Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Ook homofobe vluchteling mag rekenen op begrip

In Parool deze week een heftige discussie over hoe om te gaan met homofobe vluchtelingen. Eerder werd bekend dat homoseksuele vluchtelingen ernstig lastig gevallen en/of bedreigd worden. Aanleiding om voor deze groep vluchtelingen in Amsterdam een aparte opvangplek in te richten. Dat stuitte mensen tegen het borst. Waarom kunnen homofobe vluchtelingen niet gewoon even onze waarden overnemen?

Erwin Olaf

“Kotsmisselijk” werd fotograaf Erwin Olaf van de oproep van Ellen Hoogakker om begrip te hebben voor homofobe vluchtelingen. Hij weigert begrip op te brengen voor deze groep mensen met verwerpelijke ideeën over wat we met homoseksuelen zouden moeten doen. Olaf stelt dat op Nederlands grondgebied de Nederlandse wet geldt en thans iedereen die zich hier bevindt daar aan dient te houden. Hij besluit zijn betoog met de constatering dat homoseksuelen in Nederland jarenlang hebben moeten strijden voor gelijkwaardige behandeling en dat we dat niet opzij moeten schuiven voor enkele homofobe vluchtelingen.

Wet

Voor Olaf is het duidelijk. De wet is de wet. En die moeten we, desnoods met harde hand, handhaven en zorgen dat iedereen netjes in het gareel loopt. Maar is dat wel zo makkelijk gezegd en gedaan? En is de wet wel de wet? Om met dat laatste te beginnen, dat is natuurlijk niet het geval. De wet is nooit zomaar de wet. Als dat zo had geweest, moet Olaf ook erkennen dat in tijden dat homoseksuelen nog wel om hun seksuele geaardheid vervolgd werden, dat prima was. Een ronduit walgelijke gedachte. Het vervolgen van homoseksuelen vanwege hun geaardheid is altijd verkeerd geweest, ongeacht de tijd of plaats en ongeacht of de wet het wel of niet goedkeurde.

Waarden

Waarom dat zo is? Omdat het tegen onze waarden ingaat zoals bijvoorbeeld gelijkwaardigheid. Die waarde gaat vooraf aan de wet. Dat zit zo. Voordat we als samenleving kunnen samenleven, dienen we enkele grondprincipes te hebben waar we het met elkaar over eens zijn. Daaruit voort vloeit dan wetgeving, die een uitdrukking zijn van de waarden waarnaar wij samen willen leven. De invulling van die wetten verschilt van tijd tot tijd. Bijvoorbeeld omdat we erachter komen dat we bepaalde mensen toch niet helemaal vanuit die waarden behandelen. Zie daar mensen die homoseksueel zijn. Want hoewel we al eeuwen van gelijkwaardigheid uitgaan, is deze groep mensen lange tijd niet gelijkwaardig behandelt. En dat heeft geresulteerd in hervorming van bepaalde wetten.

Vluchtelingen

Echter leven niet alle mensen volgens dezelfde waarden als wij hier in Nederland en grote delen van Europa. Of geven zij daar niet dezelfde invulling aan. Voor hen is homoseksualiteit een groot probleem. Een probleem waarvan zij vinden dat het de wereld uit geholpen dient te worden. Denk daarbij aan landen als Rusland, maar natuurlijk ook die in het Midden Oosten. Voor hen geldt dat zij homoseksuelen helemaal niet gelijkwaardig behandelen. Omdat zij homoseksuelen niet als gelijkwaardig zien, of omdat gelijkwaardigheid helemaal geen waarde is waar men in die landen naar leeft. En dat wordt zo al eeuwen van vader op zoon, moeder op dochter, overgeleverd. En toch verlangen wij dat zij, wanneer zij de grens overgestoken zijn, direct een ander waardenstelsel aanhangen? Dat lijkt van den zotte.

Strijd

Vandaar de oproep van Ellen Hoogakker om wat meer begrip te tonen voor deze homofobe vluchtelingen. Dat betekent niet dat we diens opvattingen ook hebben te accepteren. De oproep is er één die stelt dat we de strijd om onze gedeelde waarden blijven voortzetten. We moeten, iedere dag weer, tonen waarom die waarden het behoud waard zijn. Niet door deze op te leggen, maar door ze uit te leggen, kunnen we ook de homofobe vluchteling deelgenoot maken in onze samenleving. Volgens de waarden die wij willen aanhangen. Want zo werkt dat, in een democratie.

Advertenties

Eén reactie op “Ook homofobe vluchteling mag rekenen op begrip

 1. bigahmed
  14 april 2016

  Mooi omschreven!

  Mooie discussies zijn dit altijd. Net als ‘wij’ uit het Midden-Oosten (meestal) denken dat iedere Westerling Christen is, zo wordt hier vaak gedacht dat ‘wij’ allemaal moslim zijn. Veel vluchtelingen hier (en elders in Europa) zijn ‘anders’. Nergens waren zoveel geloofsovertuigingen als in Syrië. De historische steden, Damascus en Allepo (de 2 oudst bewoonde steden ter wereld), waren hyper ‘modern’! Dan bedoel ik niet het openbaar vervoer.

  Het is een misverstand om te denken dat iedere homo in het Midden-Oosten gestenigd wordt. Je moest eens weten hoévéél mannen er daar aan elkaar zitten. Noem het friends with benefits. Het wordt alleen niet benoemd. Het woord ‘homo’ wordt daar (meestal) geassocieerd met jurkjes, makeup en met name ook bepaalde seksuele handelingen. Dat is niet schoon, dus zondig (héél simpel gezegt).

  Daarnaast zijn er, net als in het Christelijke geloof, een groot aantal stromingen (Protestant, Katholiek, Gereformeerd etc). Sommige zijn ‘voor’, sommige zijn tegen. Zo is het bij ons net anders. Iedere stroming heeft zijn eigen gebruiken en tradities, eigen feestdagen etc…
  Heel mooi natuurlijk dat veel moslims in Europa (VS, Canada) de laatste decennia zich zo verenigd hebben, en in vrede leven met hun omgeving, dat ze zelf vrijwel niet meer spreken over tot welke stroming ze behoren, hebben veel gebruiken van elkaar over genomen. Ze zijn moslim.
  – Denk ook dat dat het probleem nu is van veel jeugd: ‘aan welke kant sta ik’?
  Zéker met wat er nu allemaal gebeurt in de wereld.

  Ik ben 150% stoere gay en 100% moslim, een Ismaili moslim.
  Mijn familie, (moslim) vrienden en collega’s, hebben NOOIT ergens moeilijk over gedaan. Ja, er wordt over gepraat. En ja, mijn ouders waren niet blij… dit alleen omdat ze bezorgt waren. Bezorgt op een manier, of ik welgelukkig zou worden! Dat ik niet lastig gevallen zou worden…. etc Ik denk de ‘normale’ bezorgdheid die veel ‘westerse’ ouders ook zouden hebben.
  Tenzij ze misschien uit een zeer kerkelijke gemeente komen…laten we dat ook niet vergeten.
  Ik werk nu geregeld als taalcoach met verschillende vluchtelingen uit Syrië en Irak. Ik heb, als insider, echt nog nooit iets meegemaakt. Integendeel: ze zijn ook een soort van trots! Dat het hier in Nederland zo openlijk mag!

  Het was ook fijn om te zien, hoe in de uitzending, een soort van ‘welkom vluchtelingen’ van Paul de Leeuw, Syrische ‘vluchtelingen’ reageerde toen meester Paul met zijn vingertje belerend wees, hoe ‘zij’ hier met homo’s moeten omgaan. Met name 1 oudere man, wist Paul op zeer nette wijze te vertellen dat ze er geen moeite mee hebben. En dat hij trots was dat hier die vrijheid wel is. Daar wist meester Paul niet veel op te zeggen. Al bleef hij er toch een paar maal op doorgaan op z’n ‘Pauls’. Triest!

  Ook meester Paul had zijn (eigen) huiswerk beter moeten doen. En niet napraten wat andere zomaar roepen of schrijven. De gemiddelde Syriër (en Irakees) is een zéér ruimdenkend mens. En staat open voor héél veel….

  En ja, natuurlijk. Geef mensen even de tijd om aan alles te wennen. En dan bedoel ik niet aan twee gearmde mannen op straat, dat hebben ze daar (veel) vaker gezien.
  Vandaar de oproep van Ellen Hoogakker om wat meer begrip te tonen voor deze enkele homofobe vluchtelingen. De oproep is er inderdaad één die stelt dat we de strijd om onze gedeelde waarden moeten blijven voortzetten. We moeten, als het nodig is, iedere dag weer, tonen waarom die waarden het behoud waard zijn. Niet door deze op te leggen, maar door ze uit te leggen, kunnen we ook de homofobe vluchteling deelgenoot maken in onze samenleving.

  Dank voor je mooie post!
  Hoewel ik nooit iets schrijf, dank dat ik dit hier mag neerzetten.

  Heel veel succes!
  Ahmed

  and lots of Love!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 december 2015 door in Actualiteit en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: