Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Under the Dome houdt ons de spiegel voor

Under the Dome

Facebook, ‘Under the Dome

Een buitenaards leven dat controle krijgt over het menselijk leven. Dat is wat Under the Dome ons voorspiegelt. Waarom? Om het leven dat wij leven een menselijk gezicht te geven. Hoe dat vorm krijgt? Door niet alleen de positieve punten van het leven te tonen, maar te laten zien dat wij niet zonder tegenslagen kunnen.

Stephen King

Een gemeenschap gevangen in een bol. Daar kun je een mooi verhaal rondom verzinnen. Dat deed Stephen King. Wat gebeurt er in zo’n gemeenschap? Wat zijn menselijke waarden die naar voren te komen? Door de toedracht van de afsluiting van de rest van de wereld aan buitenaardse zaken toe te wijzen probeert King op die vragen antwoord te geven. Waarom leven we niet zoals we in onze utopieën beschrijven? Vrede op aarde. Liefde alom vertegenwoordigd. Niemand die tegen de gemeenschap in gaat. Alle mensen gehoorzaam aan de gedachte dat het om het ‘grotere goed’ draait.

Menselijk

Is dat nog een menselijk leven? De hemel op aarde. Iedereen die beantwoordt aan waarden die buiten hem of haar zelf bestaan. De idee dat het leven er één is zonder tegenslagen. Waarbij iedereen een eigen taak heeft te vervullen om de gemeenschap te laten bloeien als nooit tevoren. Is dat wat het is om mens te zijn? Zijn doelen die we voor ons zelf stellen minderwaardig? Doelen die we niet behoren te hebben? Doelen die we dienen op te geven?

Serie

De serie die op het boek van King gebaseerd is filosofeert door op de vragen die King stelt. Het trekt de analogie naar een buitenaards leven voort, dat, hoewel het op de onze lijkt, toch heel anders is. Daarmee wil de serie laten zien of het wenselijk is om bepaalde menselijke, westerse waarden als vrijheid, individualiteit en vrijheid van meningsuiting op te geven. Daarbij geeft de serie een duidelijk antwoord. Nee, opgeven van die waarden is geen optie. Zo’n leven is niet langer een menselijk leven. En daarom dienen we tegen iedere bedreiging daar van te vechten. Want zou het niet verschrikkelijk zijn wanneer we onze menselijkheid verliezen?

Techniek

Daarmee sluit de serie goed aan bij vragen die bijvoorbeeld Rinie van Est stelt over het behouden van menselijkheid aan de ene kant, en aan de andere kant onze vooruitgangsdrift met betrekking tot de invoering van nieuwe technologieën. De nieuwste angst? Drones en robots die zelf beslissen wie wel en wie niet te doden. Moeten we, in navolging van Van Est en Under the Dome, niet zeggen dat er menselijke domeinen zijn die wij niet moeten uitbesteden aan niet-menselijke levensvormen?

Discussie

Die discussie, over wat we wel en wat we niet willen, die wordt nog amper gevoerd. We laten het aan ons voorbijgaan. Wanneer een nieuwe techniek er is gaat het al lang niet meer over de wenselijkheid er van. We accepteren de komst en passen ons aan. Tot op heden dan althans. Want de campagne die honderden wetenschappers gestart zijn, blijkt er wel degelijk ook vooraf nagedacht te worden over wat we wel en wat we niet in ons leven moeten toelaten. Iets waar de verhalen van King en de spin-offs als de tv serie ongetwijfeld een rol in spelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 5 augustus 2015 door in Techniek en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: