Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Waarom ik op de Partij voor de Dieren stem (2)

Partij voor de DierenMet de klimaattop in volle gang, en peilingen die een beeld laten zien van een Nederland waar ik mij niet mee kan verenigen, lijkt het mij zinvol om één van de partijen die daadwerkelijk iets wil doen voor de toekomst van de mensheid nog eens positief te belichten. Eerder deed ik dat al in een stuk, waarin ik onder andere uiteen zette waarom de naam “Partij voor de Dieren” een hoogst misleidende naam is. Verder komt duidelijk naar voren waarom ik de PvdD de partij vindt met het beste programma. Nu is het tijd om eens in te zoomen op al die andere partijen. Waarom lukt het hen niet om een goede visie neer te zetten op waar we naartoe zouden kunnen gaan met Nederland?

Oude politiek

Veel partijen hebben zich immers al jarenlang gevestigd in ons politieke klimaat. VVD, PVDA, CDA, D’66, en SP bepalen al enkele decennia in hoge mate ons nationale beleid. Ze zijn voor een meer liberaal leven, goede sociale voorzieningen, staatsrechtelijke vernieuwing of meer solidariteit Allemaal standpunten die verdedigbaar zijn. Voor iedere partij geldt dat deze standpunten al in meer of mindere mate in Nederland ingeburgerd zijn. We zijn een vrij liberaal land, hebben het sociaal gezien goed voor elkaar, hoeven qua inrichting van de staat niet per se te vernieuwen en hebben een hoge mate van solidariteit. Wat ik wil zeggen is dat deze standpunten al in hoge mate verwezenlijkt zijn. Omdat de standpunten die ooit gekozen zijn om een bepaald probleem in onze samenleving aan te kaarten, nu zijn opgelost, is het de vraag of deze politieke partijen nog wel bestaansrecht hebben.

Nieuwe problemen

Dat wil niet zeggen dat de problemen geheel en al opgelost zijn. Nog steeds bestaan er zorgen over onze vrijheid, over ons sociaal beleid of hoe we onze democratie het beste kunnen vormgeven. Dat neemt echter niet weg dat er nieuwe problemen zijn ontstaan die qua urgentie hoger op de ladder staan. Problemen die we niet puur en alleen vanuit een principe van vrijheid, sociale behoeftes, democratisering of solidariteitsprincipes kunnen aanpakken. Nieuwe problemen, zo wil ik zeggen, hebben nieuwe politieke partijen nodig die vanuit nieuwe standpunten naar de wereld kijken en met een nieuwe aanpak komen om ons tegen deze problemen zoveel mogelijk te weren. Overigens zonder daarbij de oplossingen voor de oude problemen uit het oog te verliezen. Wat die nieuwe problemen zijn? Klimaatverandering en de steeds groter wordende informatiemaatschappij.

Eigen volk eerst

Daardoor vallen er direct enkele politieke partijen op die daar niet aan voldoen. Ten eerste de 50plus partij. Deze partij is sec opgericht om de belangen voor een klein deel van onze bevolking te behouden en te verbeteren. Daarbij kijkt men niet of nauwelijks naar de belangen van andere leeftijdsgroepen. Die komen op een tweede plaats. Zo verliezen ze uit het oog welke nieuwe problemen er zijn ontstaan en beroepen zich alleen op problemen die er nog zijn in het huidige beleid. Een andere partij die vanuit deze richting redeneert, is de PVV. Zij doet dat dan weer wel voor alle inwoners in Nederland. Wat zij echter poogt te doen is een teruggang naar het verleden, terwijl een Europese eenwording niet alleen gewenst is, maar ook iets dat geheel logisch is. Een groot deel van Europa hangt immers overlappende waarden aan waarop een democratisch stelsel gebouwd kan worden. Dat neemt niet weg dat enkele Europese landen nogal laconiek met die waarden omgaan. Met de PVV ben ik eens dat we ons moeten afvragen of deze landen met ons project zouden moeten meedoen. Echter is deze vraag niet van dien aarde, dat we er een groot probleem van dienen te maken.

Globalisatie

Twee partijen springen er uit op een manier hoe het dan wel moet. Twee partijen die onze samenleving toevalligerwijs vooral bezien vanuit hun technologische vooruitgang en hier de problemen van erkennen. De Partij voor de Dieren die zich op klimaatverandering richt en de Piratenpartij die dat doet voor onze privacy. Beide partijen maken zich sterk voor een leefbare wereld. Die strekt zich niet uit tot de eigen leefwereld, maar gaat over de gehele gemeenschap van mensen. Iets dat noodzakelijk is, vanwege onze geglobaliseerde wereld, waarin problemen zich niet langer beperken tot de eigen landsgrenzen. Problemen die voor veel meer wanorde gaan zorgen indien er geen oplossing voor komt, dan problemen in de zorg of met betrekking tot het strikt autonoom houden van ons eigen land. Wat bij mij de voorkeur heeft? Een wereld die leefbaar is. Daarom: geef je stem aan de PvdD.

Advertenties

Eén reactie op “Waarom ik op de Partij voor de Dieren stem (2)

  1. Susan
    3 december 2015

    Ik stem al zolang ik mag stemmen op de partij voor de Dieren 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 december 2015 door in Duurzaamheid, Uncategorized en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: