Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Houd de videoscheidsrechter uit het voetbal

Het is de 93ste minuut. 2-0 stand in het voordeel van Barcelona. Een overtreding op Luis Suarez in de middencirkel. Het gaat nergens meer om. De scheids bekijkt de situatie. Hij besluit dat het door mag. In de flits van een seconde waarin hij deze beslissing neemt, krijgt Messi de bal en stuurt Neymar weg. Die maakt de 3-0. Het is een actie waar je voor naar het stadion komt. En dat je die actie kunt zien is alleen maar mogelijk vanwege de scheidsrechter die de beslissing neemt niet te fluiten. Zijn naam? Nicola Rizzoli.

Video

Lange tijd is er in het voetbal een discussie gaande om belangrijke beslissingen via een videoscheidsrechter te laten beslissen. Wel of geen penalty, buitenspel en of de bal over de doellijn is. Via camerabeelden moet er een scheidsrechter komen die aan de zijkant zulke discussies beoordeelt. Zo kan er geen ploeg benadeeld worden. Een benadeling die miljoenen euro’s kost. Wel of geen landskampioen, winnaar van de Champions League of de wereldbeker heeft grote invloed op verkopen van merchandise en naamsbekendheid van sponsoren. Clubs zelf zijn natuurlijk ook bij juiste oordelen in hun voordeel gebaat. De beste spelers spelen liever voor een team dat wint. Fans schaffen vooral een seizoenskaart aan wanneer zij spectaculaire wedstrijden in de thuishaven kunnen verwachten. En tv rechten leveren meer op wanneer het team een grotere rol speelt in verschillende competities. Er zijn grote belangen gemoeid bij de prestaties van voetbalclubs. En daarmee bij die van scheidsrechters.

Fouten

Daarom willen we fouten van de scheidsrechter zoveel mogelijk uitbannen. Maar wat een fout is, is gevoelig aan interpretatie. Nog een voorbeeld uit de wedstrijd van gisteren. Vlak voordat Messi de 1-0 binnenschiet is er een discutabel moment binnen de 16 meter van Bayern. Neymar gaat naar de grond en claimt een penalty. Bayern spelers reageren woest. De scheidsrechter houdt de situatie onder controle waarna Neuer, de keeper van Bayern, het spel snel hervat. Daarop verspeelt Bayern de bal en komt het op een 1-0 achterstand.

Wie de herhaling van het voorval terugkijkt, ziet dat Neymar inderdaad opvallend makkelijk naar de grond gaat. Een schwalbe. Combineer dat met zijn reactie en je kunt je afvragen of een gele kaart niet op zijn plaats was. Dat had het spel langer stil doen liggen, waardoor Bayern deze fout misschien niet zou maken. Daarbij komt dat het de tweede prent voor Neymar zou zijn geweest. Samen rood. Dat had de wedstrijd voor Bayern heel wat eenvoudiger gemaakt. Waarschijnlijk zouden ze niet verloren hebben Een fout van de scheids? Of een goede beslissing in het voordeel van de wedstrijd? Het ligt maar net aan welke fan je het vraagt.

Rol scheidsrechter

Maar welke fan je het ook vraagt, allemaal moeten ze toegeven dat de scheidsrechter invloed heeft op de wedstrijd. En daar zou je iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld door een videoscheidsrechter toe te voegen. Wat je doet, is een beetje autoriteit van de scheidsrechter in het veld afnemen. De scheids heeft zo minder mogelijkheden om in moeilijke situaties zelf beslissingen te nemen. We nemen hem een stukje verantwoordelijkheid af. Wat we daarbij vergeten is dat de veldscheidsrechter altijd invloed blijft hebben. Is het niet vanuit zijn eigen positie, dan tenminste in beraad met de videoscheidsrechter. Veel gevallen blijven afhankelijk van interpretatie. Buitenspel, voordeel, door laten spelen, een overtreding of niet. Zolang we mensen laten beslissen in het spel, zijn er verschillende interpretaties op een situatie mogelijk. De invoering van een videoscheidsrechter voegt niets aan toe. De discussie verplaatst zich hoogstens van op naar de zijkant van het veld. Er verandert dus niet zo veel. Moet je het spel dan wel willen aanpassen?

Interpretatie

Misschien. Niet iedere verandering is negatief. De invoering van de doellijntechniek heeft bijvoorbeeld al één en ander weten te bewerkstelligen. Hoe? Door de scheidsrechter op het veld een extra middel te geven op basis waarvan hij zijn beslissing maakt. Het is een uitbreiding van zijn mogelijkheden. Daarbij is deze techniek is voor iedereen toegankelijk. De animatie die de techniek maakt kan zelfs in stadions getoond worden. Of een bal wel of niet de doellijn heeft gepasseerd is daarom niet langer iets dat de gemoederen bezig houdt. Er is nog maar één interpretatie mogelijk. En daar verschilt de doellijntechniek van de videoscheidsrechter. Bij die laatste blijft er ruimte voor interpretatie. Maar dat is precies datgene wat je uit wilt bannen. Die invoering voegt daarom niets toe. Zolang er verschillende interpretaties blijven bestaan, is het niet verstandig een videoscheidsrechter in te voeren. Houdt het dus bij het huidige spelletje. En dat een scheids dan af en toe een fout maakt, dat moeten we maar op de koop toe nemen.

Advertenties

2 reacties op “Houd de videoscheidsrechter uit het voetbal

  1. Veelschrijver
    8 mei 2015

    Videoscheidsrechter, ik ben niet voor. Omwille van het spel dat in realtime gespeeld wordt. Een fout op een speler interpreteren via videobeelden is geen juiste beslissing nemen. Neem nu een tackle. De scheidsrechter beslist. De videoscheidsrechter interpreteert op het beeld, vertraagt en in close-up. Wat naar mijn bescheiden mening een veel grotere fout zal opleveren dan wat een scheidrechter op het veld beslist. Mede door de grote belangen die er mee gemoeid zijn wil men zijn grootste gelijk halen. Helaas, het grootste gelijk bestaat niet.

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Nog even over die scheidsrechter | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 mei 2015 door in Filosofie, Sport en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: