Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Mark Knopfler, de vieze oude man

Lezen en muziek luisteren. Dat zijn de twee hobby’s die ik graag alleen beoefen. En wat is er dan mooier als dat tegelijk kan? Mark Knopfler maakt dat de afgelopen weken met zijn nieuwe album Tracker mogelijk. Fijne teksten die het meelezen waard zijn op muziek die perfect bij het mooie weer past van de afgelopen dagen.

Terugblik

Mark Knopfler is zo’n artiest die om de zoveel jaar opeens weer opduikt met een prachtig album. Gelukkig maar. Knopfler, ooit begonnen als frontman bij één van de grootste bands ooit, is er één van de oude stempel. Met elk album dat hij maakt, vertelt hij een verhaal. Zo ook dit jaar. Op Tracker vertelt Knopfler het verhaal van een oude man die terug kijkt op zijn leven. Hij vertelt over sigaretten roken, de vrouwen in zijn leven, geld verliezen, alcohol drinken, verouderen, kroeggevechten en het rondzwerven over de wereld. Thema’s die ook bij één van mijn favoriete auteurs te vinden zijn.

Bukowski

Want doet dit niet heel erg denken aan het oeuvre van Charles Bukowski? De man die het gewone leven beschrijft. Tenminste, als je al die thema’s hierboven als het gewone leven mag omschrijven natuurlijk. Net als Knopfler beschrijft Bukowski de wereld op een eigen wijze, rauwe manier. Een manier die vooral eerlijk en nostalgisch doet aandenken. Ik houd daar van. Je begrijpt zo de gevoelens van de schrijver, kunt je inleven in de personages en voelt zo waar het om gaat. Bij Bukowski gaat dat allemaal op een hele natuurlijke manier. Dat zie je aan zijn manier van schrijven, dat zie je aan zijn stijl. Zo ook bij Knopfler.

Verhaal

Zo klinken alle tracks op Tracker als vanouds. Het is Mark Knopfler op zijn puurst. Met zijn rauwe stemgeluid zingt hij de nummers aan elkaar. En zo ontstaat het verhaal van de vieze oude man, zoals Charles Bukowski zou zeggen. En dat mag, wanneer je dat leven zo mooi beschrijft. Zo levert Knopfler een fijne plaat af die het toch al niet zo slechte muziekjaar nog een stukje mooier maakt.

2 reacties op “Mark Knopfler, de vieze oude man

  1. Morgaine
    18 april 2015

    Wist je dat Mark Knopfler ook met Nick en Simon heeft gewerkt en de studio in is gedoken voor een dag? hahaha Dat is vast wel ergens op YouTube terug te vinden 😉 Nick en Simon op reis…. dit keer waren ze dus in Londen.

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Ik ben geen Bukowski | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 april 2015 door in Muziek en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: