Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Minimum jeugdloon? Weg er mee!

Euro_coins_and_banknotesDaar staat hij dan, in zijn onderbroek. Even daarvoor heeft hij de baas van Albert Heijn vertelt dat hij van zijn minimum jeugdloon niet kan rondkomen. Soufian doet op de aandeelhoudersvergadering van de supermarktketen zijn verhaal. Hij eist een volwassen loon, gelijk aan het bedrag dat zijn oudere collega’s die al jaren in het vak zitten op hun rekening gestort krijgen. De situatie nu is onrechtvaardig en onredelijk, aldus vakbondsman Ron Meyer. “Deze jongeren krijgen veel minder dan volwassenen, terwijl zij hetzelfde werk doen.” Zo gesteld is dat inderdaad onredelijk. Maar is het ook onrechtvaardig?

Minimumloon

Volgens de wet niet. Die stelt dat er een minimum jeugdloon moet zijn. Alles wat je werknemers onder de 23 jaar daarbovenop geeft is fijn, maar geen verplichting. Zo houden veel werkgevers hun loonkosten in de hand. Vooral in de retail. Jonge werknemers drukken gemiddelde uurlonen, waardoor de kosten in lijn zijn met wat in de markt gebruikelijk is. Gebruikelijk ten opzichte van nieuwe spelers als Primark en Action. Deze bedrijven zouden beduidend lagere loonkosten hebben dan bijvoorbeeld V&D of Albert Heijn. Minimum jeugdloon omhoog? Dan gaat dat ten koste van banen, zo voorspelde minister Asscher vorig jaar. Daarbij is het volgens de minister een stimulans om verder te studeren. Want wie een papiertje heeft, kan later rekenen op een betere baan en dus een hoger salaris op zijn rekening bijschrijven. Praktisch is het minimumjeugdloon dus zeker. Maar dat maakt het toch zeker niet rechtvaardig?

Ongelijkheid

Waar we naar op zoek zijn is een rechtvaardiging voor de verschillende beloningen die medewerkers krijgen. En dat komt niet uit de lucht vallen. Zo doet Thomas Piketty sinds vorig jaar met zijn onderzoek naar ongelijkheid veel stof opwaaien. En dit jaar schreven Rutger Bregman en Jesse Frederik in een essay voor de maand van de filosofie dat het nog maar de vraag is of ongelijke beloningen wel een rechtvaardig fundament kennen. Daarmee belanden we in het hart van de filosofie en ethiek. De belangrijkste gedachte: gelijke gevallen dienen gelijk behandeld te worden. En omgekeerd geredeneerd. Ongelijke gevallen kun je dus best anders dan de rest behandelen, toch? Of geldt dat niet voor ieder verschil dat er tussen mensen is?

Leeftijd

Het verschil tussen man en vrouw bijvoorbeeld. We weten dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Goede redenen ontbreken daar voor. En dus is er veel strijd om die ongelijkheid in beloning ongedaan te maken. Maar wat nu voor het verschil in leeftijd. Is dat niet een terechte graadmeter om iemand anders te belonen dan zijn collega? Iemand die ouder is heeft immers vaak meer ervaring. Ook heeft die persoon een andere levensstijl, woont bijvoorbeeld al op zichzelf of heeft een gezin te onderhouden. Voor hetzelfde werk zou de oudere persoon dan best wat meer mogen verdienen, toch?

Relevantie

Nee dus. Niet ieder verschil, zoals het verschil tussen man en vrouw, moet meewegen in het oordeel hoe iemand te belonen. Of iemand een gezin heeft, doet er niet toe. Ervaring dan weer wel. Maar die ervaring doe je niet per se op door langer te hebben geleefd. Ervaring doe je op tijdens je werkzaamheden. Het gaat om de relevante werkervaring meewegen, wanneer je iemand meer zou willen belonen. Leeftijd heeft daar niets mee te maken. Leeftijd als het criterium gebruiken om de ene werknemer anders te belonen dan de andere is onrechtvaardig. Het onderscheid in loon op leeftijd, wat het minimum jeugdloon doet, moeten we dan ook verwerpen. Ook als dat ten koste gaat van banen. De vraag is of dat het geval is. Want wat gebeurt er nu feitelijk wanneer we het minimum jeugdloon afschaffen. Worden jeugdige werknemers dan werkelijk duurder?

Omlaag

Die implicatie neemt zowel de minister als Soufian van Albert Heijn aan. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Wanneer we het minimum jeugdloon verwerpen, is het ook goed om te kijken naar het minimumloon an sich. Misschien moet dat juist wel omlaag. Zo maak je de ongelijkheid van belonen bij een verschil in leeftijd ongedaan en kunnen banen behouden blijven. Dat kan, volgens onderzoek. Laagopgeleid werk is in Nederland duur en kan omlaag zonder dat het bestaan drastisch aangetast wordt. Weg met het minimum jeugdloon dus. Zo krijgt Soufian waar hij voor strijdt, zonder dat dat consequenties heeft voor al die andere laagbetaalde werknemers. Of zou dat niet de gedachte zijn van de vakbonden en de jeugdige werknemers?

Advertenties

5 reacties op “Minimum jeugdloon? Weg er mee!

 1. Morgaine
  18 april 2015

  Ik ben het zeker met je eens dat er misschien naar ervaring gekeken moet worden ipv leeftijd, maar daar zou ik mijzelf nu mee benadelen als ik ooit weer een betaalde baan zou krijgen omdat ik ondertussen al 24 jaar uit de maatschappelijke werksector weg ben omdat ik mijn dochter thuis heb opgevoed. En dan zou ik nu met 43 jaar behoren tot de minimum jeugdloon als je het naar ervaring gaat betalen dan 😉

  Like

 2. Wildcard
  30 april 2015

  zeer interessant om te lezen 🙂

  Like

 3. Heel interessant! Het is inderdaad veel redelijker om werknemers te beoordelen op hun relevante werkzaamheden in plaats van slechts levensjaren.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 april 2015 door in Actualiteit, Filosofie en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: