Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

De baard is niet vies

'Man met baard'

‘Man met baard’

“Waarom heeft iedereen zijn baard afgeschoren?” Ik sta in de hipste stad van Nederland. Geen gezichtshaar te bekennen. Wat is dat toch met al die mannen? Het zou toch niet… Vrouwen kijken mij angstig aan. Nee hè. Ze geloven allemaal het bericht dat vorige week de ronde deed. Dat een baard poep bacteriën bevat. Gelukkig woon ik in Utrecht. Stad van de wetenschap. Een stad waar alle vrouwen direct door zo’n bericht heen prikken.

Onderzoek

Opeens ben je als man met baard nergens meer veilig. “Mannen zijn al vies, maar die met baarden nog veel erger,” las ik ergens in een reactie. Wat blijkt? Een onderzoek ging viraal op Internet. Er zouden veel bacteriën in baarden zitten. Waaronder die in poep voorkomen. Een media bedrijf heeft enkele mannen met baard gevraagd om een strijkje van haar op het gezicht te mogen nemen. Dit stuurden ze naar een laboratorium. Conclusie: vies! Alle alarmen zouden af moeten gaan. Wanneer deze hoeveelheden in drinkwater zitten, moet men direct de toevoer naar huizen afsluiten. De baard, dat kan echt niet als je gezond wil leven.

Status

Op zich een leuk onderzoek. Je zet er een opvallende titel boven en je hebt een Internethit te pakken. Maar wat zegt zo’n experiment nu eigenlijk? Wat is de status er van? En wat kun je er mee? Het spijt me mensen te moeten teleurstellen. Dit onderzoek zegt helemaal niets. Het is hoogstens waardevol als een broodje aapverhaal. Verder kun je er niets mee. Waarom niet? Omdat het alle regels van de wetenschap aan de laars lapt.

Wetenschap

Allereerst is niet duidelijk hoeveel baarden er getest zijn. Vijf, tien, duizend? Voor goed onderzoek heb je veel gevallen nodig. Op basis van een paar mannen met baard kun je niet veel zeggen. Dat is meteen een tweede manco. Er is geen controlegroep. Niemand vraagt zich af wat de hoeveelheid bacteriën op gewone gezichten is. Niet bij mannen en niet bij vrouwen. Als laatste is er maar één bacteriesoort uitgelicht. Het menselijk lichaam zit echter vol met bacteriën. Velen ook goed en noodzakelijk om te kunnen leven. Over die beestjes wordt helemaal niets vermeld. Weg met dit onderzoek dus!

Ziekenhuis

Gelukkig is dit niet de enige studie naar mannen met baard. Gek gezegd is het namelijk erg relevant om te weten! Zulk onderzoek is bijvoorbeeld gedaan in ziekenhuizen. Het zou namelijk vervelend zijn als vieze baarden het genezingsproces van mensen zou verstoren. Dus bekeek men het wildleven op het gezicht van mensen met een zonder baard in het ziekenhuis. Wat blijkt? Baarden bevatten geen gevaarlijkere bacteriën dan een kale wang. De man met baard is dus niet viezer dan een man zonder.

Prikken

Kritisch blijven, dat is de enige conclusie wanneer er weer eens een spraakmakend onderzoek door duizenden mensen gedeeld en leuk gevonden wordt. Niet zomaar aannemen dat iets de waarheid is omdat ‘onderzoek’ het zou ondersteunen. Je moet door berichten heen leren prikken. Even verder kijken naar wat de stand van zaken is als iets als wetenschap is aangemerkt. Gelukkig weet Facebook dit ook. Het social media platform is druk bezig een functie te ontwikkelen om dit soort onzin als onwaar aan te merken. Tot die tijd: geloof niet alles wat Facebook je vertelt!

3 reacties op “De baard is niet vies

  1. Sylvia Kuijsten
    11 mei 2015

    Vies of niet, ik houd nog steeds van jullie baarden hoor 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Veelschrijver
    11 mei 2015

    Heb geen Feesboek maar wel een baard onder mijn kin.

    Geliked door 1 persoon

  3. alexandrastoneeyes
    12 mei 2015

    Haha, gewoon lekker je baartje houden. Ik vind het leuk!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 mei 2015 door in Actualiteit, Wetenschap en getagd als , , , , .