Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Buma is een geweldige strateeg

MachiavelliGrondtroepen naar Syrië, dat is de oplossing tegen al die vluchtelingen volgens van CDA leider Sybrand van Haersma Buma. Want opvangen van vluchtelingen in eigen land zodat ze niet hier komen, dat is wat iedere Nederlander wil. Toch? Het plan kan bij zijn collega politici niet op veel steun rekenen. Veel te lastig, een nieuwe oorlog waar we ons in mengen. Het verleden heeft bewezen dat dat niet werkt. En natuurlijk weet Buma dat zelf ook.

Opties

Zo snoert Buma direct iedereen de mond die spreekt over opvang in eigen land. Men komt nu zelf tot inzicht dat dat niet gaat werken. Zo blijven er twee opties over. Een groot hek om Europa, iedere vluchteling weren, in de handen van IS drijven en misschien zelfs laten sterven. Of opvang binnen de Europese grenzen. De eerste immoreel, en wellicht een groot gevaar wanneer die Islamitische Staat werkelijkheid wordt. De tweede een enorme druk leggend op de eigen bevolking en voorzieningen. Het is kiezen tussen twee kwaden. Wat te kiezen? Dan toch iets minder welvarend, maar tenminste veilig, in plaats van het heel goed hebben, maar continu moeten waken voor een nieuwe wereldoorlog. Toch?

Politiek

Buma laat zien dat onze eigen wensen niet corresponderen met hoe de wereld werkt. Wanneer we vluchtelingen hier dienen op te vangen, kost dat ons geld. Geld dat we in andere zaken kunnen steken. Gezondheidszorg, educatie of veiligheid. Aan de andere kant willen we niet dat er onschuldige mensen gedood worden, of er een staat ontstaat die een potentieel gevaar vormt voor onze eigen veiligheid. Door de nadruk op een optie te leggen, die van militairen sturen, die onmogelijk is, laat Buma zien dat we maar één keuze hebben. Vluchtelingen opvangen. Dat we die keuze gaan maken, is niet meer dan logisch. Buma helpt zo de regering haar keuze te kunnen verantwoorden. En daar heeft hij ongetwijfeld goed over nagedacht.

Machiavelli

Een politicus hoeft namelijk niet altijd op de voorgrond te treden. Hij hoeft niet geëerd te worden vanwege hetgeen hij voor elkaar heeft gekregen. Daarom zegt hij soms dingen die hij niet meent of voor elkaar zal weten te krijgen. Puur en alleen om het tegendeel te bereiken. Machiavelli zou trots op Buma zijn. Buma heeft diens lessen duidelijk in zijn achterhoofd zitten met zijn stellingname dat we vluchtelingen in hun eigen land dienen op te vangen. Dat levert hem niet de eer op van het grote publiek. Maar binnen de politieke gemeenschap zal zijn strategie herkend worden. Met deze boodschap heeft hij zijn positie daarin nog eens bekrachtigd. Het gaat er immers niet om wat je zegt of wat je doet, maar wat je gedaan krijgt. En als die duizenden vluchtelingen straks een plaatsje hebben in Nederland en in afwachting op veiligheid op hun terugkeer zitten te wachten, kan Buma zichzelf en de rest van de wereld recht aan kijken en zeggen dat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan deze wereld. En dat is meer dan veel andere mensen, en zelfs politici, kunnen zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 september 2015 door in Politiek en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: