Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Voorwaarden voor vriendschap

Vriendschap

Tiago Ribeiro, ‘Friendship‘.

Vriendschap, een betere reden om te leven is er niet. Wat doet het er iemand over tweehonderd jaar toe, dat ik ooit op deze aarde leefde? Het gaat voor een groot deel toch om de mensen die nu leven? De mensen die dicht bij je staan. Die mensen waar jij om geeft en die om jou geven. Daarom vind ik vriendschap zo belangrijk. Daarom vind ik vriendschap zo interessant. Want wat is het nu eigenlijk? Hoe vind je vrienden? En hoe houd je ze vast?

Echte vrienden

‘Echte’ vriendschap, waarbij je van een lijstje af vinkt waar die aan zou moeten voldoen, bestaat niet. Daar ben ik inmiddels wel over uit. Dat betekent echter niet dat er geen vriendschap zou bestaan. Waar het mij om gaat, is dat iedereen zelf zijn vriendschap vorm kan geven. Of de basis dan samen dezelfde hobby hebben is, goede gesprekken houden of een fysieke relatie is, daar kan en wil ik mij niet over uitspreken. Toch moeten er bepaalde voorwaarden zijn waarom we die ander graag in onze nabijheid hebben. Hoe bepalen we dat?

Herinnering

De belangrijkste voorwaarde die nodig is voor vriendschap, is dat we als mens herinneringen kunnen aanmaken. Want, als ik geen herinnering aan iemand zou hebben, zou ik nooit waarde aan onze relatie kunnen hechten. De volgende keer dat ik diegene zie ben ik hem vergeten en zal ik hem opnieuw moeten leren kennen. Iets dat vriendschap behoorlijk in de weg zit. Juist de dingen die we beiden wederzijds herinneren, maken dat we bij elkaar terug blijven komen, toch? Daarom gaat er tijd overheen, voordat je iemand een vriend kunt noemen. Voordat er herinneringen zijn, moet je samen dingen mee gemaakt hebben. Pas dan kan er iets van vriendschap ontstaan. Een vriend kun je dan ook niet zoeken en vinden als een schat die ergens begraven ligt. Om een vriend te hebben zul je actief bezig zijn met die relatie onderhouden, verstevigen en uitbouwen.

Zintuigen

Een belangrijk onderdeel daarbij is ons lichaam. Met behulp van onze zintuigen zijn wij in staat ons een beeld van de wereld te vormen. Ze geven zij ons de mogelijkheid een ervaring op te doen en deze vast te leggen in een herinnering. Zo ook over al die andere mensen in onze omgeving. We zien, horen, voelen, ruiken en proeven van alles. Zo bouwen we een relatie op. Doordat een ander ons bij het zien bevalt, wat we hem of haar horen zeggen, hoe we elkaar aanvoelen, hoe de ander ruikt en soms zelfs hoe hij of zij proeft. Hoe meer zintuigen in het spel, des te meer kunnen we een vriendschap uitbouwen. Elk zintuig stelt ons namelijk in staat een positieve herinnering aan die ander aan te maken. Dat allemaal als doel om dat wederzijdse, goede gevoel van een vriendschap te kunnen onderhouden.

Blik

Dat komt allemaal tot uitdrukking in een zesde zintuig. Een zintuig dat vaak afgedaan wordt als pseudo-wetenschap, omdat het bestaan ervan niet te bewijzen valt. Wie echter in een vriendschap verkeert, herkent zo af en toe de telepathische mogelijkheid of intuïtie waarbij je de ander maar hoeft aan te kijken of dezelfde verstandhouding te hebben. Iets dat wordt gezegd, dat jullie samen zien, voelen, ruiken of proeven. Het roept een herinnering op die alleen jullie tweeën delen en waarvan de bevestiging in elkaars blik ligt. Dat moment, dat is waarom vriendschap zo waardevol is. Iets mooiers bestaat niet, toch?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 januari 2016 door in Filosofie en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: