Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Tinder is voor zoveel meer dan alleen vluchtige seksdates

Tinder“Klein weetje: seks werd uitgevonden in 2012, toen Tinder werd gelanceerd.” Zo begon een uitgebreide rant van Tinder tegen Vanity Fair. De laatste plaatste onlangs een kritisch artikel op haar website. De strekking: Tinder is desastreus voor daten en langdurige relaties aangaan. Het promoot seks met zoveel mogelijk verschillende partners zonder ooit serieus op zoek te gaan naar die ene ware. Vooral mannen zouden zo te werk gaan. Waarom bij één partner blijven wanneer je op korte termijn duizenden anderen tot je directe beschikking hebt? En dus blijven we swipen. Toch?

Mythe

Of niet? De gedachte dat we op zoek dienen te gaan naar de ware berust namelijk op een mythe. In Symposium, een verhelderend onderzoek naar wat liefde nu eigenlijk is, doet onder andere Aristophanes het woord. Hij vertelt dat de mens ooit uit een twee-eenheid bestond. Man-man, vrouw-vrouw of man-vrouw. Lichamelijk aan elkaar verbonden zo rond de navel, konden deze paren werkelijk de gehele wereld aan. Iets dat de goden bedreigden. En dus besloten deze de mens te splitsen, iets dat terug is te zien bij onze navel, waar de huid bij elkaar getrokken werd. De mens raakte radeloos verloren. Op zoek naar zijn maatje, haar partner, terug naar de eenheid, vergat de mens zijn kracht om tegen de goden ten strijd te trekken. In plaats daarvan ging hij op zoek naar eenheid.

Eenheid

Dat is wat liefde volgens Aristophanes is. Een zoektocht naar een partner die je aanvult, één maakt. Een romantische notie. Eén die bovendien onwaar is. In een relatie zijn we niet op zoek naar één te worden, of elkaar aan te vullen. Daarentegen zijn we op zoek naar veelheid. Niet zo zeer in onze seksuele relaties. Polygamie is niet direct waar wij mensen aan denken. Wel willen we meer zijn dan onze relatie. We willen onze eigen levens blijven leiden, naast dat van onze partner. Juist dat houdt het interessant. Zo hebben we elkaar nog iets te vertellen tijdens het eten. Zo blijven we interessant voor de ander. Zo blijven we wat de ander ooit in ons aantrok. Wanneer we dusdanig zouden veranderen dat we één zouden zijn, wat blijft er nog van ons over? Wat blijft er over van wat de ander ooit in ons zag? Niets, inderdaad. Eenheid is niet iets om naar te streven, maar om tegen te gaan. Willen we bij elkaar blijven, uiteraard.

Veelheid

En juist daarom past het ons wel om met veel verschillende mensen om te gaan. Of het bed te delen. En onze wensen en verlangens te bespreken, uit te voeren, enzovoorts. Het doet recht aan de veelheid aan interesses die we als persoon hebben. Daarom hebben we meerdere vrienden, omdat één vriend onvoldoende is om in al onze interesses te voorzien. We zijn zoveel meer dan die ene interesse in voetbal, bier, filosofie, muziek, film, literatuur enzovoorts. Natuurlijk kun je dat allemaal in één persoon vinden. Maar ook dan zoek je wederhoor bij een derde persoon, om eigen en andermans ideeën te toetsen. Om te kijken of er meer is dan je eigen, ‘oppervlakkige’ denken. Een veelheid aan ideeën geeft je de mogelijkheid serieuzer over je eigen gedachten na te denken. Over wat jij belangrijk vindt in het leven, of er geen andere mogelijkheden zijn, of je het allemaal wel goed doet. Volgens eigen inzicht.

Tinder

En daar spelen apps als Tinder op in. Die zijn er niet puur om een keer seks te hebben met iemand en elkaar nooit meer te zien. Die zijn er ook niet voor langdurige relaties. Net zomin als voor vriendschappen. Ze zijn er. Punt. Het zit hem in ons gebruik wat we er uit halen. En dus zijn er mensen die de app gebruiken voor vluchtige, seksuele afspraken. Net als er mensen zijn die er de liefde van hun leven vinden. Of gewoon een kameraad om eens in de zoveel tijd een keer mee af te spreken. Wat Vanity Fair in haar artikel aan bod laat komen, is één groep die op een zelfde manier de datingapp gebruikt. Maar dat zegt helemaal niets over al die andere mensen die via hun smartphone op zoek gaan naar anderen. Het slaat de plank dan ook compleet mis. Goed dat Tinder zich daar druk over maakt. Met zulke grove onwaarheden maakt een blad als Vanity Fair zich geheel ongeloofwaardig. En dat terwijl de app op nog meer publiciteit kan rekenen dan het al had. Iets dat nieuwe ondernemers op de markt door hebben, en waar zij graag een graantje van mee pikken.

Advertenties

Eén reactie op “Tinder is voor zoveel meer dan alleen vluchtige seksdates

  1. Pingback: The Lobster tilt de romantische komedie naar een hoger niveau | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 augustus 2015 door in Boek, Techniek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: