Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Weg met de kiloknallers

Suzi Duke, 'Veggie burger'

Suzi Duke, ‘Veggie burger

“Gun gezinnen hun kiloknaller.” Met die oproep in de Telegraaf laat Auke Kroondijk zijn standpunt weten betreffende het bericht van Wakker Dier dat er nog nooit zoveel kiloknallers in de winkel lagen. “Mogen minderbedeelden ook genieten van een stukje vlees?” Kroondijk doet een emotioneel beroep om toch vooral te mogen blijven genieten. Wie de reacties leest, ziet dat hij op veel bijval kan rekenen. Stel je je eens voor. Weer iets leuks dat onze regering zomaar afpakt. Toch?

Dierwelzijn

In die reacties weten mensen het gebeuren mooi te framen. Dierenwelzijn is absoluut belangrijk, maar niet wanneer het om ons eten gaat. Laat politici zich druk maken over zwanenmishandeling, opgeblazen katten en met messen bewerkte paarden. Maar blijf van ons vlees af. Ze doen zo de aanname dat het een organisatie als Wakker Dier of een politieke partij als de Partij voor de Dieren het puur om het dierenwelzijn gaat. En hoewel daar ongetwijfeld een belangrijk aspect ligt, is het niet zo dat met acties tegen kiloknallers de mens helemaal uit beeld is. Verre van, zou ik zelfs willen zeggen.

Productie

Waar het om gaat is hoe wij onze voedselproductie in lijn krijgen met de voedselbehoefte van alle mensen op aarde. Het gaat er om dat die productie de mens dient, dat die duurzaam is. Immers, wanneer we geen voedsel meer produceren, zal het met mens en dier snel gedaan zijn. En daar zit de kern van het probleem. De manier waarop ons vlees geproduceerd wordt, is niet duurzaam. Er is veel water, energie en voedsel nodig om al die dieren te laten groeien, te slachten en vervolgens op ons bordje te brengen. Water, energie en voedsel die ook direct door ons geconsumeerd kan worden. In West Europa hebben wij het geluk dat we hier over na kunnen denken. In veel delen van de wereld is die luxe er echter niet. Daar is men allang blij als ze überhaupt drie keer per dag een maaltijd voorgeschoteld krijgen. Wat als we al dat voedsel dat we nu in dieren steken, eens aan mensen zouden geven?

Klimaatverandering

Maar dat wil Auke Kroondijk niet. Hij blijft liever zelf goedkoop genieten en laat daarvoor andere mensen sterven. En niet alleen hen. Want wat onze voedselproductie nog meer veroorzaakt, is een flinke verhoging van CO2 concentratie in de lucht. Dat zorgt er voor dat allerlei problemen zich in flink tempo versnellen. Door een hogere concentratie broeikasgassen in de lucht, verandert het klimaat in een sneller tempo. Delen van de aarde raken zo onleefbaar. En ongeschikt om voedsel te produceren. In dat geval is het niet langer de vraag of we kiloknallers wel of niet willen. Het is de vraag of we überhaupt nog iets op ons bordje kunnen leggen.

Toekomst

En niet alleen wij zelf. Want wat volgt wanneer delen van de aarde onleefbaar worden laat zich raden. Mensen moeten huis en haard ontvluchten. Een ruwe schatting is dat dit zal oplopen tot 150 miljoen vluchtelingen in 2050. Dat zijn drie keer zoveel vluchtelingen als twee jaar geleden. Waar die vandaan komen? Voornamelijk het Zuidelijk halfrond. Waar die naartoe trekken? Daar waar het wel leefbaar is, het Noorden. Europa dus. Vinden we die paar bootvluchtelingen al zorgwekkend, of de illegale mensen die niet naar huis kunnen, binnen enkele jaren hebben die problemen zich dus verdrievoudigd. Als we er niets aan doen, tenminste.

Leefbare wereld

Daarom is het verstandig om al die kiloknallers de winkel uit te werken. Net als al het niet duurzame vlees dat voor gewone prijzen in de winkel ligt. Daarvoor in de plaats moeten we een voedselproductie op gang brengen die ons in staat stelt voldoende voedsel te produceren. En dat door middel van zo weinig mogelijk broeikasgassen de lucht in te slingeren. Betekent dat minder vlees eten? Waarschijnlijk wel. Maar liever dat, dan straks op een onleefbare planeet moeten vertoeven. Tot een gebrek aan voedsel ons de das om doet.

Advertenties

5 reacties op “Weg met de kiloknallers

 1. Morgaine
  7 mei 2015

  Weet je wat er werkelijk gebeurt op dit moment als wakker dier weer een spotje laa zien op tv van de kiloknallers van AH of de Lidl of welke supermarkt het in die week ook heeft liggen?

  Dat het averechts werkt, mensen zien het, en denken, oh ze zijn er weer en de supermarkten kunnen het niet aanslepen 😉 En ja dit weet ik van inside out een grote AH oa hier bij ons in de buurt waar mijn dochter heeft gewerkt.

  Like

  • nielshagen
   7 mei 2015

   Ik denk dat het voor mensen die er niet mee bezig zijn, inderdaad zo werkt. En die mensen zullen het inderdaad als een verkapt reclamespotje zien.

   Mensen die zich wel bewust zijn van wat er in de wereld gebeurt, speelt en zich hier zorgen over maken, zullen minder geneigd zijn diezelfde aankopen te doen.

   Waar bedrijven zich wel degelijk druk om maken, is hun imago. En dat loopt steeds een klein beetje schade op wanneer zij geconfronteerd worden met onethische zaken. Zie de chocolade industrie mbt de Groene Sinterklaas, of de kledingretail na grote rampen in Bangladesh. Bedrijven zijn bang voor reputatieschade en deze spotjes dragen daar in meer en mindere mate aan bij.

   Wat dat betreft is het misschien verstandig de insteek van de filmpjes te veranderen. Gebruik bijvoorbeeld Facebook foto’s van ‘echte’ Nederlanders in een niet leefbare wereld, veroorzaakt door de verwoestende kracht van de vleesindustrie. Wellicht dat dat gaat werken. Uiteindelijk moeten daadwerkelijke veranderingen van onderop komen, niet omdat de regering iets verbiedt. Dat wekt alleen maar weerstand op!

   Liked by 1 persoon

 2. ronaldo
  7 mei 2015

  Om nog maar te zwijgen over het feit dat mensen zich letterlijk doodvreten aan die kiloknallers. Dat opgefokte vlees zit vol hormonen en andere bende waar mensen kanker en andere enge ziektes van krijgen.

  Liked by 1 persoon

 3. Sabine
  7 mei 2015

  Onder andere daarom eet ik al jaren vegetarisch. Helaas denkt men hier in Colombia nog maar weinig na over bewuste voeding. Hopelijk komt ook daar verandering in.

  Liked by 1 persoon

 4. beaunino
  7 mei 2015

  Liever dan toch maar wat duurder biologisch vlees. Eten we wel wat minder vlees en een biologisch eitje meer.
  Zelf een aantal jaar geleden al een stukje geschreven over de Plofkip: https://nardablog.wordpress.com/2013/05/11/plofkip/

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: