Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Op 5 mei vieren we onze afhankelijkheid

45mei5 mei, dag van de vrijheid. We vieren de onafhankelijkheid van ons land. En die van ons zelf. We doen en denken dat we vrij zijn. Maar bestaat die vrijheid wel? Zijn wij zo vrij als wij denken te zijn? Mensen zijn op allerlei wijzen geketend. Niet per se fysiek, als de gevangenen in Guantanamo Bay. Niet per se psychisch, als de sociale druk die we ons zelf opleggen. Maar daar ergens tussen in bevinden wij ons in een spel dat vooral met ons gespeeld wordt. Iets waar we als mens maar nauwelijks invloed op hebben. Wat we gisteren dan vierden? Een stukje afhankelijkheid van elkaar, waaraan wij onze vrijheid verschuldigd zijn.

Vier muren

Dat gevangenen per definitie onvrij zijn, is duidelijk. Ze kunnen niet gaan en staan waar zij willen. Ze zijn afhankelijk van de vrijheid die aan hen gegeven wordt. Binnen vier muren in een cel, een stukje technologie aan het been, of een meldingsplicht waar zij niet onderuit kunnen. Ze kunnen daar aan ontsnappen. Maar wat volgt is de psychische vrijheid. De continue druk van het moeten opletten. Maar fysieke vrijheid bestaat uit meer. Ook jonge kinderen, zieken, gehandicapten en ouderen hebben het bij lange na niet. Het lichaam stelt hen niet langer in staat te doen wat ze willen. Kinderen missen bewegingsvrijheid. Zieke mensen ervaren hoe moeilijk het is een lichaam te hebben dat niet mee werkt. Net als gehandicapten of ouderen. Natuurlijk leer je daar mee omgaan. Maar iedere beperking, hoe klein ook, is er één die je vrijheid ontneemt.

Depressie

Dat niet iedereen zich kan instellen en vrijheid ervaren zien we aan het aantal psychische ziektes. Depressie, volksziekte nummer één genoemd, laat mensen in zak en as zitten. Dat je niet langer vrij bent door je gedachten, is een pijnlijke conclusie die veel mensen ervaren. Natuurlijk zijn er oplossingen in de vorm van therapie en pillen. Maar dat zorgt voor een nieuwe afhankelijkheid. Of wat te denken over de prestatiemaatschappij. Iedere twintiger voelt een druk zich te profileren, te laten zien wat je kan. Je moet en zal slagen. Lukt dat niet, voldoe je niet aan de wensen van de samenleving en ben je een mislukkeling. Ook de gezonde ouderen voelen een dergelijke last. Wat voegen ze nog toe aan de samenleving wanneer zij het huis niet meer uitkomen en alle vrienden overleden zijn? Regie over het eigen leven, noemt men dat. Als je niet meer wilt, eruit kunnen stappen. We willen niet afhankelijk zijn. En daar is waar het mis gaat.

Lot

We zijn namelijk altijd afhankelijk. Er is niet zoveel waar we wel invloed op uitoefenen. Onze eigen stemming misschien, zoals René Gude dat zo mooi aan geeft. Maar wat ons overkomt, dat is het lot. Zowel de goede als de slechte dingen. Een mooie baan? Het is de samenleving die de voorwaarden creëert dat die baan überhaupt noodzakelijk is. Ziekte? Het hoort bij het leven, dat niet tot het eind der tijden voort duurt. Wie we tegen komen, waar we verblijven? We zijn afhankelijk van de mensen die we kennen en de mogelijkheden die aan ons verschijnen. In die voorwaarden proberen we het beetje invloed uit te oefenen die we wel hebben. Moeten we dan niet juist die voorwaarde van afhankelijkheid meenemen als we over vrijheid spreken?

Vrijheid als afhankelijkheid

Dat blijkt in ieder geval wel uit onze 5 mei viering. Die volgt op de Nationale dodenherdenking, de dag waarbij we al die mensen herdenken die voor onze vrijheid gestorven zijn. De mensen waar wij afhankelijk van zijn voor het leven dat wij leiden. Zonder hen had ons leven er anders uit gezien, hadden wij niet eens bestaan. Wat we vieren is niet dat we onafhankelijk zijn. We vieren dat we afhankelijk zijn van andere mensen. Dat is de vrijheid die we hebben.

Advertenties

4 reacties op “Op 5 mei vieren we onze afhankelijkheid

 1. Morgaine
  6 mei 2015

  ik ben benieuwd of je de vrijheid anders gaat zien als je dit hebt gezien: http://www.npo.nl/artikelen/reizen-waes-in-noord-korea

  Liked by 1 persoon

  • nielshagen
   6 mei 2015

   Dank voor de tip. Die ga ik binnenkort op mijn gemak bekijken!

   Liked by 1 persoon

   • Morgaine
    6 mei 2015

    You’re welcome! De magie van Anne Frank van Astrid Joosten, ik ben ervan geschrokken hoe Noord Korea verplicht dat dagboek leest en leert, en hoe zij het uitwerken dat Amerika plat moet, een jong meisje op school noemt zichzelf al een soldaat… kun je terug vinden via google en dan uitzending gemist. X

    Liked by 1 persoon

 2. Veelschrijver
  6 mei 2015

  Je schrijft: ‘We vieren dat we afhankelijk zijn van andere mensen. Dat is de vrijheid die we hebben’. Ik vind dit heel mooi verwoord. Een formule die zegt waar het op staat. Eindelijk vind ik vrede over deze gedachte.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 mei 2015 door in Actualiteit, Filosofie, Leven en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: