Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Weg met al jullie meningen over vluchtelingen

Vrijheid van meningsuiting

Ministerie van Buitenlandse Zaken, ‘Untitled‘.

Ik ben moe. Internetmoe. Dat werd mij al enige tijd geleden duidelijk. Mijn laptop werkte niet, waardoor ik mij genoodzaakt voelde tot andere pleziertjes. Lezen bijvoorbeeld. Na mijn laptop weer gemaakt te hebben, kan ik mij niet langer aanzetten om veelvuldig Facebook bij te houden. Al die meningen over vluchtelingen. Weinig zijn er echt doordacht. Of het nu gaat om de mening dat we ze moeten helpen, Syrië dienen veilig te maken of de landsgrenzen moeten dichten. Allemaal oplossingen die nauwelijks tot geheel niet op de problematiek ingaan. Ik ben er klaar mee ze te lezen. Ik doe niet meer mee aan al die discussies. Ik probeer het alleen nog maar voor mijzelf helder te krijgen. Met wisselend succes.

Meningen

Waarom heeft iedereen over van alles en nog wat zijn mening klaar? Moet elke mens nadenken over elk willekeurig probleem dat het journaal of De Wereld Draait Door haalt? Gelooft men werkelijk dat door één tekst te lezen zij de waarheid in pacht heeft? Wanneer ik Facebook open overkomt mij het gevoel dat iedere mening telt. Dat iedere mening ertoe doet. Dat ieder persoon iets in te brengen heeft in een discussie. En dat bevreemd mij. Want hoewel ieder zijn mening best mag uitten, zit er wel degelijk een verschil tussen een doordachte mening en één die nauwelijks verder reikt dan een gevoel. Moet die laatste groep, voornamelijk het grootste deel van de meningen op Facebook, ook daadwerkelijk gehoord worden?

Ortega

Jose Ortega y Gasset

Nee, aldus Jose Ortega y Gasset. Dit is het grootste gevaar dat ons Europese continent bedreigt. Niet vluchtelingen, terrorisme of klimaatverandering, maar het hebben en uiten van al die meningen is volgens Gasset het grote gevaar. De oorzaak? Dat we hier in Europa alles wat wij hebben als gewoon, als een recht zijn gaan beschouwen. Het is voor ons de normaalste zaak van de wereld dat we vrijheid hebben, kunnen zeggen wat we denken en bovendien een enorme veelzijdigheid aan keuzes hebben om ons leven zelf in te richten. Allemaal mooie zaken. Maar de manier waarop we die inzetten laat de wensen over. We eisen van alles, maar hebben niet door dat onze samenleving een enorme organisatie is die vooral veel inzicht in allerlei facetten vereist om bij elkaar te kunnen houden. Inzicht dat de meeste mensen ontbeert. Omdat we daar de kennis en kunde niet voor hebben. Laat specialismen aan de specialisten over, zou Gasset zeggen. Schoenmaker, blijf bij je leest!

Autoriteit

En dat is waar de schoen wringt. Ooit volgden mensen anderen op basis van hun kennis. Iemand was een autoriteit op een gebied, vertelde de verschillende standpunten en op basis daarvan namen we een beslissing. Waar is die tijd gebleven? Mensen die lang hebben nagedacht voordat ze iets op papier zetten worden uitgejouwd. Intellectuelen die jaren hebben gestudeerd op een onderwerp om daar iets zinnigs over te melden krijgen een stortbak aan kritiek over zich heen. Hun autoriteit geldt niet langer. Omdat we onze vrijheid van meningsuiting hebben. We mogen zeggen wat we willen. Omdat dat net zo goed ‘de waarheid’ kan zijn als iedere andere opvatting. We hoeven niet langer de interpretaties van anderen aan te horen. We weten het zelf allemaal toch veel beter. Toch?

Plicht

Of komt er meer bij kijken wanneer je je beroept op de rechten die je volgens jou hebt? Kun je rechten überhaupt hebben? Ben je daar eigenaar van? Kun je ze te alle tijde opeisen? Nee dus, volgens Gasset. Rechten heb je niet, maar kun je hoogstens uitoefenen. Maar dat uitoefenen gaat gepaard met de plicht deze ook op de juiste manier te volgen. Voor wat betreft de vrijheid op meningsuiting betekent dat je de regels van de rede hebt te volgen. Logica en informatie om vervolgens een gewogen uitspraak te kunnen doen. En dat doen wij mensen niet of nauwelijks. We baseren ons op één bron, wegen die niet af tegen andere gegevens en creëren zo oordelen die de werkelijkheid geweld aan doen. Wie zijn mening wil verkondigen, dient daarom allereerst goed te kunnen luisteren. En dat is wat we vergeten, wanneer we ons recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen.

Lees, kijk, luister

Daar kunnen we gelukkig iets aan doen. Ga niet langer uit van die ene mening die je welgevallig klinkt. Bekijk vooral de standpunten die je toch al aanhangt kritisch. Lees, kijk en luister naar stukken die een andere mening verkondigen. Neem die mee in je betoog en beoordeel die op net zo’n grondige wijze. Omdat alleen dan je mening waarde heeft. En zeg nou zelf: een kritisch stuk dat een probleem van meerdere kanten bekijkt, leest toch veel fijner dan een opinie die jouw standpunten alleen maar bevestigt?

Advertenties

3 reacties op “Weg met al jullie meningen over vluchtelingen

 1. Morgaine
  23 november 2015

  Apart dat ik velen lees met Fb die allerlei discussies tegen komen, ik gelukkig niet, en dat hou ik graag zo.

  Ik hou mij dan ook stil, tot ik eventueel De oplossing zou hebben, maar die heb ik niet. En mijn schoenen wringen niet, ze worden gemaakt door mijn schoenmaker nu, met mijn eigen leest, dus ik blijf lekker bij mijn eigen leest inderdaad 😉

  X

  Liked by 2 people

 2. Veelschrijver
  23 november 2015

  De mens is een kudde dier. Dat iedereen zijn mening (klaar) heeft komt uit die kudde geest. Het moment dat je een mening overneemt wil zeggen dat je een antwoord gevonden hebt die rust (een goed gevoel) en vrede of net onrust brengt in je mening. Wat nog niet wil zeggen dat je die mening moet ok vinden. Je kan een mening hebben maar dan zeg ik: ‘Ik sta achter je, respecteer je mening maar dat wil nog niet zeggen dat ik je menig deel’. En hier schort het bij menigeen om er over na te denken, en een eigen mening vormen en niet klakkeloos een mening te vormen die je onmiddellijk gerust stelt. Tegenwoordig zijn er enorm veel informatiebronnen, misschien wel teveel. En de waarheid in pacht door een tekst te lezen? Vergeet het maar. Het doet me een beetje denken aan de geschiedenis die wordt ook geschreven. Daarmee bedoel ik letterlijk geschreven. De mens schrijft wat hij wil. Hartelijk, Veelschrijver.

  Liked by 1 persoon

 3. Rob Alberts
  27 november 2015

  Een enkele keer ontmoet ik een vluchteling.
  Telkens weer valt mij op dat het gewoon mensen zijn.
  De een leuker, de ander vervelend ……

  Vredelievende groet,

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23 november 2015 door in Actualiteit en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: