Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

George Martin is de drijvende kracht achter succes GoT

Game of ThronesTwaalf Emmy’s. Nog nooit won één productie zoveel awards tijdens het jaarlijkse prijzenfestijn voor tv series. Game of Thrones deed het gisteren. En dat is niet meer dan terecht. Wat de serie zo goed maakt? Het geweldige verhaal, geschreven door George Martin.

Vakantie

Hoewel ik de tv serie al vanaf het begin vol, had ik tot voor kort nog geen letter in één van de boeken gelezen. En dat terwijl ik van een goed boek meer geniet dan van het kijken naar een scherm. Op goed geluk kocht ik dan ook het eerste boek in de serie om tijdens de vakantie aan te beginnen. Nietsvermoedend begon ik tijdens de vliegreis aan de eerste pagina’s, om er na twee uur vliegen al ruim honderd doorheen te bladeren. Ik was verslaafd. Naast een ontzettend fijne, drukke vakantie in Rome, las ik de overige zevenhonderd pagina’s in de dagen er na, vond ik deel twee in een Romeinse boekhandel en ging verder met deze nieuwe drug.

Martin

Maar wat is dat dan dat de boeken zo goed maakt? Waarom blijf je doorlezen, en lijkt dat als een trein te gaan? Een trein die, als hij eenmaal op gang is niet meer kan stoppen. Eenmaal bezig kun je het boek nog nauwelijks wegleggen. Dat komt vooral in de manier waarop Martin zijn verhaal opbouwt en beschrijft. Als schrijver voor tv series weet Martin hoe hij beelden over brengt door middel van beschrijven. Zijn teksten zijn zo beeldend, dat deze als vanzelf in je hoofd gaan leven. Overigens iets dat kenmerkend is voor veel fantasyschrijvers. Zij moeten immers een eigen wereld over zien te brengen op hun lezers.

Serie

Martin doet dat zo goed, dat de makers van de serie eigenlijk weinig hoeven te doen anders dan het decor opbouwen en de juiste acteurs de tekst laten uitspreken. Dit zie je dan ook terug in de vertaling van het eerste boek naar tv. Vrijwel alles is één op één overgenomen, waardoor er geen concessies zijn gedaan aan het verhaal. Als er dan al iets is dat opvalt, is dat in de serie zelfs de ‘lelijke’ personages knapper lijken dan in het boek. Ayra, Tyrion, Eddard, Briënne en Stannis komen er in het boek niet als moeders mooiste naar voren, terwijl het in de serie geen afzichtelijke mensen zijn om naar te kijken. Verder doet de serie geen geweld aan het boek.

Vorm

Wat de serie verder helpt is de vorm waarin het boek gegoten is. Ieder hoofdstuk is genoemd naar de personage die je als lezer op dat moment volgt. Handig voor het maken van een overstap naar het medium tv. Elk hoofdstuk kun je zo als één scene neerzetten. Iets dat de makers van de serie dan ook veelvuldig doen. Hoofdstukken bestaan vaak uit een klein aantal pagina’s, wat naast eenvoudig lezen ook de kijker voordelen biedt. Je kunt namelijk vaak switchen naar een andere scene. Een serie wordt zo nooit langdradig om te volgen. Het boek krijgt daar een enorme vaart. Je kunt een hoofdstuk vrij makkelijk in een korte treinreis lezen, waarna je op de terugweg weer in het hoofd van een personage kruipt. Dat maakt Game of Thrones zo verslavend. Het is dan ook niet meer dan terecht dat deze serie afgelopen nacht de grote winnaar werd. Met daarbij als mooiste prijzen de Emmy’s voor beste scenario en schrijfwerk. Iets dat geheel op conto van Martin kan worden bijgeschreven.

2 reacties op “George Martin is de drijvende kracht achter succes GoT

 1. Morgaine
  21 september 2015

  Ik heb hier dus niets mee, echt helemaal niet, veel te bloederig, hahaha Ik heb je gemist trouwens 😉

  X

  Liked by 1 persoon

 2. Myriam
  21 september 2015

  Game of thrones I love it…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 september 2015 door in Boek en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: