Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Stemmen doe je natuurlijk op de PvdD

Party_for_the_AnimalsMet de slechtste naam het beste verkiezingsprogramma hebben. Dat kan er maar één zijn: de Partij voor de Dieren. De partij draait al enige jaren mee in de machtsstrijd rondom verschillende bestuurlijke organen. Dat doet zij met enkele idealen waarvan zij zegt niet af te stappen. Waar die idealen op gericht zijn? Een toekomst waarbij we de wereld om ons heen niet alleen gebruiken, maar vooral in een staat achterlaten die waarborgt dat we er ook later nog steeds in kunnen leven. Om dat mogelijk te maken, moet er veel veranderen. Niet zozeer op bestuurlijk gebied, maar vooral onze denkwijze over hoe te leven. Dat maakt dat deze partij de enige is die nadenkt over de lange termijn. De economie in brede zin, niet alleen die van de miljarden die we her en der nodig hebben. Ook voor komende woensdag hoopt de partij haar visie te laten horen, om zo stemmen te trekken zodat zij hun ideeën verder kunnen verspreiden. Maar waar gaat het 18 maart nu eigenlijk om?

Verkiezingen

Volgende week woensdag mogen alle inwoners van Nederland stemmen. Waarvoor? De Provinciale Staten èn de Waterschappen. En daarmee ook indirect de leden van de Eerste Kamer. Daardoor staat er nogal wat op het spel. Wetgeving die de Tweede Kamer maakt, wordt door de Eerste Kamer kritisch bekeken en goed- of afgekeurd. De laatste jaren blijkt dat een belangrijk politiek machtsmiddel te zijn. Wie de meerderheid in de Eerste Kamer heeft, kan makkelijker nieuwe wetgeving doorvoeren dan wie dat niet heeft. Zo zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen met nationale agenda’s gevuld. En dat terwijl de zeggenschap juist op andere thema’s gericht is. Namelijk Provinciaal dan wel op Waterschap niveau. Het gaat dus vooral om onze omgeving en hoe wij die beheren.

Verkeerde naam

Als er een partij is die daar over nadenkt, dan is dat de PvdD. Dat zou je niet zeggen wanneer je op de naam afgaat. Een partij die opkomt voor dieren is niet direct voor de gehele natuur. Maar dat is misleidend. Wie het partijprogramma leest, ziet dat er meer steekt achter de gedachte dat we voor dierenrechten op moeten komen. We moeten nadenken over ons algehele gedrag waarmee we de wereld belasten. De partij stelt de vraag hoe we de wereld leefbaar houden. Niet vanuit een gedachte voor veiligheid, sociale rechtvaardigheid of vrijheid, maar een voorwaarde die daaraan voorafgaat. Hoe houden we de aarde leefbaar voor de mens? Zonder aarde is er namelijk geen zorg over veiligheid, sociale rechtvaardigheid of vrijheid. En daarom is het belangrijk om, als we om die thema’s geven, te zorgen dat we überhaupt kunnen nadenken over die thema’s. Een leefbare aarde is de basisvoorwaarde. En helaas zorgen we er met ons gedrag voor dat die basisvoorwaarde ten onder dreigt te gaan. De PvdD probeert het tij te keren met voorstellen die verder gaan dan het goed behandelen van dieren. De PvdD heeft een bredere opvatting die niet op te maken is uit de naam. Misschien zou de partij zoals Rob Wijnberg stelt, beter door kunnen gaan als de Partij voor de Duurzaamheid.

Duurzaamheid

Nu kun je je afvragen waarom we duurzaam zouden moeten leven. Zolang we er financieel uitkomen, is dat toch voldoende voor een prettig leven? Waarom zouden we überhaupt nadenken hoe we met de aarde omgaan, of hoe we die achterlaten? Op die laatste vragen is alleen een diep filosofisch antwoord mogelijk, waar nu geen ruimte voor is. Op de eerste vragen is er al een antwoord. Als we op deze manier doorgaan met het belasten van de aarde, is het de vraag of we de mogelijkheden krijgen om financieel gezien aan al onze verlangens te voldoen. Al binnen enige jaren ontstaat er bijvoorbeeld een groot probleem om in de wereldwijde voedselvoorziening te voldoen. Gelukkig zijn er oplossingen, als we maar een andere koers op durven te gaan. Meer natuur, hogere productiviteit en een andere landbouw. Plus goede zoetwatervoorzieningen. Iets simpels als drinkwater, dat is één van de schaarse producten die in de toekomst voor oorlogen gaat zorgen. Herstel, dat doet het al. Door anders na te denken over hoe we de wereld waarderen waarin we leven, kunnen we er voor zorgen dat we onze welvaart op niveau houden. En dat doet de PvdD.

Stemmen

18 maart is daarom belangrijk. Dan stemmen we niet alleen voor de Eerste Kamerleden die door de vertegenwoordigers in de Provinciale Staten worden gekozen. We stemmen ook voor de Waterschappen. Zij beheren onder andere onze zoetwaterbronnen. Dat maakt dit bestuurlijk orgaan belangrijk voor de toekomst. Reden te meer om daar een afvaardiging te hebben die nadenkt over de toekomst. Niet die op korte termijn, maar de lange, waarin water één van de belangrijkste schaarse middelen dreigt te worden. Een ruime afvaardiging van de PvdD is gewenst. Zij weet als geen ander hoe belangrijk het is goed om te gaan met onze drinkwatervoorzieningen. Stem daarom volgende week op de PvdD. Zo waarborg je dat je ook in de toekomst gewoon water uit de kraan kunt blijven drinken.

Advertenties

2 reacties op “Stemmen doe je natuurlijk op de PvdD

  1. Pingback: Award? Evaward?! Awkwaaaaard! | Niels Hagen

  2. Pingback: Waarom ik op de Partij voor de Dieren stem (2) | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 maart 2015 door in Actualiteit, Duurzaamheid, Filosofie en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: