Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Het zijn niet de Underwoods die House of Cards interessant maken

Geweldig, het derde seizoen van House of Cards. De serie pakt na een jaar gewoon de draad weer op met waar het gebleven was. Het machtsspel in Washington. Frank en Claire Underwood zijn beland waar ze wilden zijn. Het presidentschap van de eerste en de First Lady van de tweede. Maar daar beginnen ook de problemen. De verworven macht ebt langzaam weg. Hoe krijgen zij die weer terug? En hoe behouden ze de macht?

Tragedie

Met de media voorop lauwert iedereen de prestaties van Kevin Spacey en Robin Wright. En ja, zij spelen hun rol met verve. Maar zijn de personages die zij spelen ook daadwerkelijk de personages die het verhaal interessant maken? Nee. Beide personages zijn plat. Als in een Griekse tragedie. De tragische held kent een eenvoudig karakter, dat door de kijker direct te doorgronden is. Het verandert niet. En het luidt zijn ondergang in. Zie Ajax. Zie Oedipus. Zie Antigone.

Ondergang

Waar de serie naartoe gaat kun je van mijlen ver aan zien komen. De ondergang van Frank. En met hem Claire. Want zij heeft haar lot geheel aan hem verbonden. Van eenvoudige mensen in een systeem, waarin zij hun macht steeds meer konden laten gelden, zijn ze opgeklommen naar de hoogste ranken. Maar daar stokt het, lijkt de macht weer af te nemen. Met alle mogelijke middelen die zij tot hun beschikking hebben proberen zij het tij te keren. Maar zoals we van de tragedie kennen, lijkt het erop dat hun rol al is uitgespeeld. Natuurlijk zal er nog een wending komen. Lijkt het nog even koek en ei. Maar daarna zullen de klappen harder vallen. Nee, de rollen van Spacey en Wright zijn niet wat House of Cards zo interessant maakt.

Personages

Maar dan de andere personages. Voor hun verhaallijn zijn ze direct of indirect afhankelijk van beslissingen die Frank en Claire nemen. Dat beïnvloedt hun situatie. En daarmee maken zij een groei door. In House of Cards aan interessante personages geen gebrek. Zie in seizoen 1 de rol van de journalist Zoe Barnes. Seizoen 2 de rol van Doug Stamper. En seizoen 3, dat is nog even afwachten. Misschien wordt het de rol van hacker Gavin Orsay. Hij heeft de kennis die de Underwoods ernstig kunnen schaden. Een achtergrond. En daarmee veel problemen. Hij kan een belangrijke rol spelen in het derde seizoen. De vraag is wat de makers met hem willen. Zal hij net zo eindigen als Barnes? Of weet hij zijn positie beter te beschermen? Hij weet immers in wat voor vieze spelletjes hij terecht is gekomen.

Serie vs film

Karakters die zich ontwikkelingen, dat maakt het waarom de serie zo’n opkomst maakt. Het is de reden dat we series kijken en verkiezen boven een film. In films, daar is voor karakterontwikkeling weinig tijd en ruimte. Hoe kan dat ook, in een uur of twee een uitgebreide kijk op de psychologische trekken van een personage? In die 120 minuten film is er hooguit plek voor een oppervlakkige verkenning. Maar om een personage te doorgronden, daar heb je tijd voor nodig. En dat biedt een serie. Daarin is wel plaats voor diepgravende onderzoeken naar de wortels van de overtuigingen van een personage. Zo ook in House of Cards. Maar dan vooral met de personages rondom Frank en Claire. Want de Underwoods lijken op filmpersonages, waarbij van meet af aan duidelijk is hoe zij in de wereld staan.

House of Cards

En dat is niet verkeerd. Het is zelfs datgene dat de makers van de serie goed doen. Omdat de hoofdpersonages zo rechtlijnig zijn maken zij het mogelijk een voorspelling te doen hoe het verhaal zal gaan verlopen. Maar die voorspellingen kunnen soms linea recta de prullenbak in doordat die andere personages die veel diepgang kennen de voorspellingen ondermijnen. De makers weten dat spel tussen de twee typen personages zodanig interessant te maken, dat je als kijker niet wilt wachten op een volgende aflevering. En dat is de ware kracht van House of Cards. De vraag is hoe lang de makers dat nog voor elkaar weten te krijgen. Want dat bepaalt hoeveel seizoenen de serie nog te zien zal zijn.

Advertenties

Eén reactie op “Het zijn niet de Underwoods die House of Cards interessant maken

  1. Pingback: Award? Evaward?! Awkwaaaaard! | Niels Hagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 maart 2015 door in Film en TV en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: