Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Massa-aanranding Keulen vraagt om normen en waarden debat

Keulen

Andreas Tille, ‘Skyline of Cologne at night

Nieuwjaarsnacht 2016. De hele wereld viert feest, ondanks allerlei zware opdrachten waar de wereld voor staat. Even staat de tijd stil, denken we niet na over alle zorgen die we hebben. Behalve in Keulen. Specifieker, een grote groep vrouwen, jong en oud, die ‘in alle lichaamsopeningen’ ongewenst vingers gestopt krijgen. Kleren worden van het lijf gescheurd. Kreten als slet naar het hoofd geworpen. De daders? Mensen met een Noord-Afrikaans uiterlijk, sommigen in het bezit van een asielzoekersvergunning. Nationale media berichtten nergens over. Via regionale bladen sijpelt er langzaam iets naar buiten. Wat is er toch in Duitsland aan de hand?

Schneidt

In een hartverscheurend stuk beklaagd Katja Schneidt zich in naam van de Duitse bevolking over de massa-aanranding. Waarom doet de politiek niets? Wat is de mening van onze politici over dit gebeuren? Moeten we dit zomaar over onze kant laten gaan? Zelf kan zij als auteur niet zwijgen. Jarenlang zet zij op papier hoe huiselijk geweld vrouwen in nood brengt. Autochtone Duitsers kunnen er ook wat van, zo lijkt ze te zeggen. Maar nu moeten we het probleem rondom deze allochtone daders erkennen. Dat is niet racistisch. Dat is de realiteit. Namelijk dat zij een ander idee hebben over de positie van de vrouw. Over emancipatie en vrouwenrechten hebben zij nog nooit gehoord. Passen zij dan wel in onze samenleving?

Europa

Schneidt wil een debat over normen en waarden. We moeten weer uitleggen waar wij in de Westerse wereld voor staan. En dat is problematisch. Want waar staan wij nu eigenlijk voor? Politici hebben in Europa al lange tijd moeite uit te leggen wat dat Europa nu is dat ons één zou maken. Een eenheid die het waard is om voor te strijden, geld in te stoppen, te behouden. Ja, de economische voordelen zijn voor de meesten inmiddels wel duidelijk. Maar is er niet meer dat ons bindt dan die goedkope vakantie, luxe producten en de sociale zekerheid die we hier kennen?

Kritiek

Het is precies de kritiek die Willem Opmeer en Anthony Colijn in een uitgebreide opinie vlak voor Nieuwjaar op papier zet. We zitten in een intellectuele crisis. We weten niet langer waar we voor staan, wat belangrijk is en wat het behouden waard is in onze Europese gemeenschap. Alles is becijferd in een economische waarde. Er zijn echter andere waarden die moeilijk economisch te waarderen zijn maar die toch belangrijk genoeg zijn om duidelijk te maken. Het recht op vrijheid, het vormen van een mening, de gelijkheid van vrouwen en het democratisch proces bijvoorbeeld. Waarden die we wel kennen, maar niet voldoende uitdragen. Niet in onze eigen samenleving, en niet naar mensen en landen buiten het Westen toe. Waardoor nieuwe inwoners van onze landen zich in een walhalla wanen waar alles maar kan en mag. Daar moeten we vanaf. Hoe kunnen we dat doen? Wat hebben we daar voor nodig? Waar moeten we beginnen?

Normen en waarden

Wat is het dan fijn om een partij als de VVD te hebben. Of enkele leden althans, die in een brandbrief aan het bestuur vragen om een debat omtrent normen en waarden die wij als Europeanen zouden moeten uitdragen. Nota bene de VVD, de partij die al jaren zich in allerlei bochten wringt om geen enkel moreel oordeel dan ook te hoeven uitspreken. Die partij zoekt naar de normen en waarden waar niet alleen zij als partij, maar waar iedere Nederlander, iedere Europeaan, en daarom ook iedereen die zich op Europees grondgebied bevindt, zich achter zou moeten scharen. Bij deze alle lof aan de twee VVD-leden, onze hoop in bange dagen. Want als wij in Europa weer weten waarom het hier zo fijn is, dan kunnen wij dat ook uitleggen aan al die duizenden asielzoekers, opdat ook zij hun bijdrage leveren aan een verenigd Europa waar men naar dezelfde ideeën en grondslagen leeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14 januari 2016 door in Actualiteit en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: