Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Rotterdam, daar moet je zijn

Wat is dat toch met Rotterdam? Opeens is de stad in trek bij een jong en hip publiek. Media schrijven vol lof over de stad. Hier gebeurt het. Amsterdam is voor toeristen, Utrecht profileert zich meer en meer als studentenstad. Maar Rotterdam, dat is de stad waar je verblijft wanneer je in de creatieve sector iets wilt voorstellen. Ook in het buitenland merkt men dit op. De havenstad is een broeiplek waar creativiteit eerder de norm dan uitzondering is. Rotterdam, dat is het nieuwe Berlijn! Dat was tot enkele jaren terug  ondenkbaar.

Verval

Na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werd de stad aan de Maas snel hersteld. Gebouwen verrezen in het hart van het centrum, dat door de Duitsers was weggevaagd. De stad verliest zo haar identiteit. De volkse aard die zo kenmerkend voor de stad is, wordt verruild voor een nieuw economisch geraamte, waarbij eerder rationaliteit dan gevoel de boventoon voert. Kenmerkend is de koopgoot, waar een groot publiek haar inkopen bij grote ketens doet. Van vernieuwing is geen sprake. Consumeren is de nieuwe standaard. Tot het besef komt dat Rotterdam niets meer voorstelt. Er moet iets veranderen.

Ommekeer

En dat kan. Want Rotterdammers zijn en blijven al die tijd trots op de eigen stad. Wie een Rotterdammer tegenkomt, hoort verhalen vol lof over een stad waar het zou gebeuren. Wat dat is, blijft gissen. Achter de rug lacht men zachtjes. Op het hoogtepunt van de identiteitscrisis doen we dat zelfs hardop in het gezicht van die arme havenarbeiders. Zij beseffen, we zijn niet langer de stad in Nederland waar het gebeurt. We moeten iets doen, tegengas geven. En dat gebeurt. De gemeente maakt nieuwe initiatieven mogelijk. Buiten het centrum ontstaan nieuwe, hippe hotspots. Multiculturaliteit speelt een belangrijke rol. Rotterdam is geen stad van één maar van vele gezichten. Iedereen helpt mee om weer iets van de stad te maken.

Muziek

Het duidelijkst gebeurt dat in de muziekscene. De leukste, gratis festivals vinden plaats in de havenstad. Begin juli kun je op Metropolis in het Zuiderpark al jaren muziek ontdekken. Nieuwe bands uit binnen- en buitenland mogen hun muziek laten horen. Onder andere Rage Against the Machine, The Prodigy, Radiohead, The Black Keys en The XX deden de stad al aan. Maar vooral de muziek uit eigen stad mag niet ontbreken. Het tweejaarlijkse Eendracht Festival is de showcase voor al het talent dat de stad op muziekgebied voortbrengt. Niet altijd even bekend, wel zeer goed om te beluisteren of eens te zien. Bijvoorbeeld Mark Lotterman, Rats on Rafts, The Kik en De Likt. Er gebeurt ontzettend veel.

Bevrijdingsfestival

Alleen al om die redenen moet je op het Bevrijdingsfestival in Rotterdam zijn. De oorlogsgeschiedenis, de wederopbouw, het huidige Rotterdam en de toekomst komen op één plek samen bij Het Park. Op de dag die hier voor is vrijgemaakt om te vieren waar vorige generaties zo voor hebben gestreden. En is Rotterdam te ver? Kies dan voor tal van andere locaties waar genoeg te beleven valt. Bijvoorbeeld The Elementary Penguins in Haarlem, zZz in Amsterdam of Orgaanklap in Utrecht. Vooral die laatste band zorgt voor een spetterend einde van de dag waar het om draait. Vrijheid.

Advertenties

Eén reactie op “Rotterdam, daar moet je zijn

  1. IrisLifestyleBlog
    5 mei 2015

    Mooie blog vindt deze ambtenaar 010, geboren en getogen in 010!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 5 mei 2015 door in Leven, Muziek en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: