Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Hopelijk heeft Moszkowicz geleerd van zijn fouten

Cesare Maccari, 'Cicero Denounces Catiline'

Cesare Maccari, ‘Cicero Denounces Catiline

“We kunnen met Moszkowicz felle discussies verwachten. Dat gaat wat worden.” Vol verwachtingen spreekt de radio deejay zijn hoopvolle gedachtes uit. Eindelijk weer eens over de inhoud praten, in plaats van allerlei randzaken. Een man die weet hoe een discussie verloopt en deze kan voeren. Immers, de uitgerangeerde advocaat is zijn baan nooit kwijtgeraakt omdat hij zijn cliënten niet goed verdedigde. Met scherpe tong, speelse opmerkingen en goede inzichten wist hij te bereiken wat hij wilde. En die eigenschappen gaat hij nu meenemen in het politieke debat. Of is die hoop iets te veel gevraagd?

Literatuur

Mijn gedachten gaan terug naar mijn studie, waarin ik de kans kreeg enkele vakken in literatuurwetenschappen te volgen. We bestudeerden de oude Griekse en Romeinse klassieken. Daarin onder meer Homerus, Plato en ook Cicero. Cicero, de geweldige redenaar. Thrillerschrijver Robert Harris schreef een mooi werk over zijn leven. Daarin uitgebreide aandacht voor de technieken die Cicero gebruikte, hoe hij in het Romeinse Rijk voet aan wal kreeg en natuurlijk wat de aanleiding voor zijn ondergang was. Die aanleiding was zijn harde strijd tegen alles wat onrechtvaardig was. Niet per se die van dieven, rijke zakenlui of die van de machthebbers. Nee, vooral ook die van redenaars, die met listige trucs anderen misleidden. Iets waar vooral advocaten in zijn tijd een handje van hadden. Moeten we wel blij zijn met Moszkowicz als politicus?

Redenaar

Volgens Cicero moet een goed redenaar aan drie voorwaarden voldoen. Natuurlijk heeft hij het daarbij over de retorica, dat de belangrijkste techniek is voor een goede spreker. Met effectief woorden inzetten je tegenstander overtuigen, dat is wat de kunst van de welsprekendheid inhoud. Maar dat is niet het enige waar je volgens Cicero als een goed redenaar aan moet voldoen. Naast de vorm is ook de inhoud van belang. De inhoud bestaat uit gedegen kennis van zaken en de juiste morele houding. Retorica is volgens de filosoof een belangrijk maatschappelijk wapen dat je met een groot verantwoordelijkheidsgevoel moet gebruiken. De vraag is of Moszkowicz aan al die eisen voldoet.

Moszkowicz

Dat Abraham Moszkowicz de retorische middelen goed beheerst, daar bestaat geen twijfel over. In menig rechtszaak wist hij voor zijn cliënten iets binnen te halen wat niet voor mogelijk werd geacht. Dat deed hij door een goede kennis van zaken. Ook daar is hem nooit iets over verweten. Wat hem wel is aangerekend, is dat de oud advocaat contant geld aannam, onjuiste urenspecificaties indiende en verplichte cursussen niet volgde. In andere woorden, hij sprong onverantwoordelijk met zijn functie als advocaat om. En juist dat is volgens Cicero iets dat hem wel degelijk kwalijk genomen dient te worden. Moszkowicz mag dan een goed redenaar qua vorm zijn, vooral zijn inhoud laat te wensen over. Willen we wel dat hij onze belangen in het politieke debat vertegenwoordigd?

Tweede kans

Dat is even afwachten. Tot Moszkowicz zich in debatten en de publieke opinie mengt, is niet na te gaan of hij geleerd heeft van zijn fouten. Dat betekent niet dat we op voorhand de nieuwe politicus moeten afschrijven. Hij verdient een tweede kans. Als hij geleerd heeft van zijn fouten, kan hij zijn technieken op een juiste manier inzetten. In dat geval is zijn komst alleen maar goed voor het politieke debat. Dan kunnen we spektakel verwachten, die niet alleen over de vorm, maar vooral ook over de inhoud gaat. En dat is wel gewenst, toch?

Advertenties

3 reacties op “Hopelijk heeft Moszkowicz geleerd van zijn fouten

 1. Lisa
  23 april 2015

  Ik ben ook heel erg benieuwd!

  Liked by 1 persoon

 2. Morgaine
  23 april 2015

  ik hoorde zoiets even snel voorbij komen ja gisteren voor ik naar het concert ging, wow… hahaha ik ben heel benieuwd!

  Liked by 1 persoon

 3. IrisLifestyleBlog
  23 april 2015

  Een advocaat die zich leent voor RTL boulevard……ik weet niet wat ik daarvan moet vinden. We zullen het zien.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23 april 2015 door in Actualiteit, Filosofie en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: