Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

The Elementary Penguins is de festivalband van het jaar

OLYMPUS DIGITAL CAMERADroog weer, zon en lentebier op de tap. Het festivalseizoen gaat weer beginnen. En daarmee ook de nieuwe bandjes die staan te dringen om op de diverse podia te mogen spelen. Vorig jaar speelde zo Kensington het hele land plat en dat gaan ze dit jaar aan het tourschema te zien herhalen. Oud nieuws, natuurlijk. De interessante vraag is, welke band gaat er dit jaar doorbreken. De tip voor komend jaar: The Elementary Penguins.

Debuut

Eind vorig jaar kwam het debuutalbum uit van de band bestaande uit zanger/bassist Dale Whatey, gitarist Sjap Kooistra en drummer Maurits Huijgen. Eerste single ‘Everybody Knows My Name Especially On the Dancefloor’ van het album ‘Weekend Transition’ krijgt direct airplay op 3FM en de videoclip volgt niet veel later. Niet veel later volgen Pitch Black en Magic, waarmee de band direct het etiket Indierockband opgeplakt krijgt. Terecht? Wie het album verder luistert, moet concluderen dat de drie gasten woonachtig in Amsterdam tot veel meer in staat zijn.

Engelse sound

Maar inderdaad, die eerste tracks doen denken aan een mix tussen Keane, Franz Ferdinand en Arctic Monkeys. Wie verder luistert hoort tracks die ook op albums van The Scissor Sisters (Cigarette) of Radiohead (Moods and Moulds) hadden kunnen staan. Opvallend is daarbij de zang van Whatey. Het is goed aan te horen dat de zanger uit Engeland komt, waardoor de zang die typische Engelse sound krijgt. Tijdens de optredens grapt hij over zijn geboorteplaats Sheffield waar bijvoorbeeld Joe Cocker vandaan kwam. Daar lijkt zijn stem in het niets op. Maar ook Alex Turner, zanger van de Arctic Monkeys, passeert de revue. En die gelijkenis is treffender. Net als Turner voorziet Whatey iedere track van een rauw randje. Eén die vergelijkbare Nederlandse bands als Kensington of Go Back To the Zoo missen. Het is een groot pluspunt dat The Elementary Penguins op deze bands voor hebben.

Festivals

Het verrassende aan het album ‘Weekend Transition’ is dat ieder nummer een op zichzelf staande single voor op de radio kan zijn. Bovenal klinkt het gehele album zomers. Stilstaan is onmogelijk. Dat maakt de band uitermate geschikt voor festivaloptredens. Vooralsnog staan vele data in het tourschema nog open. Met enkele optredens op verschillende Bevrijdingsfestivals, Soccerrocker, Schollenpop en Kadepop is er nog voldoende ruimte in het tourschema om de band op de diverse podia in Nederland te krijgen. Het is te hopen voor de Nederlandse festivalgangers dat zij die ruimte ook gaan krijgen. Want met alleen droog weer, zon en lekker bier maak je nog geen fijn festival. Goede muziek hoort daar bij. En The Elementary Penguins kunnen dat uitstekend verzorgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 7 maart 2015 door in Muziek en getagd als , .
%d bloggers liken dit: