songwriters. Het festival heeft voor ieder wat wils. Het lijkt iedere mogelijke bezoeker te willen verleiden een kaartje te kopen. En die mogelijke bezoeker bestaat uit een steeds grotere groep mensen. Niet langer gaat het om die doorgewinterde festivalbezoeker die al aan het eind van het vorige festivalseizoen aan het opwarmen is voor het komende jaar. De groep mensen die zo af en toe eens een festival bezoekt is aan het groeien. Een groep die interessant is om aan je te binden, maar die niet per se voor de muziek naar een festival toe gaat. Daarom is het noodzakelijk zo breed mogelijk te programmeren.

Moeilijke keuzes

Maar een breed programma neerzetten is voor organisatoren steeds moeilijker. Hoe houd je je vaste bezoeker tevreden en weet je ook nieuwe bezoekers te overtuigen naar jouw festival te komen? Veel festivals putten uit hetzelfde vaatje hoofdacts. Daardoor zijn verschillende acts op meerdere festivals, soms voor minder geld of zelfs gratis te zien. Dat geldt ook voor de namen die Pinkpop bekend maakte. Muse tourt veelvuldig door Europa, net als Foo Fighters, Pharrell en Sam Smith. Voor de grote Nederlandse namen zal in ieder geval Dotan door het gehele land gratis te zien zijn tijdens de Bevrijdingsfestivals. Hij is één van de Ambassadeurs van de Vrijheid 2015, een eer die vorig jaar de andere Pinkpop act Kensington ten deel viel. Anouk is gratis te bezoeken in Tiel bij Appelpop en Typhoon is als ambassadeur van Record Store Day in veel platenzaken gratis te bezichtigen. Waarom zouden we nog geld neerleggen voor een kaartje?

Sfeer

Het makkelijke antwoord: er is niet één festival dat al die acts op het programma heeft staan, op Pinkpop na. Een uitgebreider antwoord is dat het niet alleen om de acts gaat. Ook de sfeer op een festival belangrijk. En dat zit bij Pinkpop wel goed. Ieder jaar weer is iedereen vol lof over hoe het er aan toe gaat op de festivalweide. En dat is wat bezoekers zoeken op een festival. Het gaat om de uitvoering, straks in juni. Van de muziek, maar zeker ook al die overige zaken van wat een festival bezoek de moeite waard maakt. Sfeer, ontspanning en een gezellig weekend weg met vrienden. Want alleen dat maakt van het bezoek aan een festival een bezoek dat het herinneren waard is. En daarom heeft het helemaal niet zoveel zin om euforisch weg te lopen met deze namen, of in teleurstelling te verblijven.

Pinkpop 2015

Pinkpop vindt dit jaar plaats van 12 tot 14 juni in Landgraaf. De ticketverkoop start zaterdag 28 februari 2015 vanaf 10.00 uur via Ticketmaster.nl, de bekende Ticketmaster voorverkoop-adressen en Buro Pinkpop in Geleen. Kun je niet wachten op het festival? Check dan alvast de afspeellijst die Festileaks up-to-date houdt!

Advertenties

Eén reactie op “Is die line-up van Pinkpop 2015 nou goed of niet?

  1. Pingback: Praat met bezoeker over regels festival | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 26 februari 2015 door in Actualiteit, Muziek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: