Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Okee Sjaak is nog leuker dan wat VICE over voorganger Sletfest schreef

Gratis Festival Bodegraven is niet meer. Officieel omdat de organisatie na vijf jaar het tijd vond voor iets anders Onofficieel omdat het niet wil dat een enorme stoet hipsters op het festival afkomt na een lovend artikel op cult website VICE. “(…) van de onofficiële benaming krijg je een beter beeld van de sfeer op het festival: Sletfest.” Of “(…) en als je weggaat zonder te stinken naar Schultenbrau en zweet ben je er niet echt geweest.” Toch was er feest. Met Okee Sjaak zet de organisatie een prima festival neer dat als één van de weinigen de Nederlandse tropische zomerstorm wist te overleven.

Muziek

Okee Sjaak bandNiet langer een programma van punk naar hardstyle tot singer songwriter. Dit jaar is er de keuze gemaakt om alternatieve gitaarmuziek te programmeren. Dans liefhebbers kunnen terecht in de minidisco, een ruimte voor tien man waar zich de hele dag het dubbele aantal mensen bevindt. En er is een karaokeset. In de bar.

Sfeer

Okee Sjaak karaokeDe karaoke bepaalt ook direct de sfeer. Hoewel er in de begin uurtjes maar twintig mensen het weer hebben durven trotseren, is het direct feest. Van Britney Spears tot John Lennon en Queen, iedereen zingt alles mee. In de minidisco vloeit het bier rijkelijk, maar van vervelende dronken mensen is nooit sprake. Aan het eind van de avond is het feest compleet. Het terrein is inmiddels vol gelopen met mensen die toch nog een kijkje durven te wagen ondanks het slechte weer overdag. En zij die kwamen, zagen dat het goed was.

Aankleding

Okee Sjaak ingestortNiet helemaal goed was het met de aankleding. Het weer bederft een deel van het feestje, doordat diverse props naar beneden komen zetten. Niemand die daar om treurt. De minidisco blijft fier overeind, het zwembad werkt uitstekend en bij de bar kanzelfs merchandise van het festival gekocht worden. Okee Sjaak laat zien dat je voor een festival niet diep in de buidel hoeft te tasten om een droevig terrein om te toveren tot hemel op aarde.

Eten en drinken

Okee Sjaak patatHemel op aarde is het ook voor wat betreft eten en drinken. Niet moeilijk, gewoon bier, patat of een broodje frikandel/kroket. Er zijn nog weinig festivals die het aandurven om gewoon bij de basis qua voedsel te blijven. Voordeel: je hoeft niet te kiezen tussen allerlei dingen waarvan je toch niet weet wat het met je doet. Quinoazaad, weedburgers of glutenvrij? Doe mij maar extra veel mayonaise! Toch iets anders willen hebben? De supermarkt is op 2 minuten loopafstand en security doet geheel niet moeilijk wanneer je het terrein even wilt verlaten.

Bereikbaarheid

Die mayonaise kun je er ook weer vlot vanaf fietsen, mocht je niet uit de buurt komen. Met de fiets is het festivalterrein goed te bereiken. Net als de auto. Of de bus. En de trein. Ook taxi’s zijn op afroep beschikbaar. Voor alle eigen vervoersmiddelen is er voldoende parkeerruimte bij de naastgelegen supermarkt.

Camping

Okee Sjaak zwembadDit jaar is het daarbij mogelijk om te overnachten in een eigen tent op/naast het festival. En dat gebeurde. Ondanks het weer. Nadeel is dat er geen douchegelegenheid is. Dit kun je echter in je voordeel gebruiken door de volgende ochtend in de buurt bij mensen aan te bellen en lief te vragen of je een douche dan wel bad mag nemen. In Bodegraven kijkt daar namelijk niemand van op. Of je springt natuurlijk gewoon in het zwembad, dat het festival wonderbaarlijk overleefd heeft. Op de camping zelf geen eetgelegenheid, de organisatie liet weten dat een eigen ontbijt mee genomen mocht worden. Daar niet aan gedacht? De volgende ochtend gaat de frituurpan aan en worden overgebleven frikadellen en kroketten gratis uitgedeeld.

Sanitair

Geen douches, wel dixies. Meestal geen fijne aankomst voor wie tere billetjes heeft. Op Okee Sjaak hoeft echter niemand te vrezen. Misschien dat het door de tegenvallende opkomst komt. Misschien dat het publiek gewoon ontzettend netjes is. Feit blijft: de dixies zijn schoon. Zelfs zo schoon dat enkele bezoekers de plek gebruiken als schuilplek tegen regen en storm. Je moet maar durven!

Eindoordeel

Met Okee Sjaak heeft de organisatie van het Gratis Festival Bodegraven/Sletfest een stap richting professionalisering gezet zonder daarbij de eigen waarde, de ultieme vrijheid waar het bij festivals ooit om draaide, te verloochenen. In een tijd waarin vrijheid op festivals ieder jaar meer en meer in het gedrang komt, laat het publiek in Bodegraven zien nog prima met die vrijheid om te kunnen gaan. Dat maakt Okee Sjaak ook dit jaar weer het tofste festival van het jaar. Als je na afloop naar Schultenbrau en zweet ruikt.

Foto’s gemaakt door Ron van Duinen.

Advertenties

Eén reactie op “Okee Sjaak is nog leuker dan wat VICE over voorganger Sletfest schreef

  1. Pingback: Top 10 bieravonturen 2015 | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 juli 2015 door in Muziek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: