Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Orgaanklap is het bezoeken meer dan waard

Eenentwintig bezoekers. Zoveel mensen staan er op aanwezig in het Facebookevenement ter ere van het concert dat Orgaanklap aankomende vrijdag in So What! Gouda geeft. Eenentwintig aanwezigen in een zaal waar zo’n tweehonderd mensen in passen. Nu is dat voor Gouda nog best een behoorlijk aantal. Want hoewel de stad een groot aantal muziekliefhebbers kent, zijn de concertgangers op twee handen en voeten te tellen. Dat is jammer. Want een concert van Orgaanklap meemaken is iets wat iedere Nederlander ooit een keer gedaan moet hebben.

Goede muziek

Niet omdat de muziek zo goed is. Er klinkt vooral veel gitaargeweld, ondersteund door flinke drumkicks. Verwacht geen hoogdravende, filosofische teksten. Orgaanklap is een punkband met lyrics als “ik ben een dj en ik druk graag op play” en “ik heb je niet meer nodig, want mijn hand zit altijd strakker dan je kut.” ‘Puberaal‘, noemde 3voor12 daarom de band ooit. Orgaanklap kan de zware kritieken van recensenten niet makkelijk doorstaan. Toch kon het album Kwarktassen en de bijbehorende optredens op heel wat gehype rekenen. Ook al is de muziek technisch gezien niet erg goed, de band is wel het bekijken waard.

Kennismaking

Ik weet nog goed hoe een vriendin mij de clip Gunshow tipte. Ik was meteen verkocht. Want hoewel de teksten en muziek niet even gepolijst zijn, is de Orgaanklap act dat wel. Inclusief bijbehorende video’s. Zo maken we in Gunshow kennis met Bart en Black Unit die alle asociale Nederlanders een lesje leren. Mensen die auto’s onder zeiken, bioscoopbezoekjes verpesten, geen voorrang verlenen, je iets op straat proberen aan te smeren en vreemdgaan bij de vleet. Bart en Black Unit maken korte metten met ze, te zien in een zeer fraaie videoclip. Een clip waar de creativiteit vanaf spat. Toen bekend werd dat de band in de buurt zou optreden, moest en zou ik er dan ook bij zijn. Sindsdien ben ik verkocht.

Concerten

In dB’s maakte Orgaanklap twee jaar geleden de pretenties die zij hebben meer dan duidelijk. Het is een act waar het plezier van af straalt. Wat je ziet? Vier jongemannen, geschminkt, in zwarte leren strings. En naakt. Veel naakt. Rondom de bizarre verschijning staat een show die het midden houdt tussen een rockconcert, theater en cabaret sketches waar Jochem Meijer qua intensiteit schril bij af steekt. Het was daarom niet voor niets dat de band uitgenodigd werd om op het befaamde Lowlands festival een show te verzorgen. Het optreden eindigde met een orgastische climax en was zodoende één van de hoogtepunten van Lowlands 2014. Muziek hoeft technisch niet goed te zijn, om op een podium meer dan tot zijn recht te komen.

Nieuw album

Na al dat geweld was er even tijd voor rust. Tot deze maand. Want 6 februari komt het nieuwe album Panic! At the FEBO uit. De officiële release staat gepland voor aankomende zaterdag, waar de band de Sugarfactory in Amsterdam aan doet. Maar Gouda krijgt de officieuze kickoff van de album tour. Want hoe kan het anders dat hier naast oude knallers als ‘Ik ben een DJ’ of ‘Druppel in mij’ ook nieuw werk gespeeld gaat worden? Wie daar bij kan zijn, moet dat dan ook zeker doen. Immers, halfnaakte mannen die een heleboel lol hebben op een podium, iets mooiers bestaat er toch niet?

Advertenties

Eén reactie op “Orgaanklap is het bezoeken meer dan waard

  1. Pingback: Orgaanklap wordt mijn dood | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 februari 2016 door in Muziek en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: