Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Onbekende fobie

AndHereWeGo, 'Example of an Evil Clown'.

AndHereWeGo, ‘Example of an Evil Clown‘.

In de blogwereld kom je de meest uiteenlopende mensen tegen. Personen die schrijven over make up. Of over films en tv series. Eten is nog zo’n favoriet onderwerp. En natuurlijk de mensen die gewoon over hun dagelijkse bezigheden praten. Veel bloggers gebruiken een “over mij” pagina om kort te vertellen over wie ze zijn. Objectieve feitjes als leeftijd, woonsituatie en wat ze zoal doen. Ik lees die altijd graag door. Het geeft een eerste indruk, als Tinder, om te zien of een blog past bij wat je zelf graag leest. Zo kwam ik onlangs iemand tegen die zich zelf beschreef als emetofoob. Een wat, vroeg ik mij af. Ik was direct geïntrigeerd.

Emetofobie

Het is een fobie die wijst op de extreme angst voor overgeven en misselijkheid. De fobie staat in het rijtje van zeven meest voorkomende angsten ter wereld. Aldus de Nederlandse website die informatie geeft over deze angststoornis. Ondanks dat, denken veel mensen dat zij de één van de weinigen zijn. Dat komt omdat deze niet zo bekend is onder het grote publiek. In tegenstelling tot bijvoorbeeld angst voor spinnen of clowns. Daardoor herkennen artsen de angst vaak niet en is er in de wetenschappelijke literatuur maar weinig over bekend. Ik sta dus niet alleen in mijn onwetendheid.

Kotsen

Ik vind kotsen heerlijk. Onlangs kwam het er nog van, na een avondje veel te veel bier drinken. Wat er die avond precies gebeurde weet ik niet meer. De nacht ben ik prima doorgekomen. De dag erna had ik weinig trek. Ik at wat lichts, ongetwijfeld bouillon zonder smaak. Een boterham of fruit ging er helaas niet in. ’s Avonds op de bank voelde ik mij plots misselijk. Ik ren naar de wc, en gooi daar mijn hele maaginhoud eruit. Vooral heel veel water. Ik had wel genoeg gedronken. Water vooral. En thee. Ook water dus. Ik kijk in het toilet. Hier en daar wat stukjes die ondefinieerbaar zijn. Ik probeer me nogmaals te herinneren wat ik gegeten heb. Ik kom er niet op. Ik trek door en voel me opgelucht. Ik voel me zelfs zo goed, dat ik naar thuisbezorgd.nl surf en een kapsalon bestel. Wat een heerlijk gevoel!

Angst

Probeer het je eens voor te stellen. Angst om te kotsen. Emetofobie. Wat een ondraaglijke last om mee om te gaan. Natuurlijk, je hoeft niet onbeschaamd je zorgen weg te drinken om de volgende dag alles eruit te laten komen en met een frisse start te beginnen. Toch is dat niet het enige moment dat je kunt overgeven. Ziek zijn bijvoorbeeld. Wat doe je daar aan? Hoe houd je dat tegen? Nog zoiets: andere mensen over hun nek zien gaan. Bij mij wekt dat dezelfde neiging op. Eén die ik dan wel weer weet te onderdrukken. En ik ben niet de enige. Maar hoe voelt iemand met deze stoornis zich op zo’n moment? En van die vieze dingen als poepluiers of wanneer een goede vriend iets heeft gekookt dat niet te eten is? Je kunt je niet verbergen, begint te hyperventileren of je krijgt een paniekaanval. Nee, het leven met deze angststoornis lijkt mij geen pretje. Maar wat doe je er aan?

Sexy

Ik bedoel, sommige angsten kun je sexy maken. Seks verkoopt. Door een fobie te vermarkten, kun je geld ophalen, onderzoek laten doen en vervolgens tot oplossingen komen om mensen van hun angst af te helpen. Zo heeft de clown uit het boek en de film iT de angst voor clowns een gezicht gegeven. Angst voor liften werd door die film van Dick Maas opeens wereldkundig. Hetzelfde geldt voor de fobie voor spinnen. De titel van de film benoemt hem zelfs direct. Maar angst voor overgeven, dat is nog niet zo makkelijk. Mocht iemand toch een goed idee hebben, laat je vooral horen. Misschien kun je de stichting daarmee een grote dienst bewijzen. Want ongeacht of de angst sexy is of niet, anderen er van afhelpen, dat wil toch iedereen?

Advertenties

3 reacties op “Onbekende fobie

 1. wiebie74
  4 maart 2015

  Mijn collega heeft dat, was voor haar ook een reden om niet aan kinderen te beginnen. Puur omdat ze ook helemaal panisch wordt als iemand anders kotst. Ik heb er gelukkig weinig last van gehad, vriendlief steekt net zo makkelijk een vinger in de keel, dat kan ik dan weer niet…

  Liked by 1 persoon

 2. kim
  11 maart 2015

  Há, hier is een emetofoob! Goed artikel. Ik moest ook wel lachen om “ik vind kotsen heerlijk”, dat heb ik nou nog nooit gehoord. Hopelijk denk ik er ook zo over, wanneer het een keer gebeurt.

  Like

 3. xoxo Tes
  12 maart 2015

  Hier nog een Emetofoob! Leuk artikel, kan wel waarderen dat je het op een (zo voor mij) grappige manier verwoord. En als je ”de cure” hebt gevonden hou ik me graag aanbevolen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 maart 2015 door in Leven en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: