Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Lachen om VS verhult eigen moeilijkheden met seksuele voorlichting

SeksDe bloemetjes en de bijtjes, een ooievaar en het heel van elkaar houden van papa en mama. Wie is er niet grootgebracht met verhalen over hoe kinderen ter wereld komen? Tot we uit onze illusies gewekt worden door een groot onheil. Seksuele voorlichting. Waar wij die voorlichting redelijk op de rit lijken te hebben, kijken we lacherig naar een land als de Verenigde Staten, dat met seksualiteit een moeilijke relatie heeft. Hoewel het als Westers land een enorm aantal ongewenste zwangerschappen kent, kan het haar bevolking maar niet duidelijk maken hoe dat komt. Het land weet niet wat het aan moet met seks en voorlichting. En dus geniet de jeugd onwetend van pleziertjes, zonder over de gevolgen na te kunnen denken. En wij maar lol hebben om die gekke Amerikanen. Maar doen wij het hier eigenlijk wel zo veel beter?

Voorlichting

Ik ben redelijk goed terecht gekomen. En dus zou ik zeggen dat er met de voorlichting niet zo veel mis was. Hoe je een condoom om moet doen, wat een menstruatiecyclus is en de wetenschap achter hoe een zaadcel een eicel bevrucht. Ik weet het allemaal. En toch heb ik nooit het gevoel gehad dat op school mij het hele verhaal werd verteld. Of het allerbelangrijkste. Dat seks er niet voornamelijk is voor de voortplanting, maar dat wij er vooral zoveel mogelijk van mogen genieten. En met wij bedoel ik dan niet alleen mannen, maar ook de vrouwen onder ons. Iets dat in Nederland nog lang niet overal een geaccepteerd gegeven is.

Angst

Hoe komt dat nou, dat we het leuk zijn van seks maar niet weten over te brengen op onze jeugd? Waarom moet zij dat allemaal zelf ontdekken? Kunnen wij ‘opvoeders’ daar niet meer invloed op hebben? Ja, natuurlijk! Door de insteek van seksuele voorlichting te veranderen. Voorlichting dient niet te gaan over allerlei angsten die we kinderen aan praten. We moeten ze niet alleen vertellen over de soa’s die ze kunnen oplopen, ongewenste zwangerschappen profeteren of het veel te wetenschappelijke, cleane, beeld van wat seks is tonen. Het basisidee dat we aan kinderen hebben over te brengen is uitleggen dat seksualiteit iets is dat mooi, fijn en fantastisch is.

Fijn

Maar hoe doe je dat, uitleggen wat er zo mooi, fijn en fantastisch aan is? Dat is lastig wanneer je begint te vertellen wat er gebeurt wanneer je seks zonder voorbehoedsmiddelen hebt, wat de eisprong is of hoe pijnlijk de eerste keer kan zijn. Dit laat zien dat we niet bij de wetenschap moeten beginnen wanneer we iets over de ervaring willen vertellen. Waar dan wel? Bij de literatuur. Begin te lezen met passages uit verhalen, laat erotisch getinte kunstwerken zien of toon scenes uit films die seks uitbeelden. En praat daarover. Over verschillen in gender, wat fijn is, wat gelijkwaardigheid in een relatie inhoudt, of hoe een beeld de seksuele werkelijkheid geweld aan doet. Dat bespreken kan alleen aan de hand van ervaringen, niet via anatomische leerboeken die op objectieve wijze vertellen wat er tijdens de daad gebeurt.

Badwater

Dat betekent natuurlijk niet dat we al die leerboeken de deur uit moeten doen. Niet langer vertellen wat er met je lichaam in d puberteit gebeurt, wat een geslachtsziekte is of hoe je een zwangerschap kunt bewerkstelligen dan wel kunt voorkomen is niet alleen nuttig, maar zelfs noodzakelijke kennis die kinderen op dienen te doen. We willen natuurlijk niet dat over enkele jaren wij het zijn die uitgelachen om onze bekrompenheid wanneer het daar over seks gaat. Zolang we dat in het oog houden, kan onze voorlichting alleen maar beter worden. Daarom is het alleen maar aan te prijzen dat we best de goede kant op lijken te gaan in Nederland. Ervaring gecombineerd met saaie wetenschap. Ga zo door, dokter Corrie!

Advertenties

2 reacties op “Lachen om VS verhult eigen moeilijkheden met seksuele voorlichting

 1. Myriam
  12 augustus 2015

  Dat zou idd een super ontwikkeling zijn, dat mensen van jongsaf leren dat seks iets is om van te genieten.

  Liked by 1 persoon

 2. Morgaine
  12 augustus 2015

  en dat is wat ik ook gedaan heb, vanaf een leeftijd dat het relevant werd en zij vragen begon te stellen, heb ik altijd open en eerlijk, net als mijn moeder trouwens, alles vertelt. Dus ja, ook dat seks ontzettend fijn kan zijn en zelfs kan helen, tot zelfs, het hoofdpijn verhaaltje, dat dit grote onzin is, en als zij ooit een vriend zou hebben met wie zij een vaste relatie heeft en verder zou gaan, dat ze dan juist hem moest vragen om die hoofdpijn weg te krijgen, lol…

  Ze wilde het niet horen dan, maaahaaaaaaam.. ja nou het is zo! Ik denk dat ze er nu wel blij mee is 😉 Soms ligt het niet aan de ouders, hier niet in elk geval, maar wil je kind het ook niet horen of zien… op zo’n moment. En nog steeds, zeg ik haar, als er iets is… je mag alles vragen! Echter, stapt ze liever naar haar grote nicht eventueel, en soms komt ze ook bij mij. Wij binnen de familie zijn best open met elkaar, en zo zit ik in de fase dat ik mijn moeder weer nodig heb, overgang eventueel, die eraan zit te komen, haaaaaai mam, vertel eens? lol

  X

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 augustus 2015 door in Liefde en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: