Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

België heeft een hele fijne cultuur

Flag_of_Belgium.svgHet Vlaams Film Festival in Utrecht zit er morgen al weer op. Het beste uit de Vlaamse cinema kwam voorbij in het Louis Hartlooper Complex, het mooiste filmtheater van Utrecht. Speciaal voor deze gelegenheid maakte de VPRO enkele korte films met Bekende Vlamingen. Voor de vertoning van de film I’m the Same, I’m an Other kreeg het publiek Herman Brusselmans voorgeschoteld. Interviewer Tim de Besten vroeg hem onder andere waarom wij Hollanders Belgen zo leuk vinden. Brusselmans schiet direct in de verdediging. ‘Leuk’ is behoorlijk negatief, zo zegt hij. Zo mag hij in De Wereld Draait Door altijd opdraven als die ‘leuke’ Belg. Positief is de betiteling ‘leuk’ niet, zo laat de schrijver weten. Daar heeft hij een punt. ‘Leuk’ is een verschrikkelijk compliment, als dat het al is.

Leuk

Waarom? Omdat het zo nietszeggend is. Leuk vraagt niet om meer verantwoording, of om een uitleg. “Ik vind het gewoon leuk.” Zonder enige reden kun je dat over een film, boek of muziek zeggen. Waar het echter om draait, is waarom je iets leuk vindt. En dat probeer je met dat woord te ontwijken. Omdat je geen enkele reden hebt om iets mooi, goed of ontroerend te vinden. Leuk is een dooddoener. Net als ‘gezellig’,  ‘fantastisch’, of ‘geweldig’. Wanneer je iets leuk vindt, doe je tekort aan datgene. Dat is waar Brusselmans op doelt. Als je dan zo de exponenten van een cultuur omschrijft, dan kan dat pijnlijk aanvoelen. Iets dat de Belgische cultuur niet verdient. Bijvoorbeeld wanneer je over de Vlaamse cinema praat.

Film

Films maken zoals Belgen dat doen. Nederlandse regisseurs zijn er jaloers op. Kijk even naar het programma van het Vlaamse Filmfestival en je ziet direct waarom. Ben X, De helaasheid der dingen, De zaak Alzheimer, Ex drummer. Maar ook Kampioen zijn blijft plezant, Rundskop en Mira hadden op het festival niet misstaan. Wij Nederlanders proberen daar wel eens aan te tippen. Helaas komen we niet veel verder dan Gooische Vrouwen, Verliefd op Ibiza of Hartenvrouwen. Dat zijn de films die wij Hollanders graag van eigen bodem aanschouwen. Dat is niet iets om erg trots op te zijn. Het is niet zo gek. dat de betere films van Belgische bodem komen Kijk maar naar de auteurs die de verhalen voor vele films schreven. Daar komt dat ook meteen een tweede punt waar België zo fantastisch is. Ze hebben betere verhalenschrijvers.

Literatuur

Op literair gebied zijn de Vlamingen onze auteurs ruimschoots voorbij geschoten. Natuurlijk hadden wij ooit de grote drie. Maar daarvan heeft eigenlijk alleen Willem Frederik Hermans echt de tand des tijds weten te doorstaan. Voor België geldt ongeveer hetzelfde voor Hugo Claus, die als enige van de grote vijf herinnert lijkt te worden. Wanneer je de hedendaagse literatuur bekijkt, is er geen Nederlander die kan tippen aan de Vlaamse werken. Brusselmans, Verhulst, Lanoye. Deze schrijvers steken ver boven van der Heijden, Wieringa en Koch. Alleen Arnon Grunberg kan zich nog met de Zuiderburen meten.

Muziek

En dan de muziek. Nederland zwijmelt weg bij bands als Kensington, singer-songwriters als Jan Smit of duo’s als Nick & Simon. Kijk dan wat België er tegenover zet. Oscar & The Wolf, Milow en K’s Choice. Misschien is dit iets te overdreven aangezet. Natuurlijk kent Nederland betere bands. Die zijn echter zowel in eigen als in buitenland nauwelijks bekend. Birth of Joy timmert hard aan de weg, maar kent in Nederland weinig airplay. Kovacs en PAUW dan weer wel. Toch lijkt daar vooral een hypemachine achter te zitten. Kraak & Smaak dan misschien? Daarmee gaan we richting de elektronische muziek, de stroming waar Nederland als vanouds nog wel in heerst. Dance is dan ook een beetje het schaatsen van de muziek. Alleen daar kunnen we op cultureel gebied nog echt potten breken. Zie daarvoor de top 100 dj’s van Djmag.

Bier

En dan het Belgische bier. Nergens zo’n geweldige biertraditie als in België. Ja, Duitsland kan er ook wat van. Maar daar gaat het dan toch vooral om pils of weizenbieren. België, elk dorp kent zijn eigen unieke bier. In Nederland herkennen we ons gebrek aan biercultuur. Want hoewel Heineken het meest gedronken biertje is en Hertog Jan als pils prima is te pruimen, lopen wij op het gebied van een bier waar je van geniet hopeloos achter. Die achterstand proberen we  goed te maken. Overal worden brouwerijen uit de grond gestampt. Met als gevolg een overkill aan nieuwe bieren. En daar zitten hele smaakvolle tussen. Brouwerij het IJ, de Molen en Maximus zorgen voor bier waar je uren van kan genieten. Het zijn echter nog geen bieren die in een traditie passen. Het zijn nog geen Kasteelbieren, Westmalle of St Bernardus. Ook op dit gebied verslaan de Belgen ons met gemak.

Fijne cultuur

Niet dat we in Nederland iets te klagen hebben hoor. Het is hier prima toeven. Maar de Belgen, die doen toch heel veel goede dingen. Op cultureel gebied zijn ze telkens net iets verder dan wij Hollanders. België is top, daar mag het land best trots op zijn. Bij deze een welgemeend excuus om al dat goede met ‘leuk’ te betitelen. Dat dekt in het geheel niet de lading over hoe wij Hollanders over België denken. Laat je er niet door kisten en blijf vooral doorgaan met mooie dingen maken. Wij mogen daar namelijk graag van genieten!

Advertenties

4 reacties op “België heeft een hele fijne cultuur

 1. Veelschrijver
  10 mei 2015

  Mooi om lezen. Dank u daarvoor.

  Liked by 1 persoon

 2. mynameisblonde
  10 mei 2015

  Als Belg heb ik dit graag gelezen. En ben ik ook best wel trots op de dingen die jij vertelt.
  Maar, inderdaad, er is een maar.
  De muziekvoorbeelden die jij stelt zijn fantastisch, maar ook wij hebben heel wat zangers en zangeressen en bands die vergelijkbaar zijn met Nick&Simon. Het hangt allemaal een beetje af naar welke zender je luistert.
  Of kijkt, voor de films dan.
  Of koopt, voor de boeken in de winkels dan.

  En af en toe eens een vrouwenfilm als Verliefd op Ibiza moet ook kunnen. 🙂

  Liked by 1 persoon

 3. Johannes
  10 mei 2015

  Als ‘Nederbelg’ kan ik me redelijk vinden in je verhaal. Ik geniet van het Vlaamse leven – Bourgondisch met een rauw randje. Maar het is inderdaad ook maar net wat je zelf ziet en apprecieert. Nederland heeft in Eddy Terstall bijvoorbeeld een geweldige filmregisseur (denk aan een film als Simon), en ook ‘Boven is het stil’ staat hoog op mijn lijstje favoriete films (toegegeven, doet in zijn ‘verstildheid’ qua stijl meer aan de Vlaamse dan aan de Nederlandse traditie denken). Verder lees ik nog altijd graag Bernlef, of J.M.A Biesheuvel. En laten we dichters als Bloem en Kouwenaar niet vergeten. En dan de muziek; de Nederlandstalige blues van De Dijk, ik geniet daarvan. Goede jazz en funk (New Cool Collective, Bruut!, Wouter Hamel – om maar wat uit een lange rij te noemen). En ik laat me vooral niets gezeggen door stage- en airtime…

  Kortom, ik speel de Vlaamse en Nederlandse cultuur liever niet tegen elkaar uit, maar geniet van het beste uit beiden. Met uitzondering van het bier dan, daarin is er simpelweg één overduidelijke winnaar!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 mei 2015 door in Boek, Film en TV, Leven, Muziek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: