Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Die biodiversiteit hebben we toch helemaal niet nodig

Biodiversiteit, Sahara

Charly W. Karl, ‘Sahara

Sneller dan ooit stierven afgelopen eeuw een groot aantal diersoorten uit. Dat schrijft Anna North, lid van redactie die de opiniepagina in The Times verzorgt vandaag. Dat doet zij op basis van onderzoek aan het Instituut voor Ecologie te Mexico. In dat onderzoek laat professor Gerardo Ceballos zien dat het verdwenen diersoorten in de vorige eeuw 28 keer hoger ligt dan in de eeuwen daarvoor. En dat is nog conservatief berekend. Waarschijnlijk gaat het nog veel sneller. Maar moeten we ons daar nu eigenlijk wel druk over maken?

Biodiversiteit

Wat is er zo belangrijk dat we kamelen, dromedarissen, paarden, ezels of zebra’s hebben. Is het noodzakelijk dat er meer dan duizend grassoorten bestaan? Of al die vliegende vogels? Met een beetje minder is het een stuk makkelijk vogels te spotten, toch? De vraag naar biodiversiteit en waarom zij noodzakelijk is, is moeilijk te beantwoorden. Toch zijn er wel theorieën. Biodiversiteit is belangrijk omdat er een evenwicht bestaat tussen al die verschillende levende dingen op aarde. We zijn erg afhankelijk van elkaar, de ene soort kan niet zonder de ander en als er één uitsterft, heeft dat uiteindelijk gevolgen voor ons, de mens. The Circle of Life uit The Lion King bestaat echt. En die bedreigen wij zoals Scar dat deed met zijn groep leeuwen.

Mens

Wat die gevolgen zijn? Dat we uiteindelijk, zo rond 2050, niet meer kunnen genieten van alle grondstoffen in de mate zoals we dat nu doen. Economisch voordelige grondstoffen, maar toch vooral van schoon drinkwater, schone lucht en land om te bewerken. Dat raakt onze gezondheid, levensverwachting, sociale relaties, veiligheid en vrijheid. Dat doet het zelfs al. In veel landen is de levensverwachting niet hoog, mede doordat biodiversiteit in zulke gebieden ongeschikt is voor de mens. Want natuurlijk leven er nog steeds vele variaties in soorten in een Sahara, Gobi, Namibië of Negev woestijn. Erg leefbaar voor de mens is het er echter niet.

Toedracht

En dat doen wij ons allemaal zelf aan. De belangrijkste oorzaken voor het verminderen van de biodiversiteit hebben namelijk te maken met de menselijke invloed. Waar we ons vestigen, klimaatverandering, overexploitatie en vervuiling. Allen zorgen er voor dat een gebied verandert. Maar ook indirect is onze aanwezigheid bepalend voor de biodiversiteit. Bijvoorbeeld met hoeveel mensen we in een gebied leven, hoe we dat gebied beheren, welke technologieën we daarbij gebruiken, de sociaalpolitieke verhoudingen tussen mensen en de culturele. Overigens niet altijd ten slechte. De mens doet ook heel veel goeds voor haar omgeving, bijvoorbeeld door deze efficiënter, duurzamer, te benutten. Daar zijn dan ook kansen in gelegen.

Verandering

Hoe maken we onze wereld duurzaam, een wereld waarin biodiversiteit van groot belang is. Omdat we weten dat elke dier- of plantensoort die uitsterft effect heeft op andere soorten. Bij elke soort die verdwijnt, is er de kans dat ook wij niet langer van onze goede levensomstandigheden kunnen genieten. Soorten dienen behouden te worden, niet omdat het leuk is, al die verscheidenheid. Het is pure noodzaak. En dat weten we. Alleen al in de populaire cultuur is er op dit moment sprake van een enorme rits aan films die een post-apocalyptische wereld laten zien. Een wereld waarin niemand zou willen leven. Alleen dat al moet ons toch doen beseffen dat het hoog tijd is om een andere koers in te zetten?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24 juni 2015 door in Duurzaamheid, Filosofie en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: