Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Geld naar zorg vluchtelingen in plaats van dure medicijnen

Vluchtelingen“Natuurlijk moeten we al die medicatie vergoeden!” Ooit riep ik dat, verward door emoties vanwege de ernstige ziekte waar mijn moeder aan leed. De vraag was of het wel zo rechtvaardig is om allerlei nieuwe, dure medicatie en technologieën die ons in staat stellen langer te laten leven, te verstrekken en te vergoeden. Met als gevolg een al jaren stijgende zorgverzekering en daarmee gepaard een hoger budget voor de zorg. Komend jaar ruim 70 miljard euro, zo’n 25 procent van al het geld dat wij in Nederland herverdelen. Maar is dat wel zo terecht? Zijn er geen urgentere vraagstukken die een groter deel van het budget verdienen, ten koste van het verstrekken en vergoeden van dure medicijnen?

Vluchtelingen

In een stuk over de vluchtelingenproblematiek en de twee ontstane kampen -wel opvangen of niet- maakt Frank Ankersmit de scheiding in twee kampen behandelbaar. Naast de private ethiek, waarin barmhartigheid centraal staat, is er de publieke ethiek. Wat we als land dienen te doen, staat soms haaks op wat we als privé personen moeten doen. Als we het dan over te verdelen gelden hebben, wie hebben er dan het meest recht op het te verdelen budget. Een budget dat altijd gelimiteerd is, waardoor we keuzes moeten maken. Zouden we het geld niet aan vluchtelingen dienen te besteden, in plaats van aan ziektes en zorg?

Zorg

Is het rechtvaardig om andere mensen bij te staan? Is het een verplichting die we in samenleving hebben? Waarom besteden we zoveel geld aan zorg? Een makkelijk antwoord, zelfs als je de scheiding tussen privé en publieke ethiek erkent. Natuurlijk moet er voor een ieder gezorgd worden. Dat zorgen betekent echter niet dat men per definitie recht heeft om te genezen. Er zijn meerdere manieren om zorg aan iemand te verlenen. Een belangrijke tak is de palliatieve zorg. Zorg die zich richt op een kwalitatieve manier van afronding van het leven, in plaats van mensen oud te laten worden met behulp van dure medicatie en technologie. Recht op zorg is iets anders dan recht op genezing. Of is dat laatste ook een recht?

Onrecht

Wie helder redeneert, moet erkennen dat zo’n recht er vaak niet is. Waarom? Omdat ziek zijn geen onrecht is dat de zieke wordt aangedaan. De meeste ziektes ontstaan vanuit de natuur van de mens, iets waar hij in de meeste gevallen weinig invloed op heeft. Vrijwel niemand verspreid welbewust een ziekte als griep, alzheimer, of kanker. Dat maakt het ziek zijn  niet fijn, of een voorkomen waar we niets aan dienen te doen. Wel geeft het ruimte aan de vraag wat we aan ziektes moeten doen. Zijn we verplicht mensen beter te maken, of is voldoende om het lijden zoveel mogelijk weg te nemen?

Dood

Wat is er eigenlijk erg aan sterven? Een antwoord op die vraag kan helpen om te bepalen of we verplicht zijn om mensen beter te maken. Met sterven op zich is niet zoveel mis. Iedereen gaat dood, de enige zekerheid die we hebben. De manier waarop is echter heel verschillend. Met gevallen van mensen die door ouderdom sterven, hoe moeilijk ook, kunnen we meer vrede mee hebben dan een jong volwassene die in de bloei van het leven door een auto ongeluk om het leven komt. Sowieso lijkt leeftijd een rol te spelen. Wie door kanker op oude leeftijd het leven laat, behandelen we anders dan een jong kind dat mogelijk nog een kans heeft op een lang en voorspoedig leven. Maar maakt dat de dood of de wil om te genezen van de één meer of minder rechtvaardig dan die van de ander? Is er een recht op een lang (en gelukkig) leven? Of is er een verandering gekomen in de manier waarop we tegen ziekte en dood aankijken?

Atoombom

Ooit was het helemaal niet aan de orde om mensen beter te maken. Er waren geen medicijnen of instrumenten om iets tegen allerlei ziektes te doen. Mensen stierven. Het enige dat we konden doen, was de pijn zoveel mogelijk verlichten. Door wetenschap, heel veel onderzoek, zijn we steeds meer in staat wel iets tegen al die dodelijke ziektes te doen. Betekent het echter dat wanneer we iets kunnen, we het ook moeten gebruiken? Die mening was mij ooit toegedaan. Tot ik mijn scriptie diende te verdedigen en de wedervraag kreeg of we daarom ook maar de atoombom moeten inzetten wanneer dat een ernstige dreiging doet verdwijnen. Met als gevolg een heleboel slachtoffers die weinig tot niets met die dreiging te maken hebben. Is dat niet net zo onrechtvaardig? Om de vraag vervolgens in de geneeskunde te stellen: moeten we alles in staat stellen om mensen beter te maken? Of is het voldoende om de zieke te verzorgen, de pijn te verlichten zonder de oorzaak te bestrijden? Zodat we dure zorgkosten kunnen besparen. Om dat vervolgens weer aan iets anders te besteden. Bijvoorbeeld mensen die zich wel in een onrechtvaardige situatie bevinden.

Vluchtelingen

Want dat is bij vluchtelingen het geval. Hun situatie is direct te herleiden aan het onrechtvaardig handelen van andere mensen. Ze ontvluchten de onrechtvaardigheid van oorlog, het niet rechtvaardig verdelen van de inkomsten van het land of onrechtvaardige wetgeving. En dienen wij dan niet, als zijnde mens, er voor te zorgen dat het onrecht dat andere mensen hen aandoen wordt gestopt of tenminste de zorg aanbieden waardoor het onrecht hen niet langer bedreigt? Moeten we het budget dat we besteden aan zorg daarom niet anders besteden? In plaats van ziektes die mensen oplopen niet langer genezen, maar met name verlichten. Om vervolgens het vrijgekomen budget te besteden aan goede zorg en opvang van vluchtelingen. Is dat niet het rechtvaardige dat we dienen te doen?

Advertenties

Eén reactie op “Geld naar zorg vluchtelingen in plaats van dure medicijnen

  1. VAN DICHTBIJ
    10 november 2015

    je zet me zwaar aan het denken.. dank voor je goede en af en toe zeer gewichtige vragen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 november 2015 door in Actualiteit en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: