Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Hoe Gotham Gotham werd

Nanananananananananana BATMAN. Opgroeien met een superheld gebaseerd op de vleermuis, een mooiere jeugd kan ik mij niet voorstellen. Het begon met oude opnames van series waarin geheel in stripboekstijl oeh’s en ah’s in tekstballonnen op het beeld verschenen. In de jaren 90 zag dat er fantastisch uit. Ergens miste ik die ook in de hypermoderne verfilmingen die Christopher Nolan jaren later maakte. Tussendoor verschenen er vier films, maar niemand neemt die echt serieus. Vooral de films met Danny DeVito en Arnold Schwarzenegger doen pijn aan de ogen. Zij speelden slechteriken die door hun onhandigheid en voorkomen onmogelijk de vleermuisman zouden kunnen verslaan. Hoe anders is dat in de The Dark Knight trilogie. Tegenstanders van de man met supersonische krachten krijgen tijd en ruimte waardoor het maar de vraag is of de Batman ze in kracht en slimheid kan bestrijden. Toch misten ook die films iets. Wat is het verhaal achter al die getroebleerde boeven? Hoe zijn ze geworden wie zij zijn? Dat is waar de serie Gotham op inspeelt en interessant maakt.

Geschiedenis

Ik ben geen stripboek lezer. En daarom weet ik niet de achtergrondverhalen van al die slechteriken die op het beeld te zien waren. En dat is jammer. Hoe Bruce Wayne Batman werd, wordt in de vele films en series wel duidelijk. Maar waarom Gotham van bloeiende stad de hel op aarde werd is minder duidelijk. Natuurlijk is het verval te relateren aan de koers die Wayne Enterprises neemt na het overlijden van de bestuurder en vader van Bruce. Maar hoe iedere schurk opstaat, zijn imperium bouwt en een vijand van Batman wordt, dat zie je nergens terug. Ze zijn er gewoon en het is aan de man in het zwart om daar iets tegen te doen. En dat irriteert als kijker. Je wilt toch meer weten dan het feit dat er misdaad is. Je wilt weten hoe al die schurken zijn opgeklommen tot de hoogste regionen van het misdaadsyndicaat.

Gotham

En dat doet Gotham. De serie begint net als de filmreeks met de moord op de ouders van Bruce Wayne. Het is de reden dat hij later als Batman de stad veilig probeert te maken. Maar waar de films vervolgens een gat laten en verder gaan met de introductie van de superheld, daar gaat de serie onmiddellijk door met de gebeurtenissen na die moord. Het vertelt daarom niet zozeer het verhaal van Batman, maar de man die hem van informatie voorziet vanuit het corrupte politiekorps. James Gordon. Gordon is op dat moment net begonnen. Een jonge detective die niet precies weet hoe de machtsverhoudingen in de stad liggen. En daar gaat hij opzichtig mee in de fout. Met goede bedoelingen, maar ook met alle gevolgen van dien. Terwijl hij corruptie bestrijdt, jaagt hij steeds meer collega’s tegen zich in het harnas. Zijn partner probeert hem daar voor te beschermen, hoewel ook die al snel genoeg heeft van de pretenties van zijn nieuwe collega.

Penguin

Maar Gotham vertelt meer dan het verhaal over de good guys. Het zijn vooral de mannen en vrouwen uit de onderwereld die alle ruimte krijgen om te laten zien hoe zij door middel van manipulatie, terreur en machtsspelletjes hun imperium opbouwen. Vooral de rol van de Penguin is hier interessant. Al in de eerste aflevering maakt de kijker kennis met deze bad guy. Toch lijkt hij maar een jongeman die onzeker is over zichzelf, een onbelangrijke positie kent in de georganiseerde misdaad en bovendien veel te afhankelijk is van zijn moeder. Maar dat verandert snel wanneer James Gordon besluit niet in de corruptie van het politiekorps mee te gaan en de Oswald Cobblepot, de man achter de Penguin, laat leven. Cobblepot pakt de tweede kans die hem gegeven wordt met beide handen aan en werkt zich op in de hiërarchie. Hoe hij dat doet? Door slim te zijn. Hij leert de misdaadwereld kennen en probeert zo iedereen tegen elkaar uit te spelen.

Kennis is macht

Dat maakt de Penguin een bijzonder interessant figuur. Hij lijkt uit te gaan van theorieën als die van Machiavelli. Door kennis op de juiste manier in te zetten, werkt hij zich op tot vertrouweling van de belangrijkste misdadigers in de stad. En als zijn rol uitgespeeld lijkt te zijn, slaat hij dubbel zo hard terug. Hoe? Door zijn kennis juist in te zetten. Toch gaat dat niet altijd even goed en zelfs als hij lijkt te slagen, blijkt hij niet over alle kennis te beschikken die nodig is om zijn positie te behouden. Wat hij laat zien, is dat hij blijft leren en zodoende zijn macht probeert uit te breiden. Dat maakt Gotham de interessantste nieuwe serie van het moment. Ook als je niet van Batman houdt.

Advertenties

2 reacties op “Hoe Gotham Gotham werd

  1. Morgaine
    21 maart 2015

    Hmmm, toch maar eens kijken dan, ik was meer van de Suske en Wiske 😉

    Ik heb je trouwens een tag/award gegeven, bij deze, te vinden op mijn blog als je hem nog niet gevonden had 😀

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 maart 2015 door in Film en TV en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: