Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

In het bos wonen geeft je niet meer vrijheid

Bos“Met de jaarwisseling heb ik mezelf verplicht om te kijken of er iets was dat ik nog echt wilde doen. En toen kwam ik dus uit op leven in de natuur.” Met die gedachte besloot Martin Krijnen uit Oosterhout zijn oude leven vaarwel te zeggen en betrekking te nemen in de bossen tussen Breda en Oosterhout. Alles heeft hij achtergelaten. Waarom? Omdat hij niet langer het gevoel had vrije keuzes te kunnen maken. Is dat een terechte constatering?

Gevangen

Krijnen voelt zich gevangen in de maatschappij. Hij voelde zich verplicht banen aan te nemen die hij helemaal niet aan wilde nemen. En dus gaf hij alles op. Naar eigen zeggen voelt hij zich heerlijk. De natuur geeft hem nog meer dan hij had kunnen voorzien. Naast de verwachte rust voelt hij zich goed door de hele dag bezig te zijn. En dat blijkt wel uit het filmpje van BN de Stem maakt. Krijnen ziet er gezond uit na twee maanden in de natuur te hebben verbleven. Niets om je zorgen te maken dus.

McCandless

Dat is niet zo vanzelfsprekend. Wat Krijnen doet lijkt voort te komen uit een romantische blik op de natuur. Wie denkt daarbij niet direct aan de film Into the Wild, die is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Chris McCandless? Ook McCandless kan zich niet vinden het het materialisme van onze maatschappij. Ook hij besluit alles weg te geven en zich te richten op een leven in de natuur. Hij maakt van alles mee, beschrijft dat in zijn dagboek en leeft van wat er op zijn pad komt. Maar uiteindelijk merkt McCandless dat het leven in de natuur toch niet zo mooi is als hij zich had voorgesteld. Het is moeilijk overleven in Amerika. Iets wat Krijnen wellicht ook nog zal gaan merken. Kun je echt los komen van de maatschappij, wil je overleven?

Vrijheid

Want dat is het experiment dat McCandless en Krijnen uitvoeren. Ze verkiezen een vrijheid boven het meedoen in de maatschappij die hen allerlei regels oplegt. Maar zijn ze werkelijk vrijer in de natuur? Of kiezen ze de ene begrenzing, die van de samenleving, voor een andere begrenzing, die van de natuur? En houden ze zich daarom niet voor de gek wanneer ze zichzelf afzonderen van anderen om te doen alsof ze nu veel vrijer zijn? Wat beiden doen is hun burgerlijke vrijheid opgeven en daarvoor in de plaats een natuurlijke vrijheid te verkiezen. Maar wat die laatste vrijheid voorstelt, dat is niet echt duidelijk.

Autonomie

Want echte vrijheid, die ontstaat pas wanneer je actief deelneemt aan de maatschappij. Aldus Aristoteles. Vrijheid hangt voor hem nauw samen met autonomie: de mogelijkheid van de mens om zelf wetgever te zijn. Niet alleen expliciet als wetgever in politieke zin, maar vooral ook als moreel persoon die zijn eigen leven vorm dient te geven. Daartoe behoort de mens opgevoed te worden om te kunnen regeren, en dat later in zijn leven daadwerkelijk doen. Jezelf uit de maatschappij trekken is volgens de Griekse filosoof je eigen menselijkheid ontkennen. De mens is een sociaal dier en behoort daarom met anderen samen te leven. In die tijd ook hoogst noodzakelijk. Wie gaat er anders voor je zorgen, wanneer je dat zelf niet langer kunt?

Terugkeer

Nu lijkt het erop dat Krijnen niet tot het eind van zijn leven in het bos blijft leven. Het is onderdeel van een kunstproject, om zo beter te kunnen reflecteren hoe het leven in de huidige maatschappij is. En dat lijkt hem beter te lukken wanneer hij zich uit die omgeving wegtrekt. Dat is geen vreemde gedachte.Wanneer je zelf ergens onderdeel van bent, is het moeilijk om allerlei zaken duidelijk te onderscheiden. Door zelf anders te leven, kun je kritischer kijken naar wat er om je heen gebeurt. Hopelijk kijkt Krijnen dan wel naar zowel de negatieve als de positieve punten van wat een maatschappij te bieden heeft. Anders laat hij zich vooral beïnvloeden door de redenen waarom hij uit de maatschappij gestapt is. En als dat gebeurt, wat is dan daar de waarde van geweest als dat geen nieuwe inzichten oplevert?

Advertenties

8 reacties op “In het bos wonen geeft je niet meer vrijheid

 1. Veelschrijver
  27 mei 2015

  Boeiend om te lezen. Het doet me denken aan Jozef Van de Berg, de poppenspeler, die zijn laatste voorstelling speelde om daarna het theater vaarwel te zeggen en te gaan leven als een kluizenaar.

  Liked by 1 persoon

 2. Veelschrijver
  27 mei 2015

  En over na te denken.

  Liked by 1 persoon

 3. Morgaine
  27 mei 2015

  Is dit nu toeval dat je dit nu schrijft en ons mee laat lezen? Net nu RTL4 een nieuw programma op tv heeft wat heet: Wie overleeft Nederland? Vanvaond te zien rond half 10 geloof ik…. en ja dat gaat dus om 4 mensen die los worden gelaten in de natuur en daar moeten overleven….

  X

  Liked by 1 persoon

  • nielshagen
   27 mei 2015

   Nee, dit is toeval! Maar wel een interessant experiment. Een beetje voortbouwend op Utopia misschien?

   Liked by 1 persoon

   • Morgaine
    27 mei 2015

    nee niet echt… vorige week was de eerste aflevering, 4 mensen worden in twee groepjes van 2 dus opgesplitst, krijgen wat technieken mee en opdrachten en een route in een natuurgebied in Nederland en moeten dan gewoon 3 dagen overleven, vanavond zag ik al op een hei in Drente… Tuttebel… uhm… kom hoe heet ze nou… schrijfster… portugal… bla… zij zit er vanavond in, het zijn dus bekende nederlanders die dit doen en het gaat stormen op de hei… lol… ik heb hem in de opnames staan 😉

    X

    Like

 4. xonnebloom
  28 februari 2016

  zelf in het bos gewoond , was heerlijk simpel leven.
  eigen stukje grond geeft een rustig gevoel, geld is geen noodzaak.
  af en toe een beetje afzien als alles bevroren is.
  maar dat maakt het juist ook weer de moeite waard.
  echt leven is ook echt genieten.

  Liked by 1 persoon

 5. xonnebloom
  28 februari 2016

  als je afgelegen van een afstand naar de bewoonde wereld kijkt ga je er wel steeds meer van gruwelen.
  afgelegen is het stil, ook de achtergrond is stil.
  en dan nog de sterren en de uilen en alle andere bosgeluiden ……….

  Liked by 1 persoon

 6. Mike
  24 oktober 2016

  Bedankt voor het delen van dit stuk. Erg interessant om te lezen. http://www.tssolutions.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 mei 2015 door in Filosofie en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: