Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Probleem terugkerende ISIS strijders opgelost

foosball-table-189843_1280In de categorie non nieuws deze week een mooi bericht uit het zonnige Oosten. Mensen mogen gerust tafelvoetbal spelen, zolang zij maar de hoofden van de poppetjes in het spel verwijderen. Of dit een training is in het effectief onthoofde van mensen, of dat er een andere reden ten grondslag ligt, is nog onduidelijk. De fatwa uitgevaardigd door de juridische tak van de islamitische organisatie geeft daar geen duidelijk oordeel over. Wat ook opvalt in de nieuwe wetgeving is dat het niet langer geoorloofd is het door de Islamitische Staat gecontroleerde gebied te verlaten. Blijkbaar heeft Nederlandse diplomatie gewerkt om terugkerende Syriëgangers te kunnen berechten. In het buitenland wel te verstaan.

Bange agenten

Het AD maakte vorige maand al melding dat teruggekeerde strijders met een meldplicht angstvallig buiten de politiebureau’s gehouden worden. Na de aanslagen in Parijs en de plannen in België willen agenten liever geen moslim extremisten over de werkvloer hebben. Logisch. Het is geen fijne gedachte strijders met fundamentalistische gedachten op uitnodiging binnen te moeten laten om vervolgens overhoop geschoten te worden. Er heerst veel onduidelijkheid over hoe nu met deze meldplicht om te moeten gaan. Maar gelukkig is er nu dus een oplossing. Terugsturen.

Overtreding

Met de nieuwe wetgeving vanuit ISIS geeft de zelfbenoemde regering aan controle te willen houden over al haar aanhangers. En dat mag. Ook Nederland heeft het liefst dat haar staatsburgers in eigen land worden berecht, of in ieder geval hier hun straf mogen ondergaan. Vaak heerst er wel enige onduidelijkheid welke personen we terug willen. Mensen waarvan we denken dat ze ernstige misdaden hebben begaan, lijken op minder steun te kunnen rekenen dan personen die iets misdaan hebben wat hier wel mag. Milieuactivisten krijgen bij gevangenschap alle hulp die zij nodig hebben, terwijl moordenaars het zelf mogen uitzoeken. Zo lijkt het althans wanneer we op de media af moeten gaan.

Terug terugsturen

En nu maakt ISIS dus bekend dat mensen die het land verlaten in overtreding zijn. Dat heeft grote gevolgen voor Syriëgangers. Het was zo dat voor velen het de vraag was of ze hier in Nederland strafbaar zijn. We weten niet precies wat ze hebben gedaan. Sommigen hebben misschien meegestreden in de gewapende strijd, wat strafbaar is. Anderen hebben alleen geholpen bij de opvang van zieken en gewonde mensen. Voor iedere teruggekeerde persoon moet bekeken worden wat hun rol is geweest. Gelukkig helpt men ons in Syrië van onze problemen af. Ze zijn per definitie strafbaar. In de staat die zij ondersteunen. Ze hebben deze namelijk ongeoorloofd verlaten. Verzamelen, in een busje zetten en terugsturen naar het beloofde land, lijkt mij. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap. Al onze agenten kunnen zich weer richten op hun werkzaamheden zonder in angst te moeten leven. Daarnaast laten we zien welwillend te zijn naar de Islamitische Staat. Wie weet wat dat in de toekomst nog kan opleveren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 maart 2015 door in Actualiteit en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: