Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Leven na de dood

E-DinaPhotoArt, 'Walking on heaven'.

E-DinaPhotoArt, ‘Walking on heaven‘.

“Evelien” staat er als titel. Woorden schieten blogger GivanrO tekort bij het onverwachte overlijden van blogger Evelien. Ik ken haar blog niet en in al mijn nieuwsgierigheid besluit ik een kijkje te nemen. Ik wil weten wie de persoon is, wat ze schreef en wat de reden van haar overlijden is. Dat is mij snel duidelijk. De slopende ziekte kanker heeft haar leven in korte tijd doen eindigen. Een vrouw van 30 jaar leeft niet meer. Dat lezen voelt vreemd. Met name vanwege de inhoud van haar blog waar zij al sinds 2005 actief mee was.

Evelien

Op haar blog lees ik berichten over uitjes die Evelien maakt. Daarnaast geeft ze tips over te lezen boeken. Ook houdt ze van koken, gezien de blogs met recepten. Veel van de berichten zijn voorzien van eigen foto’s. Blijkbaar houdt ze van fotografie. Ooit studeerde ze. Iets dat blijkbaar veel tijd in beslag nam, omdat het aantal blogs drastisch afnam. Eind 2014 verschijnt er opeens een bericht. Na enkele maanden last te hebben gehad van haar rug, verplaatste de pijn naar de buik. Na onderzoek blijkt: leverkanker. Een half jaar later is Evelien er niet meer.

Digitaal leven

Ongemerkt zetten wij heel wat informatie over ons leven op internet. Facebook, Twitter, Instagram. Via sociale media laten we onze vrienden, familie en kennissen zien waar we mee bezig zijn. Maar wat gebeurt er met al die informatie wanneer je overlijdt? Kun je daar ook een testament voor laten opmaken zoals je dat kunt doen voor alle spullen die je hebt? En wat zet je daar dan in? Wil je alles verwijdert hebben? Wil je dat mensen je kunnen blijven opzoeken? En mogen ze zelfs nog reageren op foto’s en berichten die je ooit plaatste?

Beheer

Veel kun je zelf vooraf instellen. Zo heeft Facebook in de Verenigde Staten de functie geïntroduceerd waarbij je iemand kunt aanwijzen die jou account zal beheren na je dood. In Nederland krijgt je account een herdenkingsstatus. Zo kun je vooraf bepalen wat je wilt, dit overleggen en hopen dat de persoon jouw wensen overneemt. Hopen, want het is natuurlijk altijd maar de vraag of dat ook gebeurt. Vooral grote schrijvers hebben ongewild werken na hun leven uitgebracht, doordat nabestaanden hun manuscripten lieten publiceren. Mooi voor het publiek, de fans van de auteur. Maar was het ook zijn bedoeling om de werken op die manier uit te brengen? Was hij het wel eens met de inhoud? Waren de werken wel voor andermans ogen bedoeld?

Blog

Zo ook je blog. Zelf zet ik vaak artikelen klaar die in de nabije toekomst online verschijnen. Wat als ik plots overlijd? Het is voor nabestaanden vreemd om berichten van mij voorbij te zien komen terwijl ik overleden ben. Maar ook de oude berichten zetten aan tot nadenken. Wil ik wel dat andere mensen mij ‘leren’ kennen via mijn blog als ik er niet meer ben? Wil ik dat ze mijn leven nagaan, zoals ik dat via het blog van Evelien deed? Moet ik iemand aanstellen voor het beheer? Kan ik diegene met de zware taak belasten? En kan ik diegene vertrouwen?

Plannen

Ik weet het niet. Het is lastig omdat de dood nog zoiets abstracts is, waardoor het besef wat het betekent te overlijden ver weg ligt. Toch lijkt het verstandig om er over na te denken, al is het maar om al die vragen wat te doen met onze online informatie na ons leven. Leefden we vroeger vooral verder in andermans gedachten; tegenwoordig leven we daarnaast ook op het web voort. En dat is niet direct een geruststellende gedachte. Niet voor mij, maar ook niet voor eventuele nabestaanden. Plotseling verschenen berichten of foto’s van een overleden iemand zijn bijzonder confronterend. Of biedt dit juist nieuwe kansen? We kunnen ons voortbestaan nog jarenlang inplannen. Een leven na de dood wordt zo werkelijkheid. Of is dat een stap te ver?

11 reacties op “Leven na de dood

  1. Sabine
    21 april 2015

    Wat een boeiend onderwerp. Ik heb er zelf ook nooit bij stilgestaan eigenlijk.

    Geliked door 1 persoon

  2. wiebie74
    21 april 2015

    Ik weet toevallig dat je bij Monuta een formulier in kunt vullen waarbij je dus ook kunt aangeven of je actief bent op bepaalde sites en of daar dan een melding moet komen dat je bent overleden, een soort laatste boodschap als je weet dat je ongeneeslijk ziek bent, of bij plotseling overlijden een algemene tekst. Ik sta er zelf ook niet zo bij stil, vooral niet bij het plotselinge gebeuren, dan houdt mijn blog gewoon op, bij ziekte kun je daar eventueel nog melding van maken dat het minder gaat… Wel iets om inderdaad over na te denken…

    Geliked door 1 persoon

  3. IrisLifestyleBlog
    21 april 2015

    Nooit bij stilgestaan. Het zou mooi zijn als dat automatisch wordt geregeld bij bij de GBA (gemeentelijke basis administratie), wanneer er een overlijdensakte wordt opgemaakt.

    Geliked door 1 persoon

  4. Veelschrijver
    21 april 2015

    Goed om er eens over na te denken. Goed artikel.

    Geliked door 1 persoon

  5. jitske sijsma
    21 april 2015

    Ja, dit is echt een modern probleem. In het boek Tonio, over de overleden zoon van A.F.Th. van der Heijden, gaat het er ook over dat Tonio’s facebookpagina nog bestaat als hij al een hele tijd dood is, en dat sommige mensen daar troost uit putten en anderen er juist van schrikken. Wel goed om te bedenken wat je zelf wilt. Ik zou het echt niet weten.

    Geliked door 1 persoon

  6. Morgaine
    21 april 2015

    Ik heb er wel bij stil gestaan omdat ik iemand gekend heb die met 28 jaar aan baarmoederkanker is overleden, ze had nog nooit een vaste partner gehad, wilde dolgraag kinderen en ga zo maar door. Ze was zeer actief op FB, ze is er nog, haar moeder beheert het, maar die heeft dus alle vrienden eraf gegooid zonder vragen of zo, en ze is er nog, met maar 18 vrienden over…. Alle andere 200 zijn gewoon verdwenen die allemaal contact met haar hadden.

    Ikzelf ben hier toen al over na gaan denken en heb alles genoteerd ergens, met een briefje erbij, dat ik over laat aan diegenen die er nog zijn, kunnen inloggen, om dan te bepalen of ze mij weghalen of laten staan….

    Geliked door 1 persoon

  7. beaunino
    21 april 2015

    Goed dat je erover nadenkt. Zelf zou ik het fijn vinden als mijn blog altijd te lezen zou blijven. Wat ik bij mijn zusje (overleden nov ’14) erg vervelend vond was dat mensen haar na haar dood nog tag-te. Alsof ze op een feest was geweest. Dat was naar. Maar lieve berichtjes op haar pagina van vrienden die haar missen kunnen daarentegen ook zeer troostrijk zijn.

    Geliked door 1 persoon

  8. Sweet and Sassy
    1 mei 2015

    Van mij mag mijn blog gewoon blijven bestaan. Uiteindelijk kies je zelf met je blog wat je wereldkundig maakt, dus waarom zou dat ineens niet meer wereldkundig mogen zijn wanneer je er niet meer bent. Ik zou het wel handig vinden moest iemand mijn facebook kunnen beheren nadat ik ben overleden 🙂

    Geliked door 2 people

    • nielshagen
      1 mei 2015

      Doordat er dingen veranderen (bijvoorbeeld dat je overlijdt), kun je je niet langer voor je teksten verantwoorden. Het kan daardoor zijn dat anderen op aangekeken worden/ter verantwoording geroepen. Daarnaast weet je niet of je over enige jaren nog steeds achter alles staat wat op je blog is verschenen. Of dat in de toekomst nog zou zijn, omdat de actualiteit veranderd is 😉

      Like

  9. Mooi blog! Goed om nu alvast over na te denken en als het mogelijk is te voorkomen dat je nabestaanden niet bij je online accounts kunnen op het moment dat je er niet meer bent.

    Like

  10. monvivre
    11 mei 2015

    Goeie blog. Ik ben er de laatste tijd ook erg over aan het nadenken. Mijn zus is eind vorig jaar plotseling overleden. Zij was niet zo van de social media, maar het heeft mij wel aan het denken gezet over hoe ik zou willen dat het met mijn blog / facebookpagina etc. zal vergaan na mijn dood. Ik ben er nog niet uit, maar dat ik er iets voor ga regelen staat vast.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 april 2015 door in Leven, Techniek en getagd als , , , .