Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Gelukzoeker maakt mensen jaloers

VluchtelingenZo’n 26.000 euro per asielzoeker / vluchteling per jaar. Dat zijn de kosten die wij Nederlanders opbrengen om deze ‘gelukszoekers’ te kunnen huisvesten. Bij elkaar toch al zo’n één miljard euro. En dat levert heel wat jaloerse blikken op. Kunnen we dat geld niet beter in eigen zak houden? Is het niet verstandig dit te steken in ‘onze’ eigen arme bevolking? Of steek het geld in de zorg om mijn oma in het bejaardentehuis beter te kunnen verzorgen. Maar geef het vooral niet aan die mensen die hier alleen maar komen en hun handje ophouden en zo gratis geld krijgen. Dat is toch van de zotte?

26.000 euro

26.000 euro krijgen. Wie wil dat nu niet. Eerder noteerde ik al dat ik best voor zo’n basisinkomen in aanmerking had willen komen. En 26.000 euro, dat had zelfs ik niet verwacht zomaar binnen te harken zonder iets te doen. Toch is dat allemaal een beetje voorbarig. Wie het artikel in Elsevier leest, ziet hoe dat bedrag is opgebouwd. De helft van het geld gaat namelijk niet het handje in. Ruim zevenduizend euro voor huisvesting en zesduizend euro voor zorg. Beiden noodzakelijk. Een dak boven je hoofd en verzorging van je ziekte is toch wel het minste dat we kunnen doen. Ook geld voor ondersteuning en bijstand in juridische kosten is helemaal niet vreemd. We moeten toch bepalen of iemand veilig terug kan keren naar eigen land, of dat permanente huisvesting in Nederland noodzakelijk is. En dan wat geld voor levensonderhoud. Een boterham, lunch en een lekkere Hollandse pot in de avond, is dat nu te veel gevraagd?

Jaloers

Waar zijn we nu eigenlijk jaloers op? Dat anderen zomaar iets aangeboden krijgen terwijl wij daar keihard voor moeten werken? Maar moeten we dan niet de gehele situatie van een asielzoeker of vluchteling in ogenschouw nemen? Kunnen we dan ook nog jaloers zijn? Denk eens na over hoe het is om huis en haard te moeten verlaten. Al je spullen achter te laten. Familie, vrienden en kennissen in het ongewisse te laten. Niet weten hoe het hen vergaat. Of ze nog leven. Of dat ze zijn gestorven in oorlog, vanwege het repressieve regime of een hongersnood die heerst. We zien alleen de kleding, Armani Jeans, die ze aan hebben en de telefoons, iPhones, waar ze mee bellen. Gelukszoekers zijn het bij voorbaat. Zonder naar hun verhaal te luisteren. Maar moeten we dat verhaal niet juist beluisteren wanneer we willen weten of onze jaloerse gedachten wel zo juist zijn?

Bijdrage

En natuurlijk zou ik graag dat geld in eigen zak steken. Eén miljard euro is veel geld. Verdeeld over de gehele Nederlandse bevolking is dat toch 58 euro per persoon. Wat kun je daar wel niet mee doen? Als je daar over nadenkt, niet zo heel veel. Vergeleken met onze eigen zorgkosten, waar we alleen al zo’n 72 miljard per jaar aan kwijt zijn, gaat een miljard extra niet veel bijdragen. Net zomin aan sociale zekerheid, waar zelfs 77 miljard naar toe gaat. Dat ene miljard steken in al die vluchtelingen draagt meer bij aan het welzijn van ons Nederlanders, dan het toe te voegen aan het geld dat we al aan andere zaken besteden. Misschien is het kleine beetje geld dat we aan hen besteden het wel dubbel en dwars waard.

Verstand

Met dat in ons achterhoofd moeten we proberen de jaloerse gedachten terug te dringen. Ja, het klinkt verleidelijk wanneer je de bedragen hoort die deze groep mensen ontvangt bij binnenkomst in Nederland. Maar bezie je het hele plaatje, is het helemaal niet zo vreemd dat dit op deze wijze geregeld is. Dus is het onverstandig om jaloers te zijn op de situatie van vele asielzoekers en vluchtelingen. Of wil je nu werkelijk zeggen dat je eigen land wilt verlaten, je vrienden niet meer te zien en je spullen verliezen om ergens anders tegen een minimum inkomen, want dat is het, een nieuw leven proberen op te bouwen?

Advertenties

2 reacties op “Gelukzoeker maakt mensen jaloers

 1. Morgaine
  25 september 2015

  Heel goed geschreven, en zo is het maar net, ze krijgen het echt niet cash in hun hand om dan te kunnen gaan en staan waar ze willen, maar ja het is ook de media die dit dus in de hand werkt, het zou misschien handig zijn als mensen eens naar bijeenkomsten gaan die er ook echt zijn. Ik heb zelfs ooit eens gesproken op een openbare avond wat ging over armoede en de asielzoekers centra hier in Almere. Twee in 1 en open voor iedereen in de bibliotheek gewoon. En dat is overal wel ergens te vinden om te horen hoe alles echt in elkaar steekt.

  Ik ben ver van jaloers, want inderdaad, ook dat zeg ik telkens, en zij dan in de tweede wereldoorlog en vlak daarna toen de brideflights kwamen en mensen naar Canada toe werden getrokken omdat… speciale boekingen en met subsidie voor onze Nederlanders om daar opnieuw te kunnen starten, dat wordt ook vergeten ben ik bang.. stel je toch voor, dat deze mensen van toen, nu allemaal terug worden gestuurd naar Nederland, woops!

  X

  Like

 2. Myriam
  25 september 2015

  Niemand laat have en goed achter om ergens anders te gaan wonen, tenzij het niet anders kan…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 september 2015 door in Actualiteit en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: