Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Fijn dat Nederland Le Guess Who heeft

Le Guess WhoPinkpop, Lowlands, Best Kept Secret en Down the Rabbit Hole. Ook in Nederland strijden de grote festivals om het kleine aantal headliners dat ieder jaar weer door Europa toert. Organisatoren besparen koste noch moeite om Pharrell Williams, Queens of the Stone Age, Alt-J of Iggy Pop binnen te halen. Tot groot verdriet van veel muziekliefhebbers. De rest van het programma is daardoor een ondergesneeuwd kindje, verdient te weinig aandacht waardoor nieuwe talenten niet of nauwelijks opgemerkt worden. Gelukkig kan het ook anders. En waar anders in Utrecht, de stad die leeft en bruist van talent. Wat is het dan fijn om te merken, dat Nederland Le Guess Who heeft.

TivoliVredenburg

Volgend jaar beleeft het Utrechtse festival al weer haar tiende verjaardag. Toch is dat geen reden om het daarom dit jaar rustiger aan te doen. Wat heet. Met drone acts als Sunn o))), indierockers Deerhunter en jazz saxofonist Kamasi Washington biedt Le Guess Who ook in 2015 weer een divers programma met acts waar vele festivalgangers nog nooit van gehoord hebben. Verspreid over verschillende locaties in de stad, met podium TivoliVredenburg als slagader van het festival, ademt Utrecht ondanks het weer één en al muziek. Met opvallendste noot het imposante Tivoli zelf, dat ondanks vele criticasters laat zien wat het is: een fijne ontmoetingsplaats waarbij de grootte van het pand en de inrichting juist een waardevolle toevoeging zijn aan een festival.

Ho99o9

Toch is het niet Tivoli dat de festivalgangers weet te verrassen. Die eer blijft voorbehouden aan Ekko, waar aan het begin van de zaterdagnacht hiphop hipsters slash punk slash hardcore trio Ho99o9 de zaal plat weet te spelen. Niet onverwachts. Eerder lukte dat ook al op Lowlands, in de X-ray wel te verstaan. Wordt het niet eens tijd dat deze gasten een groter podium verdienen? Even daarvoor liet Sunn O))) in Tivoli horen dat dat tot mooie taferelen kan leiden. Een zaal vol rook èn puliek voor vijf mannen in monnikenoutfit die een heleboel lage tonen produceren. Een ervaring die vervreemdend werkt. Hoe krijgt zo’n band 2000 bezoekers stil, zittend en genietend van deze muziek? Een uur eerder lukte dat overigens ook Dan Friel. Hoewel hij goed dansbare elektronische muziek produceert, vraagt hij zijn publiek plaats te nemen op de grond, om zijn set aandachtig te kunnen beluisteren. Hoezo is ‘edm’ er voor een cultuur die bedreigd wordt?

Internationaal

Sowieso opvallend: er wordt niet veel gedanst, ondanks dat sommige muziek daar zeker toe uitdaagt. Dat ligt aan het publiek. Men komt voor de muziek en wil alles van begin tot eind aandachtig beluisteren. Dat lukt. Van Hertz tot Grote Zaal en weer terug naar Pandora en Theater Kikker. Om na afloop het gevoel van het optreden met elkaar onder woorden te brengen. In het Engels, Duits of zelfs Frans. Een groot deel van het publiek blijkt uit allerlei delen van Europa te komen. Tevens jong en oud door en met elkaar, iets dat weinig festivals gegeven is. Daarmee onderscheidt Le Guess Who zich van ‘de grote vier’ en is het te vergelijken met Europese festivals als Iceland Airwaves en Reeperbahn Festival. Kortom, Le Guess Who is hot!

Advertenties

Eén reactie op “Fijn dat Nederland Le Guess Who heeft

  1. Pingback: Festival voorpret: The Great Escape 2018 | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 november 2015 door in Muziek en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: