Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Patrick Watson helpt je van je kater af

Patrick Watson

Alexandre Normand, ‘Patrick Watson

Zondagochtend. De zon komt op, schijnt door je raam en maakt je wakker na weer een avond veel te veel gedronken te hebben. Tijd voor verse jus, warme croissants en fijne muziek om rustig te ontwaken. Ieder jaar is er wel weer een album dat aan die belangrijke voorwaarde van rust voldoet. Vorig jaar Beck’s Morning Phase, in 2013 Woman van Rhye en eerder daarvoor onder andere The XX, Fink en Jack Johnson. Ieder jaar is er wel weer zo’n plaat die je kater laat verdwijnen. En dit jaar is dat Patrick Watson met Love songs for robots.

Love songs for robots

De plaat opent goed. Namelijk op hele kalme wijze. De alcohol van de nacht stroomt nog door je bloed. Je bent zweverig in je hoofd, je benen voelen zwaar. Watson begrijpt dat. Heel rustig bouwt het openingsnummer zich op, brengt wat adrenaline in je bloed en vermindert zo de effecten van je kater. Met Goodmorning Mr. Wolf en Bollywood laat hij je rustig wakker worden. En als je dan toch in slaap valt, is er Hearts om je even door elkaar te schudden. Het is echt tijd om iets te doen. Gelukkig laat Watson je daarna met rust. Geen vrolijke sounds, maar rustige melodieën. Door juist tekstgebruik probeert hij je echter toch aan te zetten iets van je dag te maken. Je kunt wel rondjes blijven draaien, het geluid dempen en je alleen op de wereld voelen. Maar je weet: het is ook op zondag weer een mooie dag om dingen te ondernemen. In 50 minuten ben je er dan helemaal klaar voor. Het is tijd om iets te gaan doen.

Verhaal

Patrick Watson is al een tijdje bezig met muziek maken. Het is alleen een artiest die niet echt opvalt, met zijn muziek tenminste. Dat wil niet zeggen dat het slecht is, dat je het niet zou moeten luisteren. Verre van. Het zijn albums die in je systeem moeten gaan zitten, die meerdere luisterbeurten verdienen. Omdat ieder nummer niet op zichzelf staat, maar innig verweven is met de overige tracks op het album. Patrick Watson vertelt nog een verhaal met zijn muziek. En dat doen niet veel artiesten hem na. Bij ieder album dat van hem verschijnt, veer ik dan ook op. Even beluisteren wat de Canadees nu te vertellen heeft.

Live

En wat is er mooier om dat te doen op een zondagochtend? Nou ja, live natuurlijk. Helaas heeft Watson met zijn Europese tour Nederland net aan gedaan. Op 8 mei in de Melkweg, op 9 mei de Muziekgieterij. De recensies daar van zijn beter dan die van het album. Love songs for robots zou kil klinken, door de volle echo en dikke instrumentatie voor fans van eerder werk verwarrend klinken en pop die zo onder een aflevering van Grey’s Anatomy gezet zou kunnen worden. Mocht je dus een fan zijn, probeer Watson dan live te zien. Daar hoef je niet ver voor te reizen. Morgen staat de singer-songwriter in Berchem, zondag in Brussel. Geen zin om naar België te gaan? Later dit jaar staat Watson nog op Lowlands en Into The Great Wide Open. Heb je de kans, koop dan snel kaarten. Of het album, en word iedere zondag net zo lekker wakker als ik momenteel doe.

Eén reactie op “Patrick Watson helpt je van je kater af

  1. Pingback: Beste albums van 2015 (met video) | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 mei 2015 door in Muziek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: