Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Tinder ook voor zoektocht naar nieuwe vrienden

TinderDe liefde van je leven vinden is een hels karwei. De tientallen datingsites, apps of gewoon een club of kroeg instappen vraagt om duidelijke keuzes die je vooraf niet kunt verantwoorden. Hoe weet je of die geweldige man of vrouw van dezelfde technologie gebruik maakt? Komt hij of zij ook op de evenementen af die jij leuk vindt? Voor de persoon die op zoek is naar liefde zijn er zoveel mogelijkheden, dat het lastig kiezen is de juiste te gebruiken. Hoe anders is dat wanneer je nieuwe vrienden zoekt. Geen apps die je helpen bij je zoektocht. Geen kroegen die erop gericht zijn andere mensen te ontmoeten. Ieder staat er met zijn eigen clubje mensen. Alleen naar een concert toe gaan is geen optie zonder vreemd aangekeken te worden. Waarom dus, is er geen Tinder om nieuwe vrienden te vinden?

Verhuizen

Die vraag stelde Arjen van Veelen zichzelf, nadat hij verhuisde naar een ander land. Amerika, wel te verstaan. Hoe kom je in zo’n vreemd land terecht bij mensen waar je je thuis bij voelt. Mensen bij wie je je verhaal kwijt kunt. Of waar je op z’n tijd gezellig een biertje mee kunt drinken. Het is moeilijk om met nieuwe mensen in contact te komen. En waar ontwerpers van programma’s voor de liefde al ver zijn om mensen bij elkaar te brengen, daar blijven de mogelijkheden voor het vinden van nieuwe vrienden ver achter. Is er geen markt om mensen bij elkaar te brengen die op zoek zijn naar een vriendschap?

Vriendschap

Vrienden, hoe vind je die? Natuurlijk moet je weten wat je in vrienden zoekt. Van Veelen beschrijft: “Mensen bij wie je je hart kunt luchten. Aanvullende criteria: interessant, invoelend, divers, betrouwbaar, op afroep beschikbaar. Hoge eisen – maar ook als ik ze iets verruim (‘mensen met wie je bijvoorbeeld op woensdag bier kunt drinken’) blijft het behelpen.” Het zijn geen verkeerde eisen, hoewel anderen hun echte vriendschappen mogelijk beschrijven. Maar dat is niet het punt. De vraag is: hoe leer je iemand vertrouwen, kom je erachter of diegene op afroep beschikbaar is, en of hij überhaupt op een doordeweekse dag interesse heeft om een kroeg in de gaan? Daar gaat tijd over heen. Lastig dus, hoewel dat niets zegt over hoe je in beginsel met elkaar in contact komt. Vergelijk het met liefde: ook na enkele dates weet je niet of het de persoon is met wie je de rest van je leven samen wilt zien. Er gaat tijd overheen voordat je daar achter komt. Soms wel enige jaren. Om dan erachter te komen dat je in die jaren naar elkaar toe bent gegroeid. Of juist het tegenovergestelde. Er is geen onderscheid tussen het vinden van de liefde van je leven of een goede vriend. Maar waarom is er dan geen app die je helpt bij het vinden van een vriendschap?

Nearify

Nu is dat niet helemaal het geval. Sommige websites en programma’s pretenderen je aan nieuwe vrienden te helpen. Apps die je vertellen wat er in je omgeving gebeurt. Bijvoorbeeld welke bands er in de lokale kroeg spelen. Of er boekenclubs zijn. Of dat een cursus paaldansen plaats vindt voor maar 7 euro 50. Maar, zoals Van Veelen aangeeft, al die apps en sites gaan er vanuit dat je bepaalde interesses hebt waaraan jij een vriendschap wilt koppelen. Je moet eerst een hobby hebben, voordat je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Je moet vooral je zelf goed kennen voordat je je ergens voor op geeft. Dat doet een app als Tinder niet. Althans, niet zo direct. En dat is waar Tinder op het eerste oog in verschilt.

Tinder

Hoewel, ook Tinder maakt gebruik van interesses. Maar dat doet het op een minder doorzichtige manier dan apps als Nearify. De dating app vraagt niet wat je op het moment interessant vindt, maar haalt al je interesses op uit Facebook. Muziek, films, boeken. Allerlei dingen die je ooit hebt geliket komen in jouw persoonlijke profiel terecht. Tinder gebruikt die informatie, en laat vervolgens personen aan je zien inclusief de gedeelde interesses. Dat is interessant. Je kunt zo met mensen in contact komen, niet alleen op basis van het uiterlijk, maar ook vanwege interesses die je deelt via Facebook. Dat zegt natuurlijk nog niets over de kwaliteit van die overeenkomsten. Wanneer je ooit in een ver verleden een tv serie als Sex & the City leuk vond, is het maar de vraag of een match op dat onderwerp nog steeds relevant is. Maar, er kunnen ook gedeelde overeenkomsten zijn als nieuwe muziek, sport of films die wel relevant zijn voor je zoektocht. Zo kun je de combinatie tussen uiterlijk en interesses gebruiken om een date te scoren. Gezellig wat drinken in een café, om erachter te komen of er in het fysieke contact ook een match is. Want ook dat is belangrijk, naast een leuk uiterlijk en gedeelde interesses. Tinder maakt dat allemaal mogelijk.

Gebruik

Werkt het leren kennen van nieuwe vrienden heel anders? Ga je daar ook niet ongeveer zoals Tinder te werk. Ook bij het kennis maken met andere mensen let je, bewust of onbewust, op hoe iemand zich verzorgt, je vraagt je af wat diegene leuk vindt en vindt het ook belangrijk dat die persoon in is voor een gesprek of een gezellige avond uit. En waarom zouden we een app als Tinder daar niet voor gebruiken? En dat is precies wat er aan Tinder schort. Niemand gebruikt het programma om nieuwe vrienden te zoeken. Men zoekt er een relatie, geen vriendschap. Het probleem is daarom niet zozeer dat er geen technologie is die ons matcht aan nieuwe vrienden. Waar het spaak loopt is ons eenzijdige gebruik van de technologie. Kun je dat veranderen?

Nieuwe app

Voor jezelf kan dat zeker. Je kunt je visie op Tinder verbreden en het gebruiken om andere mensen te ontmoeten die passen bij jou interesses en wiens uiterlijk je aanspreekt. Maar wie zegt dat de andere persoon precies hetzelfde doet? Waarschijnlijk niet. Misschien kan Tinder daarom met een nieuwe app komen. Eén die precies hetzelfde werkt, behalve dat app in de markt gezet wordt als één om nieuwe vrienden te zoeken. Weinig moeite, met wellicht een groot succes. Want wie is er zo nu en dan niet op zoek naar nieuwe mensen om een biertje mee te drinken? En of dat dan vrienden worden of niet, de app heeft in dat geval zijn werk gedaan. Het brengt je bij elkaar. En dat is het enige wat het hoeft te doen. Immers: voor vriendschap of liefde is er meer nodig dan een programma dat je vertelt hoe iemand er uit ziet en wat zijn interesses zijn.

Advertenties

6 reacties op “Tinder ook voor zoektocht naar nieuwe vrienden

 1. Pingback: Terug op Tinder | Niels Hagen

 2. nataliepolman
  12 juni 2015

  Dit is op Ich Liebe Krawall herblogd.

  Like

 3. Angie
  18 november 2015

  Hi Niels!

  Leuk geschreven en ontzettend waar!! Waar blijft de app??

  Groetjes,

  Like

  • nielshagen
   18 november 2015

   Dank je Angie! Nog steeds geen app gevonden. En met Tinder vrienden zoeken blijft lastig 😉

   Like

 4. Pingback: Voorwaarden voor vriendschap | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

 5. Monique
  3 oktober 2016

  leuk maar hoe nu verder ?

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 maart 2015 door in Filosofie, Techniek en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: