Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Alles voor het verhaal

abstract-216191_1280Gelukkig zijn, hoe doe je dat? Heb je daar succes voor nodig, kun je het afdwingen? Hoe bepaal je wat geluk is en waar komt het vandaan? In een blog gaat Kevin Voetelink dieper in op één van de betekenissen die VanDale geeft: “Gunstige loop van omstandigheden; voorspoed; hij heeft altijd geluk, boft altijd; van geluk mogen spreken, veel geluk hebben.” Kunnen we hier wel wat mee, vraagt Kevin zich af. Of is het een definitie die nergens toe aanzet, of maar gedeeltelijk bespreekt over wat het is om gelukkig te zijn?

Eigen hand

De definitie lijkt vooral op te wijzen dat geluk en dus gelukkig zijn je aan komt waaien. En hoewel je inderdaad niet altijd alle invloed hebt op wat je overkomt, geeft Kevin ook aan dat dat toch maar gedeeltelijk de waarheid is. Wie zijn bed niet uitkomt, zal wel heel veel ‘geluk’ moeten hebben alvorens hij een gelukkig leven zal hebben. Op bedverslaafden na dan natuurlijk. Iedereen voelt wel aan dat voor gelukkig zijn je ook iets moet doen, inzet tonen, iets van je leven maken. De definitie van geluk uit het woordenboek heb je dus niet zoveel aan.

Aristoteles

Geluk. Of je het hebt gekend is iets dat je pas kunt bepalen nadat je geleefd hebt. Zo sprak Aristoteles. Geluk komt van gelukken, lukken. Daarmee doelde de Griekse filosoof op het feit dat je als mens kunt slagen of falen. Een gelukkig mens is dan ook een geslaagd mens. Daarmee kom je niet veel verder. Wanneer slaag je als mens? Wat is het doel hier op aarde? Voor Aristoteles was dat wel duidelijk: door goed te doen. Met de komst van de existentialistische filosofie als die van Kierkegaard, Nietzsche en Sartre is die vraag echter nog nauwelijks te antwoorden. Het is voor een ieder een persoonlijke zoektocht. Een zoektocht die nooit eindigt. Zo lijken we terug te zijn bij Aristoteles, dat we pas na afloop van het leven kunnen bezien of dat wat we wilden ook daadwerkelijk gelukt is en we ons daarom postuum gelukkig mogen noemen. Voor het leven nu geeft dat echter weinig houvast.

Mooi

Moeten we ons leven dan wel inrichten op het gevoel van gelukkig zijn? Of kunnen we ons beter richten op zaken waar we direct invloed op uit kunnen oefenen? Immers, als we tot ons dood moeten afvragen of alles wat we doen wel bijdraagt aan ons geluk, dan heeft het toch niet zoveel zin om na te denken hoe we tòch gelukkig kunnen zijn? Zelf heb ik die stap al gemaakt. Ik hoef niet zozeer gelukkig te zijn. Waar het mij om draait is om een mooi leven te leiden. Een leven dat het waard is om geleefd te worden. Niet dat dat makkelijk is. Want hoe krijg je het voor elkaar om telkens mooie dingen mee te maken?

Verantwoordelijkheid

Zo weinig mogelijk verwachten. Geen plannen maken, ‘in het moment’ leven en doen waar je zin in hebt op het moment dat het in je opkomt. Yolo, carpe diem, dat soort geneuzel dus. De kern daarbij is zoveel mogelijk verantwoordelijkheden afwijzen. Wie verantwoordelijkheden draagt, ziet zich genoodzaakt dingen te plannen, rekening te houden met anderen en dus weinig flexibel te zijn wanneer het op mooie dingen meemaken aan komt. Goede baan, een gezin, dure woning en hoge vaste lasten kun je dus maar beter afzweren. Daarvoor in de plaats genoegen nemen met minder, zorgen dat je niet al teveel uitgeeft en ruimte hebt om spontaan iets te doen. Dat biedt de randvoorwaarden voor een mooi leven.

Verhaal

En zelfs dan ben je er nog niet. Je hebt hulp nodig van literaire middelen. ‘Alles voor het verhaal’ noemt een vriend van mij dat. Het mooier kleuren van een gebeurtenis dan die al is. Niet iedereen gelooft hier in. Zij menen dat je altijd op de waarheid af moet gaan. Voor mij bestaat die ‘echte’ waarheid niet. Iets dat jij meemaakt, is altijd iets persoonlijks. En dus is het zelf bij kleuren van zo’n gebeurtenis best oké. Je ‘vergeet’ de minder leuke dingen zoals het te weinig geld bij je hebben voor nog een drankje, de kater die je de dag erna had of de ruzie die je met je partner kreeg. Je vergroot de mooie gebeurtenissen, de lach, dat leuke gesprek met die ene vrouw of hoe de band stond te spelen. Zo maak je je herinnering, de gebeurtenis, uniek en zorg je er voor dat die dat beetje extra glans krijgt waardoor je leven weer wat mooier wordt. Waar blijft dan nog de noodzaak om gelukkig te willen zijn?

Advertenties

6 reacties op “Alles voor het verhaal

 1. Myriam
  1 juli 2015

  Hahaha, ik zie wel iets in jouw gedachtengang…

  Liked by 1 persoon

 2. Sabine
  1 juli 2015

  Hier zit dus echt wel wat in, mooie gedachte!

  Liked by 1 persoon

 3. Veelschrijver
  1 juli 2015

  Vroeger zei ik over geluk : Geluk is altijd net voorbij om er ten volle van te genieten. Nu stel ik vast als ik denk over de gelukkige momenten dat: De bergen alsmaar groter en de dalen alsmaar kleiner worden. De aangename dingen worden positief verbloemd, de negatieve dingen worden almaar onbelangrijker.

  Liked by 1 persoon

 4. Rob Alberts
  4 juli 2015

  Vooruit kijkend ben ik op zoek naar geluk.
  Meer genieten van het moment is nu mijn doel.

  Zomerse groet,

  Liked by 1 persoon

 5. Pingback: Een eigen identiteit creëren doe je met Facebook | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 juli 2015 door in Filosofie, Leven en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: