Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

De boekenwereld op zijn kop met BKSY

BKSY logoKen je dat? Iedere keer dat je een boekenwinkel binnenloopt ligt dat ene boek je aan te staren. Je neemt het in je handen, leest nog een keer de kaft en zoekt nog eens die positieve recensie uit de krant op. Maar wanneer je de winkel verlaat zit dat boek niet in je tas. Op de één of andere manier wil je die 19,95 die de bundel papier kost niet uitgeven. Je bent niet overtuigd. Uiteindelijk raakt het boek uit je hoofd en zul je het nooit lezen, de schrijver nooit leren kennen. Dat, terwijl het juist goed aansluit bij wat je al leest en kent. Een gemiste kans. Maar dat hoeft nu niet langer, want nu is er BKSY.

Delen

BKSY (spreek uit: Boeksie) is een app die je boeken laat BKSYdelen met je vrienden. Het werkt simpel. Download de app, scan de boeken in je boekenkast en voeg vrienden toe. Vervolgens kun je in hun lijsten spitten naar vergeten parels, boeken die je nog echt wilde lezen of juist iets waar je over twijfelt om aan te schaffen. Handig voor de veellezers onder ons die niet het geld hebben om elke dag een nieuw boek te kunnen aanschaffen. Bovendien hoef je je boeken op deze manier niet kwijt te raken. De app houdt bij van wie jij en andersom een boek leent. BKSY is zo een fijne toevoeging voor de deeleconomie die aan het ontstaan is. Een win-win situatie, toch?

Boekenwereld

Of komt de boekenmarkt door deze nieuwe mogelijkheid nog verder onder druk te staan? Het is namelijk niet langer noodzakelijk zelf die bestseller te kopen. Je leent hem gewoon van de buurman, een vriendin of, mogelijk in de toekomst, een onbekende boekenfanaat. En wat gebeurt er met de schrijvers die in een niche hoek zitten waarin de verkoop al niet denderend is? Onbekende debutanten die hun eerste roman willen uitbrengen? Krijgen zij die kans nog wel? Of durven uitgevers dat risico niet langer aan te gaan? Zet deze app de boekenwereld niet op zijn kop? Moeten we dat wel willen? BKSY kan zomaar worden wat iTunes en Spotify voor de muziekwereld hebben betekent. Een grote verandering in de verdienmodellen van allerlei belanghebbenden.

Mogelijkheden

BKSYZo ver is het allemaal nog niet. De app is vooralsnog ingericht om boeken te delen met vrienden en bekenden. Daardoor heb je nog niet een ongelimiteerd bereik aan geschriften. Iets dat in de toekomst ongetwijfeld zal veranderen. Niet langer snuffelen in de boekenkasten van mensen die je hebt toegevoegd, maar zoeken op titel en daarbij de dichtstbijzijnde personen met het boek in bezit vinden. Aanbevelingen op basis van wat je gelezen hebt. Of het formeren van leesclubs om zo met elkaar een boek te bespreken en nieuwe mensen te ontmoeten. BKSY zet de boekenwereld op zijn kop.

Kansen

Iets dat niet iedere schrijver, uitgever of distributeur kan waarderen. Hoe moeten we hier op in spelen? Werkt ons verdienmodel nog wel? Vragen die afleiden van de kansen voor auteurs waar mensen niet zomaar voor in de buidel tasten. BKSY geeft nieuwe mogelijkheden. Op een laagdrempelige manier nieuwe schrijvers te ontdekken. Om vervolgens naar de boekenwinkel te rennen en het complete oeuvre aan te schaffen wanneer het werk je bevalt. En zo een boekenkast te vullen met werken die er voor jou daadwerkelijk toe doen. Wie wordt daar nou niet gelukkig van?

Advertenties

3 reacties op “De boekenwereld op zijn kop met BKSY

 1. Veelschrijver
  4 augustus 2015

  Ik geloof wel in die kansen. Nu de wereld in verandering is duiken hier en daar dezelfde patronen op. Kijk nu iTunes en Spotify zoals je aangeeft. Er gaat een wereld van talent open. Het ontdekken van talent is geen niche meer.

  Like

 2. Morgaine
  4 augustus 2015

  Of je wordt lid van een bibliotheek, kun je altijd boeken halen ook wat je niet kent en als een boek echt goed is, kun je deze altijd nog aanschaffen, werkt prima! Of telkens weer halen in de bieb, doe ik zo vaak, vooral voor tekenen en schilderen, ik ga die boeken echt niet allemaal aanschaffen, haha

  X

  Like

 3. Gerbie
  6 augustus 2015

  Daar ga ik eens goed naar kijken, klinkt interessant.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 augustus 2015 door in Techniek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: