Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Christelijke norm staat moderne vormen van liefde in de weg

SeksVreemdgaan, overspel, polygamie, veelwijverij. Seksuele relaties anders dan de monogame hebben allemaal een negatieve connotatie. Alleen het woord zelf zorgt al voor een lading die een ander soort relatie dan de enkelvoudige liefdesrelatie in een slecht daglicht stelt. Maar is een niet monogame relatie per definitie zo verkeerd? Moeten we niet anders denken over de liefde, nu we zo anders zijn dan pakweg vijftien eeuwen geleden?

Monogamie

Mensen zijn niet altijd en overal monogaam geweest. Ooit was het, voor de man althans, heel normaal om met meerdere vrouwen het bed te delen. Daarbij had hij één vaste partner, met daaromheen verschillende vrijers. Niemand die daar moeilijk over deed. Zo zat de wereld in elkaar en kon men prima met elkaar leven. Tot dat onze kijk op wat liefde zou moeten zijn veranderde.

Omkering aller waarden

De invoering van de christelijke moraal. Die werkelijk alle waarden op zijn kop zette. Aldus Friedrich Nietzsche. Die christelijke moraal vertelt ons in ieder geval dat liefde iets is tussen twee personen. Man en vrouw. Op zoek naar eenheid. Hoewel de meeste mensen van het geloof zijn afgestapt, gaan veel zienswijzen over wat goed en fout is nog gewoon op dezelfde weg. Zo ook in dit geval. Is dat nog wel noodzakelijk? Verandert er niet alleen heel veel in wat wij geloven, maar ook in wat wij doen en hoe wij met elkaar samenleven?

Eenheid

Maar is dat wel zo logisch, die zoektocht naar eenheid? Zijn we daadwerkelijk op zoek naar die ene, waarmee wij samen één kunnen worden? In navolging van Plato zegt de christelijke moraal van wel. En dat sukkelt nu al zo’n 2500 jaar door. Maar doet die eenheid werkelijk recht aan de veelzijdigheid die wij als mens kennen? Als persoon zijnde? Of is het onmogelijk om één persoon alles te vinden wat je verlangt? En hebben wij, die zover afstaan van het christelijk geloof, niet juist de mogelijkheid om daarnaar te leven? Meerdere relaties waarin we in elk iets anders voelen en zoeken en die tezamen ons liefdesleven vormen?

christelijke traditie

Overigens:”het is niet zo dat die christelijke liefdestraditie zo verkeerd is. Zij zorgt voor vastigheid en kan daardoor op brede aanhang rekenen. Lange tijd was het immers voor de vrouw ondoenlijk om alleen te leven. Er was geen werk voor haar en zij was voor haar leven afhankelijk van de man. Het gevolg is dat daar een gezin uit voort komt. Prima, als dat bij één gezin bleef. Maar om nu bij verschillende vrouwen gezinnen te stichten, dat is niet erg praktisch. Als man kun je niet hele volksstammen onderhouden. Anticonceptie was niet voor handen en dus was het onthouden van jezelf, zowel voor man als vrouw, iets dat heel gewoon werd. Daarbij komt dat kinderen vaak de zorg over hun ouders nemen wanneer die niet langer voor zichzelf kunnen zorgen. Een groot sociaal vangnet bestaat in die tijd niet. Kinderen krijgen is, als je geen geld had, niet alleen een luxe, zij is noodzakelijk. Dat alles leidde tot opvattingen over wat liefde zou moeten zijn. Maar zijn die nog zo actueel?

Veranderingen

De afgelopen honderd jaar is er enorm veel veranderd. De positie van de vrouw is steeds meer gelijkwaardig geworden aan die van de man. Anticonceptie heeft het mogelijk gemaakt dat niet iedere vrijpartij leidt tot kinderen. Het gezin staat niet langer centraal in de zorg van ouderen. Die zorg is uitbesteed aan verzorgers waar iedereen aanspraak op kan maken. De kinderen hoeven dat niet langer te doen. Het krijgen van kinderen is daarom niet langer noodzakelijk. Moeten we onze opvattingen over wat een goede relatie en wat liefde is daarom niet aanpassen?

Nieuwe liefde

Dat is maar de vraag. Is het goed om af te stappen van het idee dat liefde iets is dat alleen tussen twee mensen bestaat zoals onze moraal dicteert? Misschien. Denk aan Louis C.K. Die ooit tijdens een optreden zei: waarom houden we iets waar we het meest van genieten, seks, exclusief voor één persoon, terwijl we met zoveel meer personen zouden kunnen genieten? Is de mens daartoe in staat? Liefde uiten voor meerdere personen. Staat jaloersheid ons niet in de weg om dit op ordelijke manier te laten verlopen? En is er iets mis met het incorporeren van de oude moraal in een nieuwe set aan regels over hoe we ons dienen te gedragen in de liefde? Is modernisering van de liefdesmoraal überhaupt wel nodig?

Advertenties

5 reacties op “Christelijke norm staat moderne vormen van liefde in de weg

 1. Myriam
  19 augustus 2015

  Iets om over na te denken. Dat doe ik in elk geval héél hard 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Pingback: Tinder is voor zoveel meer dan alleen vluchtige seksdates | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

 3. Morgaine
  19 augustus 2015

  De positie van de vrouw is steeds meer gelijkwaardig geworden aan die van de man. <—— uhhhh vroeger, heel vroeger, toen de kerk nog niet bestond, waren het de vrouwen die de lakens uit deelde en mannen volgden de vrouwen…

  Maar ja, er waren vast mannen, die niet mee konden komen met jagen en andere mannelijke zaken die toen noodzakelijk waren en besloten die jurken aan te trekken om vervolgens zoiets als een kerk op te richten en man bovenaan te zetten, waarom gingen zij jurken dragen eigenlijk.

  Nou ja, het toeval wil? Dat ik hier hele mooie gesprekken over heb gehad, en de mens is niet gemaakt om monogaam te zijn, lees Yvonne Kroonenberg maar eens, Monogamie voor beginners.

  X

  Liked by 1 persoon

 4. Pingback: Is monogamie nog wel van deze tijd? | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

 5. Pingback: Filosoferen over liefde met Harry Potter en Plato | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 augustus 2015 door in Liefde en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: