Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Nooit meer de hoogste tijd in de kroeg

SynkickHeb jij dat ook? Dat je in een café let op de muziek die er wordt gedraaid? Meedoen met je voet op de grond, je hand op de tafel, of, als het iets later is, hard meeblèren met die ene hit uit een ver verleden. Ik kan het nooit laten, waardoor een cafébezoek met mij niet altijd even plezierig is. Ik raak de draad in gesprekken kwijt omdat ik me irriteer aan slechte muziek, loop weg om een nummer aan te vragen dat ik graag wil horen of sta op de bar te dansen op die grote zomerhit. Daar komt binnenkort een einde aan. Want met Synkick bepaal jij ten alle tijde wat er in het café te horen is.

Synkick

Deze nieuwe app, ontwikkeld aan de Universiteit van Utrecht en Delft, stelt je in staat aan te geven van welke muziek jij houdt. Je synchroniseert met het netwerk van het café of discotheek, geeft een hartje aan Tiesto, Pitbull of Beyoncé en wacht op wat anderen doen. Vinden die jouw keuzes net zo leuk? Een samengestelde lijst van alle voorkeuren van mensen die op dat moment in het café aanwezig zijn laat horen wat de populairste keuzes zijn. Democratie op de dansvloer zonder tussenkomst van een dj zoals Superstijl. Wie wil dat nou niet?

Synkick

Invloed

Je kunt deze lijst vooraf namelijk mooi beïnvloeden. Heb je een avond zin om lekker te dansen? Kies de lekkerste dansmuziek, vraag je vrienden hetzelfde te doen en je krijgt gegarandeerd al die nummers voorbij die je wilt horen. Meer zin om te praten? Stel een lijst samen met rustigere nummers waar je niet op hoeft te letten, en die een goed gesprek stimuleren. Zin om te rocken? Ook dat is geen probleem. AC/DC, Nirvana en Muse kun je natuurlijk ook gewoon als favorieten toevoegen. Doe dit telkens wel met een aantal vrienden. Stel dat er net die ene avond een groep hiphoppers op hetzelfde idee is gekomen, zit jij die avond in de dikke RnB en natte glijplaten. Iets dat je natuurlijk koste wat kost wilt voorkomen.

DJ

Natuurlijk maakt het programma ook korte metten met zaken die je liever niet in een café tegenkomt. Die ene dj die zijn eigen bekrompen stijl zo ontzettend vet vindt, waardoor hij de hele nacht alleen maar obscure b-kanten van The Smiths, Joy Division of The Skidz draait. Meisjes die ieder nummer terug door de kroeg lopen om weer een slechte track van Katy Perry aan te vragen. Of het opeens voorbij komen van André Hazes die zingt dat het de hoogste tijd is. Voor de kroegbaas wellicht iets minder leuk als die nu pas zes uur sluit, drie uur later dan normaal. Ongetwijfeld heeft de app hier wel een vinding voor. Of hij zet gewoon het geluid uit. Dat kan natuurlijk ook.

Charme

Of heeft het juist wel een charme, niet weten wat er gedraaid gaat worden? Dat het telkens weer een verrassing is welke nummer er voorbij komen. En dat het er de ene avond heel anders aan toe kan gaan dan de andere avond. Qua muziek dan in ieder geval. Natuurlijk zal dat ook het geval zijn met Synkick. Het ligt immers aan de samenstelling van het publiek wat die avond te horen zal zijn. Maar is dat werkelijk beter dan een dj die zijn best doet het publiek te vermaken? Of moeten we het programma vooral als een uitbreiding zien van de keuzes die een eigenaar van een kroeg kan maken? Zodat hij ook eens wat anders heeft dan een slechte dj, karaoke- of thema-avond?

Advertenties

6 reacties op “Nooit meer de hoogste tijd in de kroeg

 1. Morgaine
  9 juli 2015

  Ik kom nooit in een kroeg, dat is wel heel lang geleden, hahaha ik zou dus niet weten hoe het eruit ziet tegenwoordig en de kroeg hier in de wijk, dat is nog best ouderwets, van die types waar je niet bij wilt zitten 😉

  X

  Liked by 1 persoon

  • nielshagen
   9 juli 2015

   Dat zijn dan eigenlijk weer juist de mooiste kroegen. Waar je één keer geweest moet zijn. Kom je er meerdere keren, krijg je weer dezelfde verhalen te horen van dezelfde stamgasten die er op hetzelfde tijdstip (lees: de gehele openingstijd van de kroeg) zitten.

   Liked by 1 persoon

   • Morgaine
    9 juli 2015

    Ja nou ja… hahaha vaak depressieve verhalen, daar zit ik niet op te wachten 😉

    Like

 2. beaunino
  9 juli 2015

  Het laatste. Ik vind het wel een goed idee.

  Like

 3. Myriam
  9 juli 2015

  Echt, zal dat allemaal kunnen. Het is waarlijk niet te geloven. Ik vind het allebei iets hebben, het zelf kunnen kiezen en het niet weten wat. Maar vooral dat dansen op de bar lijkt me zalig!!!

  Liked by 1 persoon

 4. Pingback: Tapp your music laat concertganger setlist bepalen | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 juli 2015 door in Muziek, Techniek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: