Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Beste albums van 2015 (met video)

Ook dit jaar kwam er weer veel moois uit op muziekgebied. Net als vorige jaren, net als iedereen die een beetje van muziek houdt, vat ook ik dat samen in een lijstje. Een lijstje van 10 albums die je gehoord moet hebben. Inclusief video om het geheel op te leuken en een eerste indruk van de albums te geven.

10. Foals – What went down

Als je muziek in een FIFA spel gebruikt wordt, weet je dat je goed zit. Foals kreeg dat dit jaar voor elkaar met de track Mountain At My Gates.

9. Jamie XX – In Colour

Jamie XX maakt dit jaar het spannendste elektronische album. Ik kijk al uit naar het werk dat hij maakt met die andere band, The XX.

8. Courtney Barnett – Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit

Over spannende muziek gesproken. Courtney Barnett laat op haar eerst plaat zo’n fijne, achteloze indruk achter. Daar kun je als luisteraar niet om heen.

7. Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly

Ieder jaarlijstje heeft tenminste 1 hiphop plaat. De keuze was dit jaar erg moeilijk. Kendrick Lamar bewees de meest invloedrijkste te zijn en behaalt zo met To Pimp a Butterfly mijn lijstje.

6. Tame Impala – Currents

Song van het jaar voor deze Australische band, althans, volgens 3FM luisteraars. Met een album waarvan elk nummer die titel had kunnen krijgen, een mooie plek op nummer 6.

5. Mark Ronson – Uptown Special

Hij lijkt alweer vergeten te zijn, maar Mark Ronson scoorde begin dit jaar met Uptown Funk misschien wel de leukste hit van het jaar. Nog interessanter is de samenwerking met Kevin Parker, jawel, frontman van Tame Impala, ook te beluisteren op dit album.

4. Blur – The Magic Whip

Vanuit het niets een nieuw Blur album. En wat voor één. Of nouja, gewoon de geweldige sound die we van deze Britse band gewend zijn. Britpop uit de tijd? Blur laat zien dat ook deze stroming nog steeds ontwikkeling doormaakt.

3. Patrick Watson – Love Songs For Robots

De plaat die je opzet wanneer je een enorme kater hebt. Met Patrick Watson is dat echt geen straf. Langzaam weet hij je uit je bed te zingen, waardoor je toch weer zin krijgt om te leven.

2. Editors – In Dreams

Ik ben geen grote Editors fan. Dit album zit echter zo fijn in elkaar. Wie dat niet aanvoelt, heeft geen gevoel.

1. Mr. Polska – $noller

Er kan er maar één op één staan en dat is dit jaar voorbehouden aan Mr. Polska. Deze Pool laat zien dat het allemaal niet zo serieus hoeft te zijn in de muziekindustrie. Ondanks dat een zeer actuele plaat, waarin alles wat Nederland te bieden heeft, of dat nu de Volendamse palingsound, edm, rock of een zweem van klassiek is, is vertegenwoordigd. Met recht het album van het jaar!

Bonustrack:

Niet van het album, maar een voorproefje van wat Mr Polska gaat doen. De hele wereld veroveren. Save a cat from a tree!.

Advertenties

Eén reactie op “Beste albums van 2015 (met video)

  1. Sandra
    28 december 2015

    Super, dankjewel. Courtney Barnett… geweldig.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 december 2015 door in Muziek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: