Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Aandeelhouders eisen inzicht duurzaamheid Shell

ShellOlie, olie, olie. Jarenlang hoorden we niets anders wanneer het over Shell ging. Maar die tijden gaan veranderen. Vanaf volgend jaar gaat Shell inzicht geven in hoe de transitie naar duurzame energiebronnen het businessmodel van de oliemaatschappij beïnvloedt. Aandeelhouders willen weten wat ze kunnen verwachten. Hoe de verschuiving naar andere vormen van energie het zwarte kapitaal langzaam doet verminderen. Maar wat betekent dat nu daadwerkelijk voor het bedrijf?

Olie

Shell verdient al decennia het geld met olie. Nadat het de sierschelpenindustrie verliet stapte het in die nieuwe markt die zeer lucratief is geweest. Binnen enkele jaren is Shell de grootste partij als het om oliehandel gaat. Het gaat goed met het bedrijf. Zo zorgt het al die tijd voor veel werkgelegenheid. Maar de vraag is hoe lang dat nog duurt, zoals blijkt uit de zorgen van de aandeelhouders. Zij begrijpen dat aan olie veel nadelen kleven. Zo zorgt het voor veel problemen met dieren, is het steeds moeilijker te winnen en zet het ons bovendien aan het denken over één van de moeilijkste opgaves waar de mens voor staat: klimaatverandering.

Klimaat

Natuurlijk verandert het klimaat al sinds het ontstaan van de aarde. Daar is niets mis mee. Het heeft zich zo gevormd tot wereld die voor de mens geschapen lijkt te zijn. We voelen ons al eeuwen opperbest in de huidige omstandigheden. Die zijn wel wat verandert in die tijd. Maar tot nog toe hebben we ons telkens kunnen aanpassen. Ook voor de toekomst hopen we dat we dat blijven doen. Maar er is een probleem. Het klimaat verandert de afgelopen decennia steeds sneller. Hoe dat komt? Een vermeerdering van broeikasgassen in de lucht die warmte van de zon vasthouden op aarde. Waardoor? CO2, een gas dat met de versnelde opwarming met een steeds hogere concentratie in de lucht aanwezig is. Voor wetenschappers een reden om te beargumenteren dat het verbranden van fossiele brandstoffen wat die hogere CO2 concentratie veroorzaakt het probleem is. Een probleem waar wij als mens veel invloed op hebben.

Geld

En dus zijn we aan de slag gegaan om dat tegen te gaan. Kernenergie, zonne-energie, windenergie, energie uit water of uit biobrandstoffen. We proberen van alles om van die fossiele brandstoffen af te komen. Helaas lukt dat niet al te makkelijk. Veel bedrijven die net als Shell zich hebben bezig gehouden met oliehandel hebben daar veel geld in geïnvesteerd. Enorme voorraden liggen klaar om gebruikt te worden. Veel onderzoek hebben zij gedaan om lastigere voorraden olie of gas naar boven te kunnen halen. Een snelle transitie zou dit soort bedrijven de das om doen. En daarmee veel werkgelegenheid doen verdwijnen. Het is niet in hun voordeel om snel over te stappen naar andere energiebronnen. Dus proberen ze er nog uit te halen wat er in zit.

Carbon bubble

En dat veroorzaakt veel problemen. Het belangrijkste probleem: de versnelling van het opmaken van olie reserves. Ergens aan de horizon kunnen we zien dat we een toekomst tegemoet gaan zonder fossiele brandstoffen. Maar wanneer dat is, dat weet niemand. Wat wel zeker is, is dat voor die tijd de oliereserves op moeten zijn. Immers: na een volledige overstap zijn je oude voorraden niets meer waard. En dus proberen bedrijven snel van hun olie af te komen. Het gevolg: een versnelling van het aandeel van CO2 als broeikasgas in de lucht. De problemen verergeren zich dus in korte tijd. Het tweede probleem hangt daarmee samen. Allerlei investeringsmaatschappijen hebben fors geïnvesteerd in bedrijven als Shell. Het rendement op aandelen bij bedrijven die in olie handelden was altijd een garantie voor succes. Tot voor kort. Door de versnelling van olie die de markt op komt, is de waarde van olie enorm gedaald. Dat kan in de toekomst voor problemen zorgen. Want wat moet je nog met een bedrijf dat helemaal niets meer heeft om in te handelen?

Transitie

Dat is de reden waarom aandeelhouders eisen inzicht te krijgen in de ideeën voor de toekomst van Shell. Een toekomst waarin voor fossiele brandstoffen geen plek meer is. Shell zal zich dus moeten aanpassen en de vraag is hoe snel zij dat kunnen doen. Investeerders uiten hun zorgen. En dat lijkt terecht. Van Shell wordt niet verwacht dat het een trekker zal zijn die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen weet te veranderen in een afhankelijkheid van duurzame brandstoffen. Als dat waar blijkt te zijn, zullen investeerders willen weten wanneer het tijd is om het geld uit het oliebedrijf te trekken. Of weten zij zelf het bedrijf op het spoor te zetten naar een duurzamere wereld? Dat laatste zou zomaar kunnen gebeuren. Zelfs Shells eindverantwoordelijke ziet namelijk in, dat het zo niet langer kan. Misschien is dat wel de beste hoop op een wereld die duurzaam met z’n energie om gaat.

Eén reactie op “Aandeelhouders eisen inzicht duurzaamheid Shell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 mei 2015 door in Actualiteit, Duurzaamheid en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: