Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Game of Trones en de onzinnige strijd tegen vluchtelingen

Vluchtelingen“We zijn onze ware lotsbestemming vergeten. De muur was niet gemaakt om wilden tegen te houden onze vrouwen te stelen. De muur was gemaakt om het rijk der mensen te beschermen. Niet tegen andere mensen. We zijn onze echte vijand uit het oog verloren.”

Quote George R.R. Martin uit boek 3 van A Song of Ice and Fire. Niet zomaar een observatie die alleen toepasbaar is op de wereld waarin het om de macht gaat, de wereld van Game of Thrones. De scherpzinnige opmerking geldt net zo goed voor hoe wij mensen in de onze wereld met andere mensen omgaan. Bij monde van Lord Commander of the Night’s Watch Mormont uit Martin kritiek op onze omgang met de vluchtelingenproblematiek. En die is niet mals.

Game of Thrones

Het is een opmerking die in de serie nauwelijks aan bod lijkt te komen. En ook in het boek krijgen deze regels niet al te veel aandacht. Hoe kan dat ook anders, in een verhaal waarin het lijkt te draaien om wie eigenlijk de macht heeft. Diverse koningen en koninginnen strijden om hun claim op de troon. Een strijd die continu afleidt van waar het werkelijk om draait. Het gevaar van buitenaf. Een gevaar dat er niet langer leek te zijn, zelfs als onzin naar het rijk der fabels wordt verwezen. Maar niet langer. Want terwijl de lust van macht, rechtvaardigheid en wraak de strijders verblindt, dreigt het oude gevaar terug te keren. The Others. Wat Martin met de korte korte passage wil zeggen, is dat de manier waarop de mens zichzelf beschermt ver afstaat van hoe hij dat in vroegere tijden deed. De mens wapende zich niet tegen andere mensen, maar deed dat tegen de natuur. Iets dat we helaas zijn vergeten.

Bovenmenselijk

De enorme muur van ijs, op sommige plekken meer dan 250 meter hoog, is een metafoor met de enorme bureaucratische rompslomp die wij vluchtelingen opleggen om na te kunnen gaan of zij wel of geen plaatsje in onze samenleving moet krijgen. De muur, die in Game of Thrones wilde, doch vrije mensen dient buiten te houden van een strak georganiseerde samenleving ten zuiden van de muur. Maar dat was niet waar de muur oorspronkelijk voor bedoeld was. Het was een bovenmenselijke dreiging, waar de mens maar weinig vat op heeft. Ooit verslagen, maar één die weer loert om de mens te bedreigen.

Bureaucratie

Net als in Game of Thrones proberen wij op allerlei manieren mensen buiten Europa te houden. Ze horen hier niet, zijn een gevaar voor onze vrijheid en veiligheid en hebben hier niets te zoeken anders dan ‘geluk’. Ze moeten eerst maar bewijzen echt in gevaar te zijn, alvorens we ze een tijdelijk plekje gunnen. Het startpunt van een bureaucratisch proces waarbij mensen vanaf papier dienen te oordelen of iemand in eigen land al dan niet zijn leven echt in het geding is. Maar welk gevaar bedreigt deze vluchtelingen nu eigenlijk? En zijn zij zelf wel het echte gevaar dat ons en onze samenleving bedreigt?

Klimaatverandering

Natuurlijk is er in vele landen oorlog. Een menselijk probleem waar we iets aan zouden moeten doen. Toch is dat niet het grootste probleem. Immers, menselijke oorzaken kunnen we ten alle tijden iets aan doen. Het echte gevaar is iets dat bovenmenselijk is, net als in Game of Thrones de dreiging ten opzichte van de steden ten zuiden van de muur. Waar in de boeken de doden tot leven komen, hebben wij te maken met klimaatverandering. Een verandering die het menselijk leven op aarde in de nabije toekomst enorm gaat beïnvloeden. En hoewel we op meerdere plekken de noodklok luiden, laten we ons angst aanjagen door iets dat qua impact nog wel meevalt. Namelijk een stroom mensen die, net als wij, een eigen leven wil leiden. Waarom strijden we tegen zo’n kleine verandering, als de echte problemen zich alleen maar lijken op te stapelen?

Bundelen

Helaas geeft George R.R. Martin geen antwoord op die vraag. Het blijft wachten op een nieuw boek in de Game of Thrones reeks. Misschien kunnen wij in de tussentijd alvast starten en zijn waarschuwing serieus nemen. Laten we onze ogen openen, de krachten bundelen en de grote problemen tegen te gaan. Het grote probleem dat de mens altijd heeft bedreigt: de natuur. Lang hebben we ons kunnen weren. Tegen wilde dieren en tegen erbarmelijke omstandigheden. Klimaatverandering, met name de snelheid van de verandering, zorgt er echter voor dat onze huidige bescherming niet langer functioneert. Dat moeten we oplossen, als mensheid. Iets dat ongetwijfeld ook de enige oplossing is voor het probleem dat Martin in zijn boeken beschrijft. Lukt dat niet, dan is het maar de vraag of het tijdperk van de mensen nog veel langer kan blijven bestaan. En dat lijkt mij zeer betreurenswaardig.

Advertenties

9 reacties op “Game of Trones en de onzinnige strijd tegen vluchtelingen

 1. Myriam
  6 oktober 2015

  Wat een bijzondere kijk, graag gelezen. Idd meer dan tijd

  Like

 2. finkelstein
  6 oktober 2015

  Is het grotere gevaar niet: armoede? Denk aan de speech van Mandela?

  Like

  • nielshagen
   6 oktober 2015

   Nee, ik denk dat het geen beschikking hebben over water of voedsel (waar klimaatverandering voor zorgt) grotere problemen dan armoede zijn. Je kunt immers nog zo rijk zijn, zonder eten en drinken ga je gewoon dood.

   Like

   • finkelstein
    6 oktober 2015

    Ik weet het niet. Je hebt zeker een punt. Maar zonder armoede geen bestaansrecht voor IS and soortgenoten, oorlogen om grondstoffen of ‘gelukszoekers’…

    Liked by 1 persoon

   • nielshagen
    6 oktober 2015

    Armoede is echter geen oorzaak, maar een gevolg van oa klimaatverandering. Wanneer je van een land niet kunt leven, is er niets dat je kunt verhandelen en ontstaat er armoede. Armoede die je, als die lang genoeg aanhoudt, als mens zult willen ontvluchten.

    Like

   • finkelstein
    6 oktober 2015

    Ja nu klopt het betoog voor mij!

    Liked by 1 persoon

 3. Wildcard
  2 januari 2016

  Beste wensen voor het nieuwe jaar hé

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 oktober 2015 door in Boek en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: