Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Kiezen tussen hbo of universiteit is niet makkelijk

StudieStuderen aan de universiteit. Waarom zou je? In opinieland is een ware strijd aan het ontstaan over de voor- en nadelen van het studeren aan de universiteit. Waarom? Omdat minister Jet Bussemaker zich stoort aan het feit dat iedereen, en dan met name met een vwo diploma, altijd maar hogerop wil. Steeds meer jongeren kiezen voor een universitaire studie. Maar is dat wel nodig? Waarom zou je niet kiezen voor een hbo diploma?

Keuzes

Soms denk ik met veel weemoed terug aan de tijd dat ik die keuze moest maken. Het werd een hbo studie. Tot tweemaal toe. Na mijn gymnasium afgerond te hebben zag ik wel in dat een academische carrière mij totaal niet geschikt leek. Waarom zou ik dan naar een universiteit gaan? Ik koos voor een praktische studie om mij zo te specialiseren in één vakgebied. En binnen dat vakgebied zou ik dan mijn kennis en kunde gebruiken om van toegevoegde waarde te zijn in ons economische systeem. Ik zag het al helemaal voor me. Feesten organiseren, het beleid van een museum redigeren of kinderen begeleiden naar de middelbare school. Wat had ik het mis.

Theorie en praktijk

Voor mij, en vele anderen, zijn hbo studies de duivel. Uitdaging ontbreekt en wanneer je zelf wilt versnellen of differentiëren krijg je te horen dat je de eerste jaren toch echt in het gareel dient te lopen. En reflecteren. Tot je er bij neer valt. De studies zijn niet aangesloten op mensen die een stapje harder kunnen en willen gaan. Voor de praktische kant is dat heel logisch. Ook op de PABO had ik moeite met het onder de knie krijgen van het daadwerkelijk lesgeven. Het meerendeel van de studie bestaat echter uit theoretische kennis. En die sluit totaal niet aan op wat iemand van het vwo kan. Maar echte verdieping blijft uit. De oplossing die men enige tijd later bedacht? We maken een universitaire PABO. Het meest knullige bewijs dat men echt niet meer weet wat men op de universiteit zou moeten doen.

Onderzoek

Want ja, de universiteit heeft een belangrijke kerntaak. Onderzoek doen en opleiden tot onderzoekers. Ik heb het meegemaakt. In vier jaar tijd had ik zomaar mijn bachelor en master diploma binnen. Ik werd opgeleid tot onderzoeker en kon tijdens mijn gehele studie zelf bepalen in welke richting ik wilde werken. Had ik zin in verdieping in één onderwerp? Dan deed ik dat gewoon, naast de stof waarvan men verwachtte dat je die tot je nam. Ondertussen maakte ik mij alle competenties die ik moest beheersen eigen. De onderzoekende houding, kritisch zijn, brononderzoek doen enzovoorts. Allemaal best leuk, maar ik wist dat het niets voor mij zou zijn om later ook dit als werk uit te voeren. Maar het niveau was in ieder geval een stuk uitdagender dan de hbo opleidingen die ik ooit probeerde. Voor mijn zelfontwikkeling dus een prima tijd.

Besparen

Maar dat is natuurlijk niet waar een universiteit voor is bedoeld. Zelfontplooiing. De universiteit is er niet voor mij, maar voor de samenleving. En nu er moeite dreigt te ontstaan om al die mensen die willen studeren ook van een goede studie te voorzien, is het de vraag of we dat nog wel op deze manier willen doen. Waarom studeren er ieder jaar duizenden mensen aan de universiteit af, als er bij lange na niet zoveel onderzoeksplekken in Nederland, of in het buitenland, aanwezig zijn? Moeten we al die mensen wel opleiden voor particuliere instanties? Bedrijven als Shell, Danone, Rabobank of Bol.com wrijven natuurlijk in hun handen. Weinig geld steken in opleiden, om vervolgens wel goede mensen te trekken die je een riant salaris kunt bieden. Wel de vruchten, maar niet de lasten dragen. Waarom gaan deze bedrijven zelf niet opleidingen organiseren die op universitair niveau liggen in plaats van te wachten tot de overheid al die mensen heeft opgeleid?

Uitstellen of verminderen

Eigenlijk start dat allemaal met de vraag: ‘Wat wil je later worden?’ Maar wie dat aan afgestudeerde middelbare scholieren vraagt, zal vaak niet een antwoord krijgen dat zo specifiek is dat daar direct een vervolgopleiding uit rolt. Het is moeilijk om tussen al die verschillende studies al zo gericht je keuze vast te stellen. Sommigen weten het heel vroeg. Onderzoeken wil ik niet. Praktisch bezig zijn past meer bij mij. Ik richt op wat ik wil en weet dat al heel goed. Maar die andere groep, die geen idee heeft waar zijn passies liggen en of die in de toekomst nog hetzelfde zijn, de twijfelaar, die valt buiten de boot. En wat moeten we met die toekomstige – hbo of universitaire- student? Is een breekjaar de oplossing? Of moeten we misschien iets doen aan die enorme hoeveelheid aan studies die je kunt kiezen? Zou Jet Bussemaker ook hier over hebben nagedacht? In het interview met Volkskrant lijkt van wel. Het differentiëren zou heel makkelijk moeten zijn. De praktijk moet uitwijzen of dat ook zo zal werken.

Advertenties

4 reacties op “Kiezen tussen hbo of universiteit is niet makkelijk

 1. Morgaine
  12 juni 2015

  In mijn tijd, had ik graag geweten dat het beroep of de tak sekuologe had bestaan, iets wat ik niet wist, totdat Goedele Liekens opkwam ergens in de jaren ’90 ja.. toen was ik al moeder, toch ben ik gaan kijken en kwam erachter, dat ik dan eerst 3 jaar normale psychologie had moeten studeren om dan als zijtak, seksuologe te kunnen doen… hahaha

  Nou ja, ik leer wel dagelijks nog steeds van het leven en geef mensen zo wel mijn advies of raad als men dat wil 😉

  X

  Liked by 1 persoon

 2. Myriam
  12 juni 2015

  Dit artikel heb ik héél graag gelezen. Nog niet eerder zo bekeken, maar idd, je hebt gelijk wat die grote bedrijven betreft die voor weinig geld een goed opgeleid iemand kunnen binnenrijven, kant en klaar. Maar of zij er ook zo over denken? Verder denk ik dat er iets dient te gebeuren aan de beeldvorming van niet universitaire opleidingen en beroepsopleidingen; Hier in België gaf men gisteren te kennen dat er binnenkort geen loodgieters meer zullen te vinden zijn… Terwijl er met universitairen bij wijze van spreken de straat kan worden gelegd…;

  Like

 3. loopbaanregie
  26 juli 2015

  Dit is op loopbaanregie herblogd.

  Like

 4. Hermien miltenburg
  27 juli 2015

  Schrijf hierover eens een artikel op http://www.studiekeuzekind.nl interessant voor ouders van studiekiezers…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 juni 2015 door in Leven, Politiek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: