Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Ode aan Dracula

DraculaVampierverhalen. Ik ben er gek op. Dat begon ooit met Paul van Loons Nooit de buren bijten, een verhaal over een vampier die in een normale omgeving in te burgeren. Ongetwijfeld met een moralistische achtergrond over hoe we met andersdenkenden om dienen te gaan. Al snel stapte ik over op lectuur voor volwassenen. Het eerste dat ik pakte? Dracula. Van Bram Stoker. Sindsdien lees en kijk ik vrijwel alles over vampiers. Van Anna Paquin in True Blood, naar Beckinsale in Underworld, tot Kristen Stewart in Twilight. De oplettende lezer merkt meteen: er is sprake van een glijdende schaal. Maar aan die glijdende schaal maakt A Girl Walks Home Alone at Night een einde.

Dracula

Dracula, vader der alle vampierverhalen. Op één of andere wijze verwijst iedere geachte over vampiers naar dit oerverhaal. Niet dat het het eerste stuk over vampieren was. Wel is het één van de verhalen die vanaf het begin van verschijnen kan rekenen op veel positieve kritieken. Terecht. Want meer nog dan alleen een griezelig verhaal, is Dracula er één met belangrijke thema’s. Integratie; hoe leef je als vreemdeling onder andersdenkenden? Liefde; het verleiden van mooie vrouwen, de beet in de nek, het rode bloed als kleur van de liefde. Moraliteit; wat is goed, wat is kwaad. Technologie; het gebruik van moderne middelen om vampiers levend te houden, zonder dat zij daarbij hoeven te doden. Belangrijke thema’s in de literatuur die Bram Stoker aan de hand van graaf Dracula onderzoekt. Thema’s waar alle nieuwe verhalen schatplichtig aan zijn.

Beckinsale, Paquin en Stewart

Iets dat niet lukt in de vele Hollywood versies die de afgelopen jaren zijn gemaakt. Ja, er zijn prachtige hoofdrollen voor nog mooiere vrouwen. Maar dat alleen redt een film niet om daadwerkelijk in de voetsporen van Dracula te kunnen treden. Zie Twilight, dat bovenal een verhaal over liefde en strijd is. Underworld weet die strijd nauwelijks te ontstijgen, hoewel hier vooral gebruik van technologie wordt gemaakt. True Blood komt nog het dichtst in de buurt. Integratie, technologie, liefde en een strijd tussen goed en kwaad komen allemaal voor. Toch weet de serie nergens de kwaliteit van Dracula te benaderen. Maar hoe komt dat toch?

Techniek

Het bekijken van A Girl Walks Home Alone at Night toont het manco. True Blood is in een modern jasje gestoken. Dat wil zeggen, de manier waarop de serie gefilmd is. Heel veel snelheid, waarbij je als kijker af en toe verbaasd zit te kijken naar wat er nu allemaal gebeurt. Niets van dat alles in de film van de Iraanse regisseur Ana Lily Amirpour. Ze maakt gebruik van de traagheid die we kennen van de eerste zwart/wit en vaak stomme films (denk aan Nosferatu!). En niet alleen die traagheid, maar ook het zwart/wit zelf draagt bij aan de sfeer. Door met vaststaande camera’s te werken boet de film ook aan snelheid in. Die technieken zorgen voor een beklemmende sfeer: er kan op elk moment iets gebeuren. Toch, wanneer het gebeurt, ben je verrast, durf je niet te kijken, of schrik je je een ongeluk. Amirpour laat zien dat het niet alleen om de thema’s gaat, maar dat net zo goed de technieken belangrijk zijn om een goed Dracula verhaal neer te zetten. Zij slaagt daar in alle opzichten in. Daarmee maakt ze een einde aan een hele reeks minder wordende vampierverhalen. Verhalen die niet eens in de schaduw staan van Dracula of A Girl Walks Home Alone at Night.

Advertenties

3 reacties op “Ode aan Dracula

 1. Marc
  6 augustus 2015

  Check ook Let The Right One In! Een prachtige Zweedse ‘vampierenfilm’. Met bijzonder fraai camerawerk van Hoyte van Hoytema.

  Liked by 1 persoon

 2. Morgaine
  8 augustus 2015

  Dan ga jij de serie The Originals ook heel mooie vinden denk ik zomaar, te vinden op Netflix…

  Liked by 1 persoon

 3. Pingback: Top 10 films 2015 | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 augustus 2015 door in Film en TV en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: