Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Ik ga je missen, René

René Gude is overleden. De aftredende Denker des Vaderlands brak de afgelopen twee jaar in verschillende media een lans voor de publieksfilosofie. Zo sprak hij in een emotioneel interview in De Wereld Draait Door over zijn omgang met de naderende dood. In Trouw schreef hij uitgebreide stukken over depressionisme, een houding die het evenwicht herstelt tussen ongebreideld optimisme en te veel zwart kijken. Zo liet hij mij een kant van filosofie zien die mij meer aansprak dan de academische die ik op de universiteit kreeg onderwezen. Een filosofie die niet alleen over denken gaat, maar vooral over leven.

Kanker

Al bij zijn aanstelling tot Denker des Vaderlands twee jaar geleden bleek het met Gude niet goed te gaan. Zijn been was op dat moment al geamputeerd. Botkanker was de diagnose. Het been viel niet meer te redden nadat hij het bij een val gebroken had en hem in het ziekenhuis duidelijkheid bracht over zijn ziekte. Ongetwijfeld zette hem dat op een nieuw spoor in de filosofie. Een filosofie die je helpt je emoties te sturen. Dat was waar het Gude om ging.

Opnieuw uitleggen

Daarbij gebruikt hij als filosoof niet de hoogdravende terminologie die ik van filosofen gewend ben. Maar dat betekent niet dat zijn gedachten minder urgent zijn. Gude weet zijn positie binnen de filosofie goed uiteen te zetten. Hij is geen origineel denker. Waar hij vooral sterk in is, is oude filosofie opnieuw uit te leggen. In moderne woorden, zeg maar. Op die manier probeert hij filosofen uit de oudheid, maar vooral existentialistische filosofie van Nietzsche en Camus, op de kaart te zetten. En niet zonder succes. Bij De Wereld Draait Door was hij een graag geziene gast. Trouw bood hem als Denker des Vaderlands een podium in haar krant. Maar het meest verrassende optreden was in de kleine ruimte met Theo Maassen in 24 uur met. In die aflevering krijg je als kijker een heel persoonlijke blik op Gude’s gedachten, zijn filosofie.

Begrip

Zo raakt René Gude bij mij de juiste snaar. Hij vertelt niet wat filosofie kan doen, maar laat het aan je zien. Het is een hulpmiddel om de wereld te begrijpen. Een wereld die vol onbegrijpelijke zaken zit als ziekte, misdaad en oorlog. Hij hij dat beschrijft staat mij nog helder bij. “Het leven is een gedoetje”. Gude vertelt hoe je daar mee om kunt gaan. Volgens Gude staan het leven en filosofie niet los van elkaar. Ze zijn juist innig met elkaar verweven. Een gedachte die niet bij je opkomt als je academische teksten uit dikke pillen leest. Hij leidt zo de filosofie uit de ivoren toren, terug naar straat. Het is de grote kracht van Gude. En daar ga ik hem om missen.

Advertenties

2 reacties op “Ik ga je missen, René

 1. kim
  15 maart 2015

  Ik heb hem bij DWDD gezien, indrukwekkend.

  Liked by 1 persoon

 2. beaunino
  15 maart 2015

  Spijtig.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 maart 2015 door in Actualiteit, Filosofie en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: