Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Drie weken op topniveau fietsen is onmogelijk

Kruijswijk. Wat rijdt hij fantastisch in de Italië. Nadat hij in de eerste week een enorme achterstand opliep ging het plan voor een top 10 klassering in het eindklassement overboord. In plaats daarvan besloot hij de aanval te kiezen op zoek naar een overwinning. Dat lukt vooralsnog niet. Wel oogst hij veel lof bij collega’s, was hij al enkele malen dichtbij een eerste plek en staat hij sinds gisteren toch weer in de top 10. En nu vraagt iedereen zich af: wat als hij in die eerste week niet zoveel tijd verloren had?

Lichaam

Daarbij gaat iedereen er vanuit dat de vorm van Kruijswijk drie weken lang constant zo zijn gebleven. Iets dat volgens wetenschappers onmogelijk is. Het lichaam heeft minstens 24 uur de tijd nodig om van een zware inspanning te herstellen. Vaker heeft het zelfs tot drie dagen de tijd nodig om dat te doen. Maar zoveel tijd heb je niet in een wielerronde als de Giro d’Italia. Daar ben je na een nacht rusten al weer terug op de fiets. Natuurlijk worden wielrenners uitstekend verzorgd. En misschien gebruiken ze zelfs middelen die niet toegestaan zijn. Maar zelfs dan. De prestaties die zij leveren zijn uitzonderlijk.

Moeilijke dag

Toch gaat niet iedere renner er vanuit dat hij drie weken lang constant kan presteren. Elke renner heeft in die drie weken wel eens een moeilijke dag. Het gaat er dan om die moeilijke dag op zo’n moment te hebben dat je er vanuit kan gaan dat dat weinig tijdsverschil oplevert. Dat lukt niet iedere renner. Neem bijvoorbeeld de renner Aru, die gisteren minuten aan zijn broek kreeg in de koninginnenrit, de belangrijkste rit in de Giro. Dat die rit belangrijk zou zijn, was van tevoren bekend. Het lijkt er op dat Aru te vroeg heeft gepiekt. Want in die eerste weken van de Giro liet hij met zijn team fabelachtige dingen zien. Hij controleerde de koers en de rest kon eigenlijk alleen maar volgen. Tot gisteren dus.

Pieken

En dat heeft hij dus verkeerd gedaan. In zo’n grote ronde moet je op het juiste moment kunnen pieken. Als je verwacht dat de eerste week niet al te lastig gaat zijn, kun je er voor zorgen dat je grote vorm pas later in de ronde naar voren komt. Pieken heet dat. Zoals Steven Kruijswijk dat dus doet. De grootste vorm die hij nu toont zat er aan te komen. Maar aan de start van de Giro was die er nog niet. Die moest langzaam opbouwen en zou zo ergens in de tweede week naar voren moeten komen. En zo geschiedde ook. In een normale Giro zou dat niet erg zijn. Maar in deze eerste week is zo enorm gekoerst, dat je de vorm eigenlijk al had moeten hebben wilde je in het begin een rol spelen. Helaas voor Kruijswijk dus.

Mentaal

Toch legt het hem geen windeieren. Ja, hij heeft veel tijd verloren. En wat als dat niet was gebeurt, had hij misschien veel hoger gestaan. Toch kun je je ook afvragen of hij dan niet misschien wat moeilijker gehad in het hooggebergte waar de ronde nu is aanbeland. Wellicht had hij dan meer kruit in het begin moeten verschieten, zodat hij nu deze dingen niet kan laten zien. In plaats van dat hij naar boven zou kunnen kijken, had hij dan moeten vrezen voor een goede klassering. Wat hij met de opbouw van zijn ronde voor elkaar krijgt, is dat hij mentaal gezien een grote klap heeft gemaakt. Maar nu hij weer langzaam terugkeert naar de top van het klassement, kan het zo maar zijn dat hij vleugels krijgt. En wat kan er dan nog voor moois gebeuren?

Top 10

In ieder geval lijkt het erop dat in deze vorm de top 10 voor de Nederlander mogelijk moet zijn. Inmiddels staat hij op plek 8, maar kijkt hij gezien de klasseringen van de renners rondom hem eerder omhoog dan omlaag. Iedereen om hem heen verloor gisteren minimaal anderhalve minuut. Daarmee is een top 5 klassering gezien het huidige programma zeker mogelijk. Dat is ook precies wat zijn trainer voorspelde voor aanvang van de Giro. Dan moet hij natuurlijk wel zijn vorm vast zien te houden. Maar als dat lukt, dan kunnen we nog heel wat moois van hem verwachten in die laatste etappes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 mei 2015 door in Sport en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: