Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

V&D maakt zich op voor verkoop

V&D_logoAlsof er nog niet genoeg te doen was rondom V&D, opent het bedrijf ‘plots’ een nieuwe vestiging. In Uden. In de Brabantse stad is men daar sceptisch over. Zo spreekt men over een megalomaan project van enkele bestuurders van de stad. Hoe dan ook, gisteren was de feestelijke opening en zo heeft het warenhuis na de recentelijke sluiting van de vestiging aan de Leyweg in Den Haag weer 63 vestingen. Directeur Sanne Oosterhoff deed bij de opening in Uden zijn verhaal.

Opening

Natuurlijk was er de vraag of het niet gek is dat V&D in zulke slechte tijden een nieuwe vestiging opent. Oosterhoff geeft aan dat het gebied waarin de vestiging geopend is een white point is. De keten was nog niet aanwezig en ziet kansen om met deze nieuwe winkel een regiofunctie te kunnen vervullen. Daarbij komt dat de opening natuurlijk niet vanuit het niets komt. Al enige jaren is bekend dat V&D zich zou gaan vestigingen in het nieuwe winkelcentrum. En dat is dan ook niet het interessantste dat te zien is in het interview. Wat wel? De reden waarom V&D probeert haar kosten structureel te verlagen.

Stakeholders

Halverwege januari haalt V&D overal de voorpagina’s en de openingen in het acht uur journaal. Het warenhuis legt dan uit dat het de medewerking van alle stakeholders zoekt om aan haar toekomst te kunnen werken. Het legt verhuurders van winkelruimte een huurverlaging op. Personeel krijgt een loonoffer in de schoot geworpen. Deze maatregelen komen voort uit een plan om de financiering voor de komende jaren te kunnen garanderen. Belastingdienst, banken en de aandeelhouder eisen structurele maatregelen om de kosten in het bedrijf op orde krijgen.

Half akkoord

Zowel verhuurders als personeel gaan daar niet mee akkoord. Wel krijgt V&D de ruimte van verhuurders om met een nieuwe strategie te komen voor al haar gehuurde vierkante meters in ruil voor een tijdelijke huurverlaging. Als dat plan wordt geaccepteerd, kan in de toekomst sprake zijn van een structurele huurverlaging. Met het personeel lukt het niet om een regeling te treffen. Een kort geding om eenzijdig lonen aan te passen wordt verloren. V&D gaat in hoger beroep, maar het is de vraag of het daar wel haar gelijk weet te halen. Oosterhoff is in het interview duidelijk: de structurele kosten moeten in lijn komen met de rest van de markt. Waarom? Om zo aantrekkelijk te blijven voor investeerders.

Sun Capital

Investeerders dus. Meervoud. Dat terwijl er op dit moment sprake is van één investeerder, Sun Capital. Diverse media berichtten afgelopen weken aanhoudend over deze ‘durfkapitalist’. Zelfs het privéleven van de algemeen directeur kwam aan bod. Wat het beeld laat zien is dat deze ondernemers bedrijven aankopen in een moeilijke tijd, proberen op te poetsen, om het vervolgens met winst door te verkopen aan een nieuwe gegadigde. Dat lukt niet altijd. Maar Sun weet aan het eind van de streep zelf geld over te houden. Een goede business dus. Eén waarvoor een eindverantwoordelijke ook beloond dient te worden.

Nieuwe eigenaar

Maar aan alle samenwerkingen die Sun als investeerder aan gaat, komt uiteindelijk een eind. Wanneer de bedrijfsresultaten zijn verbeterd, is de tijd gekomen om geld te verdienen aan de investering. Die tijd is voor V&D nog niet aangebroken. Maar daar wordt, zo blijkt uit Oosterhoffs woorden, nog steeds van uitgegaan. Om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe investeerders moeten de financiën er dan wel goed uitzien. En dat is waar het warenhuis de afgelopen maanden, zo niet jaren, mee bezig is. Proberen winst te maken, om vervolgens naar een andere investeerder toe te gaan. Die zal dan met nieuwe plannen het warenhuis weer het elan moeten geven zoals zij dat in het verleden had. Een faillissement waar nog steeds over gesproken wordt, lijkt daarom niet voor de hand liggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 februari 2015 door in Actualiteit en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: