Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Het algemeen belang maakt Eerlijke Bankwijzer eerlijk

BankOverstappen naar een andere bank, doe je mee? Drie weken geleden startte Rutger Bregman via De Correspondent de overstapweken. Reden daarvoor is dat er, zeven jaar na de crisis door toedoen van de organisatie van onze financiële wereld, niets veranderd is. Bankiers nemen dezelfde risico’s, topmannen krijgen enorme bonussen en nog steeds investeren ze in zaken die slecht zijn voor onze wereld. Bregman vroeg ons over te stappen en dat deden we. Niet massaal, maar de toon is gezet. Media berichtten over het initiatief. Even was er was weer aandacht voor het bankensysteem. Met name de Eerlijke Bankwijzer trok veel bekijks. En kritiek. Want is die wijzer werkelijk zo eerlijk?

Belangen

In een stuk op Thepostonline liet CEO René Frijters van de bank Knab van zich horen. Die Eerlijke Bankwijzer is helemaal niet zo eerlijk. Hoe hij tot die conclusie komt? Door te kijken naar wat die wijzer precies wijst. En dan blijkt: deze bankwijzer opereert vanuit een bepaalde gedachte. Namelijk vanuit de gedachte dat maatschappelijke en duurzame thema’s urgent zijn en belangrijk om in te investeren. Frijters laat zien dat banken vanuit verschillende belangen handelen. Ten eerste vanuit het eigen belang. Ten tweede vanuit een algemeen belang. En ten derde vanuit het belang van de klant. De Eerlijke Bankwijzer werkt vanuit dat tweede belang. En dus scoren enkele banken die de site op deze thema’s beoordeelt hoog in de wijzer. Maar neemt de site daarbij alle relevante factoren mee?

Eerlijk

Wat is relevant voor een eerlijke bankwijzer? Ten eerste natuurlijk dat alle relevante banken in de meting meegenomen worden. Dat is geen probleem. Niet iedere bank staat in de wijzer, maar dat komt omdat vooral het investeringsbeleid punt ter discussie is. De bank van Frijters staat daarom niet in de lijst. Hij legt uit dat dat komt omdat de bank voor het investeringsbeleid onder Aegon valt. Die bank staat wel in de lijst. Dat is echter geen punt van discussie. Waar het om gaat is: voor wie is de bank eerlijk? En belangrijker: wat maakt een bank eerlijk? Het is een vraag naar rechtvaardigheid. Wanneer je het zo bekijkt, kun je wellicht iets meer zeggen over de Eerlijke Bankwijzer.

Betere wereld

Wanneer het om rechtvaardigheid gaat, gaat het niet om het belang van één individu of één bedrijf. En daarmee vallen banken die zich op één van deze belangen richt direct af als ‘eerlijke’ bankwijzer. Ongetwijfeld dat ze helder voorleggen aan klanten hoe ze te werk gaan, wat de voorwaarden van contracten zijn en hoe de beloning van diverse partijen is. Maar dat is niet de eerlijkheid die de Eerlijke Bankwijzer zoekt. De Eerlijke Bankwijzer wijst op het algemene belang waar banken invloed op kunnen uitoefenen. Maatschappelijke en duurzame thema’s. Door te investeren in bedrijven, organisaties en wetenschap die zich richten op een ‘leefbare’ wereld hopen banken daar een steentje aan bij te dragen. De ene bank beter dan de andere, zoals de wijzer laat zien.

Onvolledig

Wat die betere wereld is, laat de site duidelijk weten. Maar zij gaat er daarbij vanuit dat zij niet de volledige waarheid over wat goed is in pacht heeft. Misschien zijn er meer punten die van nut zijn om te meten. Het kan zijn dat bepaalde bedrijven, organisaties of wetenschap waar banken in investeren helemaal niet bijdragen aan maatschappelijke of duurzame thema’s. Of het kan zijn dat bepaalde thema’s helemaal niet ter zake doen. In die zin is de Eerlijke Bankwijzer een wijzer die continu verandert wanneer opvattingen over wat goed is veranderen. Daar kan iedereen bij helpen. Door te laten weten wat belangrijk is. Belangrijk voor iedereen, en niet alleen voor die ene bank of voor jou als klant. Het gaat om iets dat ons allen overstijgt. Een betere wereld, waar iedereen profijt van heeft. En dat meten, dat kan alleen maar goed zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 mei 2015 door in Actualiteit, Duurzaamheid en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: